22°C
Mostar 23°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

12.05.2022 / 20:38 Politika - Američki ambasador

Murphy pozvao Čovića da podrži zakon o sukobu interesa

Murphy pozvao Čovića da podrži zakon o sukobu interesa
Foto: Vijesti.ba

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy susreo se danas sa predsjedavajućim Doma naroda PSBiH i liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. 

Razgovarali su o ustavnoj odgovornosti koju snose svi lideri BiH da osiguraju pravovremene i transparentne izbore, saopćila je Ambasada SAD na Twitteru.

Ambasador SAD pozvao je HDZ-BiH da podrži zakone o sukobu interesa i druge zakone neophodne za borbu protiv korupcije i unapređenje euroatlantskih integracija BiH.

Ambasador Murphy je naglasio da građani BiH zaslužuju funkcionalnu, efikasnu i odgovornu vlast na svim nivoima i u kojoj sve strane učestvuju.

Kako su saopćili iz HDZ-a, "Čović i ambasador Murphy razgovarali su o aktuelnoj situaciju u BiH, unutarnjim odnosima, Općim izborima kao i procesu reforme Izbornog zakona koje je ostalo otvoreno političko pitanje, unatoč naporima hrvatskih predstavnika da svi pregovori završe dogovorom.

Čović je potvrdio stav koji je jasan i artikuliran u potpunosti. U ovome trenutku ne postoje uvjeti za održavanje izbora u BiH kao ni za implementaciju izbornog procesa, prvenstveno u pogledu konstituiranja gornjih parlamentarnih domova na federalnom i državnom nivou. Takvo što može dovesti u pitanje potpunu legalnost izbornog procesa, što bi dodatno usložnilo i stvorilo nestabilnost cjelokupnog političkog sistema na svim nivoima. Čović se zahvalio se na medijaciji američke administracije, podršci i cjelokupnom angažmanu u BiH.
Regionalni, europski i transnacionalni odnosi također su bili tema razgovora. Čović je naglasio kako Evropa mora biti čvrsto opredijeljena na miru i prosperitetu čije je temelje postavila Schumanova deklaracija prije 72 godine i stvorila današnje konture EU."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo