14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

14.05.2022 / 13:56 BiH - Mostarski muftija

Ef. Dedović: Oni koji nas predstavljaju moraju čuti glas svog naroda

Ef. Dedović: Oni koji nas predstavljaju moraju čuti glas svog naroda
Foto: Avaz
Sve na jednom mjestu i sve na malom mjestu, ali toliko ljepote i divote, krasote da se dragom Bogu ne može dovoljno zahvaliti - naveo je ef. Dedović

Desetine hiljada vjernika iz cijele BiH danas su pohodile čuvenu tekiju na vrelu Bune u Blagaju, jedno od najvećih dovišta u BiH. Tu su, uz tradicionalni mevlud i zikr koji su proučili mostarski imami te šejhovi i derviši predvođeni šejhom Ćazimom Hadžimejlićem, okrijepili svoja srca i duše.

S posebnom pažnjom vjernici su slušali govor Salema ef. Dedovića, mostarskog muftije, koji je konstatirao da se danas u ovaj pitomi grad i mjesto slila velika rijeka ljudi. Kazao je i da je ovo čisto mjesto, mjesto ishodišta naše duhovnosti, državnosti i našeg kulturnohistorijskog naslijeđa i prirodnih ljepota.

Mi smo jedno tijelo i jedna zajednica

- Sve na jednom mjestu i sve na malom mjestu, ali toliko ljepote i divote, krasote da se dragom Bogu ne može dovoljno zahvaliti - naveo je ef. Dedović.

Vjernicima je rekao i da su sve njih na to mjesto doveli ljubav, iskrena želja i poštovanje prema našoj vjeri i Gospodaru svjetova, našem poslaniku plemenitom, našem naslijeđu i našoj Hercegovini.

Zahvalio se svima "koji nisu pitali kakva žrtva se treba podnijeti da se dođe na dovište" i koji čuvaju ovu više stoljetni tradiciju.

- Ova slika danas ovdje je slika naše dove, zajedništva, povezanosti i sreće što živimo u ovom vremenu i što možemo slobodno svjedočiti svoju vjeru i kazati da je ovo naše naslijeđe. Ovo je naša slika i prilika, ovo su naši dostojanstveni bh. muslimani, oni šire dobro, oni su pozitivno dobro za čitavu Evropu. Oni Evropi donose kulturu, a ta kultura je napredna, to je kultura sjećanja, kultura morala, ona koja čuva temelje porodice, zajedništva, vrijednosne temelje koje svijet, ukoliko hoće opstati, mora prihvatiti - istaknuo je ef. Dedović.

Vjernicima je, također, rekao da "razumiju koliko je nama u Hercegovini važno da su danas svi putevi Bosne okrenuti u ovaj kraj".

Mostarski muftija je rekao "da mi ne govorimo po hiru svome, već po onome što je opći interes i dobro".

- Udaljio se narod. Udaljili su se oni koji predstavljaju od naroda svoga. Oni moraju da čuju glas naroda svoga, da osjete bilo svoga naroda, šta taj narod govori, šta poručuje, šta nosi, pod kakvim izazovima i tegobama živi, na koji način ćemo ići dalje, kako ohrabriti narod, dati mu nadu, podršku. Nema i ne vidim časnijeg mjesta od ovih naših mjesta i zborova i skupova da nas oplemene i ohrabre, da kažemo da smo jedno tijelo jedna zajednica, jedan ummet. Jer, udaljavanje jednih od drugih, od najrođenijih, od najprisnijih, od svojih, propast je i zlo - potcrtao je ef. Dedović.

Ne mogu se institucije zemlje devastirati

Naveo je da u ovoj zemlji postoje dobri narodi, ne jedan, kojima treba podrška i ohrabrenje.

- Ne trebaju nam nikakvi otrovi, nikakvi konflikti i nemiri koji se unose i koje unose neodgovorni ljudi. Oni koji ne žele dobro ovoj zemlji, nijednom njenom narodu, proizvode konflikte, nemire i sukobe. Ne valja to! Ne treba nam to! Ova zemlja zaslužila je mir, zaslužila je suživot. Ova zemlja je dovoljno komotna i široka, u njoj ima dovoljno berićeta za sve i svakoga - kazao je on.

Trenutak je, dodao je, da se svi narodi ove zemlje i svi njeni građani, ali i politike, okupe oko onoga što je zajednička saglasnost.

- Mora postojati, ukoliko želimo njenu budućnost, ono što nas sve okuplja i što je minimum saglasnosti za budućnost BiH. Ne mogu se institucije zemlje devastirati, ne mogu nikakve politike pozivati na secesionizme, ne mogu prijetiti i slati bilo kakve ultimatume. To ne vodi dobru, a običan narod, ljudi na sve strane žele drugačije, žele da se dođe do toga da se nađe zajednički sadržilac koji će svima dati nadu za budućnost, dati nadu novim generacijama, koje će se tek roditi da ne gledaju svoje mjesto u tišini. Ima mjesta u ovoj zemlji, ali mora neko razmaknuti, mora neko razgrnuti i kazati i pokazati da je to tako - poručio je mostarski muftija.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo