3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

11.05.2022 / 08:12 Svijet - Metkom u glavu

Izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere

Izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere
Foto: FENA

Izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali ubile su novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

 Pogođena je metkom u glavu dok je pratila izraelske napade na grad Jenin, nakon čega je prevezena u bolnicu u kritičnom stanju. No, tamo je proglašena mrtvom, navelo je ministarstvo.

Okolnosti njene smrti još nisu jasne, ali video snimak događaja pokazuje da je Abu Akleh pogođena u glavu, tvrdi Al Jazeerina Nida Ibrahim.

"Ono što zasad znamo je da je palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo njenu smrt. Shireen Abu Akleh je izvještavala o događajima koji su se odvijali u Jeninu, tačnije, izraelskom napadu na grad na sjeveru okupirane Zapadne obale, kada je pogođena metkom u glavu”, rekla je Ibrahim iz palestinskog grada Ramallaha.

„Kao što možete zamisliti, ovo je šok za sve novinare koji su radili s njom“.

Govoreći u suzama, Ibrahim je kazala da je Abu Akleh bila „veoma poštovana novinarka“ koja je radila za Al Jazeeru od početka druge palestinske Intifade 2000. godine.

Izraelska vojska nije odmah komentirala događaj, prenosi Al Jazeera.

Prema ministarstvu, stradao je još jedan palestinski novinar, kojeg je pogodio metak u leđa. Radi se o Aliju Samoudiju, koji radi za novine Quds iz Jerusalema, ali on je u stabilnom stanju.

Mnogi u Palestini i u inostranstvu na društvenim mrežama su izrazili šok i nevjericu zbog ubistva Abu Akleh.

„Izraelske okupacione snage usmrtile su našu voljenu novinarku Shireen Abu Akleh dok je pratila njihovu brutalnost u Jeninu ovog jutra. Shireen je bila najistaknutija palestinska novinarka i bliska prijateljica”, napisao je Husam Zomlot, palestinski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Oni koji su je poznavali opisuju je kao hrabru, ljubaznu i kao „glas Palestinaca“.

„Shireen je bila hrabra, ljubazna i novinarka s visokim integritetom uz koju smo ja i milioni Palestinaca odrastali“, napisao je Fadi Quran, aktivista iz grupe Avaaz.

„Užasnut sam viješću o izraelskom ubistvu novinarke Al Jazeere Shireen Abi Akleh u Jeninu! Shireen je više od dvije decenije hrabro pokrivala izraelsku agresiju na Palestinu”, napisala je Huwaida Arraf, palestinsko-američka aktivistica i pravnica.

„U nevjerici sam“, napisao je Salem Barahmeh, palestinski aktivist. „Odrasli smo uz njene izvještaje o drugoj intifadi. Bila je naš glas. Počivaj u snazi i miru. Novi dan, nova tragedija“.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo