11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 10°C
Bihać 3°C

13.05.2022 / 07:42 Politika - Predsjednik SDA

Izetbegović: Drska izjava Kalabuhova da BiH ne bi trebala u EU

Izetbegović: Drska izjava Kalabuhova da BiH ne bi trebala u EU
Foto: Bakir Izetbegović / Nacional.hr
Flagrantnim i drskim miješanjem u unutrašnje stvari BiH nazvao je lider SDA Bakir Izetbegović izjavu ruskog ambasadora Igora Kalabuhova da BiH ne bi trebala ući u EU.

Izetbegović je to izjavio odgovarajući na pitanje u intervjuu Nacionalu, u kojem je opširno analizirao političku situaciju u BiH, a naročito krizu povjerenja Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH izazvanu neuspjehom pregovora o promjeni izbornog zakona BiH.

Nacionalov novinar Boris Pavelić zamolio je Izetbegovića i da komentira izjavu ruskog ambasadora Igora Kalabuhova, koji je, u autorskom tekstu za banjalučki "Glas Srpske", 7. maja sugerirao kako bi građani BiH "trebali dobro razmisliti je li im potrebno članstvo u Evropskoj uniji".

Izetbegović je Kalabuhovljevu izjavu nazvao "flagrantnim miješanjem u unutrašnje stvari BiH".

- BiH se opredijelila za članstvo u EU i u NATO-u, i to konsenzusom u kojem su sudjelovali i predstavnici Srba iz RS. Konkretno, Dodikovi ljudi, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

To su naše državne strategije, službeni dokumenti BiH, koje provodimo. Čak je i drsko da ambasador to komentira, a kamoli da negira ta naša opredjeljenja - kazao je predsjednik SDA.


(Vijesti.ba / Nacional.hr)

Izdvajamo