24°C
Mostar 27°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

11.05.2022 / 08:25 Ličnost dana - Ličnost dana

EDIN RAMIĆ - UVIJEK NA RASPOLAGANJU POVRATNICIMA

EDIN RAMIĆ - UVIJEK NA RASPOLAGANJU POVRATNICIMA
Foto: FENA

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić jučer je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu potpisao ugovore o dodjeli ovogodišnjih stipendija studentima povratnicima.

Ukupno je 331 student dobio stipendiju, čiji je iznos, kaže Ramić, od 1.000 KM do 1.200 KM.

- Prijavilo se 350 studenata, a 331 je ispunio uslove. Radi se o djeci iz 38 općina i gradova Republike Srpske od kojih najviše njih dolazi iz Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, Srebrenice, itd. Najvažnije je da je jedan značajan broj studenata korisnici od početka svog studiranja pa do danas, a ove godine smo nešto više sredstava izdvojili onim uspješnijim studentima – rekao je Ramić.

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević se u ime svih općina i gradova odakle studenti dolaze, zahvalio Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica što je i ove godine omogućilo stipendije.

- Ministarstvo je uvijek imalo sluha i osjećaja za potrebe i zahtjeve povratnika. Kroz dodjelu stipendija već deset godina stoji na raspolaganju studentima, a i kroz druge projekte - određivanje pripravničkog staža, zasnivanje biznisa, pomoć u poljoprivredi i slično – kazao je Gradaščević.

Ministru Ramiću zahvalila je i stipendistica Selma Zulum iz Bosanske Gradiške koja studira na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

- Ovakav vid afirmacije i valorizacije našeg dugogodišnjeg truda i rada od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica zasigurno je mnogo značajan za svakog studenta i predstavlja vjetar u leđa za sve buduće izazove - poručila je Zulum.

Stipendistica Samra Halilović iz Srebrenice, koja je završna godina prvog ciklusa politologije, međunarodnih odnosa i diplomatije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, istakla je da je zahvalna što je Ministarstvo omogućilo stipendije studentima-povratnicima.

- Četiri godine sam stipendista Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica što je najveći pokazatelj kontinuiteta koji nam pruža Ministarstvo kroz različite projekte. Obrazovanje je najjače oružje današnjice na osnovu koga se država jedino može izdići na jedan zavidan nivo. Upravo preko ovih stipendija Ministarstvo ulaže u najjače oružje koje država može imati - izjavila je Halilović.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo