0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

14.05.2022 / 07:56 Rat u Ukrajini - Predsjednik SAD

Biden podržao 'otvorena vrata' NATO-a za Švedsku i Finsku

Biden podržao 'otvorena vrata' NATO-a za Švedsku i Finsku
Foto: Joe Biden / Agencije
Predsjednik SAD Joe Biden naglasio je važnost "bliske sigurnosne i odbrambene saradnje" između Sjedinjenih Država, Finske i Švedske, ohrabrivši priključenje NATO savezu ovih država.

Iz Bijele kuće se navodi da je Biden švedskoj premijerki Magdaleni Andersson i finskom predsjedniku Sauliju Niinistu također "ponovio njihovu zajedničku predanost kontinuiranoj koordinaciji u podršci Ukrajini i ukrajinskom narodu pogođenom ratom".

Bijela kuća i Pentagon kasnije su rekli da traže pojašnjenje o potencijalnim prigovorima saveznice NATO-a Turske na članstvo Finske i Švedske.

Švedska i Finska vlada ove sedmice su iznijele planove za obavezivanje svojih zemalja da se prijave za članstvo u NATO već ovog vikenda, što je rezultat prijetnje koja dolazi iz politike Moskve.

"Predsjednik Biden je naglasio svoju podršku politici 'otvorenih vrata' NATO-a i prava Finske i Švedske da odlučuju o svojoj budućnosti, vanjskoj politici i sigurnosnim aranžmanima", stoji u izvještaju Bijele kuće.

Mnoge članice saveza već su izrazile podršku prijavama iz Švedske i Finske, koje su obje tradicionalno bile neutralne. Ali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je rekao da nema "pozitivno mišljenje" o njihovom članstvu.

Dugogodišnja saveznica NATO-a Turska ponavljala je kritike upućene Švedskoj i drugim zapadnim državama zbog njihovog odnosa prema grupama koje Turska smatra terorističkim, uključujući kurdske militantne grupe Radničke partije Kurdistana (PKK) i njenog ogranka kurdskih Narodnih odbrambenih jedinica (YPG), kao i sljedbenika islamskog klerika Fetulaha Gulena koji je u Americi.

- Skandinavske zemlje su kao gostinska kuća za terorističke organizacije - smatra turski predsjednik.

Erdogan je naveo da su gulenisti izveli pokušaj puča 2016. godine i njegova administracija je zatvorila na desetine hiljada ljudi zbog navodne podrške ili simpatija za grupu. Gulen i njegove pristalice negiraju optužbe.

Protivljenje Erdogana bi moglo da predstavlja problem za proces jer je za članstvo potrebna jednoglasna odluka saveznika.

- Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom, ali nismo pozitivnog mišljenja - govori Erdogan.

Nekoliko sati nakon njegovog komentara, Bijela kuća i Pentagon rekli su da "rade na razjašnjenju stava Turske" u vezi sa Švedskom i Finskom.

- Ništa se ne mijenja u pogledu njihovog položaja u NATO savezu. Radimo na tome da bolje razjasnimo (njihov) stav - rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Finska, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1.340 kilometara i burnu prošlost, rekla je 12. maja da mora da podnese zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a "bez odgode".

- Učlanjenje Švedske u NATO savez imalo bi stabilizirajući učinak i koristilo bi svim državama Baltičkog mora - izjavila je ministrica vanjskih poslova te zemlje Ann Linde.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo