4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

11.05.2022 / 21:20 Politika - Vijeće sigurnosti UN-a

Ozbiljan debakl Dodika: Dok se Schmidt obraćao, Tegeltija kružio oko hotela

Ozbiljan debakl Dodika: Dok se Schmidt obraćao, Tegeltija kružio oko hotela
Foto: Tegeltija i Dodik / Vijesti.ba
Politika Milorada Dodik danas je u Vijeću sigurnosti UN-a doživjela ozbiljan debakl.

Treći je to u nizu debakl na svjetskom nivou, ovoga puta u New Yorku, a prethodno tokom diskusije u Vijeću sigurnosti UN-a iz novembra 2020. godine i sjednice Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u Briselu sredinom marta. 

O kakvom očaju se radi najbolje govori sama Dodikova reakcija nakon sjednice, u kojoj je poručio da je "obraćanje Schmidta na sjednici Vijeća sigurnosti odraz nemoći Zapada". Twitter zajednica će brzo prokomentarisati "a eto Tegeltijino neobraćanje je odraz moći Rusije".

A nesretni Tegeltija je za vrijeme obraćanja Schmidta bukvalno hodao oko hotela u New Yorku, svjedoči Ivica Puljić. 

S druge strane, Schmidt je hirurški precizno označio krivce za trenutno stanje u BiH i upozorio na opasnosti koje mogu proizvesti.

Podršku je dobio od cijelog zapadnog svijeta. 

Predstavnica Velike Britanije pri Vijeću sigurnosti UN-a Barbara Woodward kazala je da je posebno zabrinuta zbog aktivnosti Milorada Dodika, koji nastoji da uspostavi zasebnu vojsku Republike Srpske.

- Ovo je veoma opasno i rizikuje nastanak konflikta. Moglo bi dovesti do poništavanja teško postignutog mira i napretka - kazala je Woodward.

Podsjetila je da je Britanija nedavno iskoristila svoj režim sankcija svima onima koji prijete integritetu BiH, kazavši da podržavaju ulogu OHR-a i njegovo razumno korištenje izvršnih ovlaštenja.

- Osuđujemo svaki pokušaj da se potkopa Ured visokog predstavnika. Ovo nije u interesu naroda BiH i predstavlja prijetnju regionalnoj sigurnosti - zaključila je predstavnica Velike Britanije.

Francuska predstavnica Nathalie Estival-Broadhurst izrazila je zabrinutost zbog političke krize, blokiranja državne vlasti i jednostranih akcija koje su rezultirale prijenosom državnih ovlasti na Republiku Srpsku.

- Pozivamo sve lidere da nastave dijalog i kompromise i osiguraju napredak. Građani BiH imaju pravo na učinkovite državne institucije - kazala je Estival-Broadhurst.

Pozvala je na usvajanje budžeta za održavanje izbora jer "građani BiH imaju pravo da biraju predstavnike vlasti bez obzira što nije postignut sporazum o novom izbornom zakonodavstvu."

- Pozdravljamo međunarodno prisustvo u BiH bez kojeg ne bi bilo stabilnosti u BiH. Mi ćemo uložiti velike napore u stabilnost u BiH - kazala je ona.

Predsjedavajuća Vijeća Linda Tomas-Greenfield kazala je da SAD podržavaju izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta, a da su prije 27 godina SAD podržale mir u BiH potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Suverenitet i teritorijalni integritet BiH je neupitan. Stabilnost države je u riziku. To je opasan put za sve stanovnike BiH, ali i cijeli region. Političari koriste zapaljivu retoriku, prijete bojkotom izbora. Svi bismo trebali biti zabrinuti djelovanjem Milorada Dodika i blokiranja državnih institucija. Vlasti RS rade na povlačenju iz legalnih državnih institucija i podrivanje ustava BiH - rekla je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo