3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

10.05.2022 / 14:52 Politika - Napao i UN

Dodik: Predsjedništvo BiH je propalo, SAD i Britanija na strani Bošnjaka

Dodik: Predsjedništvo BiH je propalo, SAD i Britanija na strani Bošnjaka
Foto: Milorad Dodik / RTRS

Milorad Dodik rekao je da odlazak i obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na sjednici Vijeća sigurnosti nema smisla bez odluke Predsjedništva BiH.

- Predsjedništvo BiH je propalo kao politički organ, ono ne funkcioniše i na taj način se ruši Ustav. Zloupotrijebljene su procedure jer da bi bilo ko otišao na sjednicu Vijeća sigurnosti mora imati odluku Predsjedništva, a te odluke nema - naveo je Dodik na konferenciji za novinare.

Istakao je da je apsurdno da Vijeće sigurnosti razmatra izvještaj Christiana Schmidta.

- Vidimo da je ova zloupotreba procedura urađena sa nekim zapadnim zemljama. Sarajevski politički krug je neko ko sa zapadnim ambasadama u Sarajevu definitivno podriva ovu zemlju sa namjerom da je učine centralizovanijom i unitarnom i u tom pogledu da razgrade Dejtonski sporazum, a potom da okrive nas da mi taj sporazum kršimo - izjavio je Dodik.

Naglasio je da su SAD i Velika Britanija na strani Bošnjaka u BiH.

- Oni dovode do razgradnje BiH - kaže Dodik, te dodaje:

"Uputio sam pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Guterresu, koji se uključio u jednu farsu oko visokog predstavnika, dostavljajujući lažni izvještaj lažnog čovjeka, lažnog visokog predstavnika, tvrdeći da on to dostavlja zato što neke članice VS-a ne prihvataju gospodina Schmidta kao visokog predstavnika".

Istakao je da je uzrok svih problema u BiH međunarodni faktor.

- To su SAD koje svoju aroganciju pokazuju na svakom mjestu i dovode do razgradnje BiH. Oni bi trebalo da odgovore na pitanje da li Džaferović ima odluku Predsjedništva.

Pretpostavlja se da će Džaferović držati lekciju o lošoj Repubici Srpskoj. Džaferovićevi stavovi nisu stavovi BiH već lični i jedne stranke - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da se RS zalaže za slovo Dejtona onako kako je napisan.

- I to za Ustav koji kaže da je RS 49 posto teritorije. Nikad nismo govorili direktno o secesiji, već o vraćanju nadležnosti. Ovaj put možda bi dobro i bilo da se desi - naveo je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo