9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

14.05.2022 / 08:20 Rat u Ukrajini - Analiza

Institut za rat: Rusi pretrpjeli razorne gubitke, gotova bitka za Harkiv

Institut za rat: Rusi pretrpjeli razorne gubitke, gotova bitka za Harkiv
Foto: Agencije
Ukrajina je vjerovatno dobila bitku kod Harkiva, drugog najvećeg grada u zemlji, objavio je Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj analizi.

Ukrajinske snage spriječile su ruske trupe da opkole, a kamoli da zauzmu Harkiv, a zatim su ih protjerale iz okolice grada, piše Institut.

Navodi da će Ukrajina sada vjerovatno "pokušati poremetiti kopnene komunikacijske linije (GLOC) između Belgoroda u Rusiji i ruskih snaga koncentriranih oko Izjuma".

U međuvremenu, dodaje se, glavni ruski napori bili su usmjereni na opkoljavanje gradova Severodonjecka i Lisičanska u Luhansku.

"Ruske trupe koje su napadale od Popasne prema sjeveru nisu napravile značajan napredak u posljednja 24 sata. Ruske snage koje dolaze sa sjevera na jug nisu uspjele prijeći rijeku Donjec i pretrpjele su razorne gubitke", ističe se u analizi.

U ostalim zaključcima navodi se da su ruske snage vjerovatno osigurale autocestu u blizini zapadnog ulaza u željezaru Azovstal, ali borbe za postrojenje se nastavljaju.

"Ukrajinske snage navodno pokušavaju povratiti kontrolu nad Zmijskim otokom kod rumunske obale ili barem poremetiti sposobnost Rusije da ga koristi", dodaje se.

(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo