24°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

14.05.2022 / 14:20 BiH - Gradsko groblje "Bare"

Uz taktove 'Grbavice' u Sarajevu sahranjen Ivica Osim

Uz taktove 'Grbavice' u Sarajevu sahranjen Ivica Osim
Foto: Facebook
Legenda bh. i svjetskog nogometa Ivica Osim danas je, uz taktove pjesme "Grbavica", sahranjen na Gradskom groblju "Bare" u Sarajevu.

Osimovoj sahrani prisustvovali su članovi porodice, prijatelji, nogometne i sportske legende, predstavnici javnog i političkog života BiH, te hiljade građana Sarajeva koji su željeli legendarnom "štrausu sa Grbavice" odati posljednju počast.

Hiljade ljudi se oprostilo od legende: Na sarajevskom groblju Bare sahranjen Ivica Osim

Osim je sahranjen u "Aleji velikana" groblja "Bare". Prethodno je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana komemoracija velikanu bh. sporta.

Rođeni Sarajlija Ivica Osim (1941.) nogometnu karijeru počeo je u Željezničaru 1959. godine za koji je igrao do 1968. Zbog izvanredne tehnike, sjajnog vođenja lopte, efektnog driblinga i dobrog šuta, dobio je nadimak "Straus sa Grbavice".

U decembru 1968. godine prelazi u holandski FC Zwolle, međutim zbog povrede koljena tamo ostaje samo tri mjeseca, te se ponovo vraća u FK Željezničar, gdje ostaje do 1970. godine kada prelazi u francuski RC Strasbourg. U Francuskoj je nosio još dresove Sedana i Valenciennesa.

Nakon završene igračke karijere vrlo se uspješno počeo baviti trenerskim poslom. Sa uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana. Za vrijeme svog boravka u Japanu stekao je veliku popularnost među Japancima. 2005. godine u Japanu je izašla knjiga pod nazivom "Riječi Osima" u kojoj su bili napisani citati Ivice Osima. Knjiga je prodata u više od 400.000 primjeraka i bila je bestseller.

Ivica Osim umro je u Grazu 1. maja.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo