9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

10.05.2022 / 08:42 Ličnost dana - Ličnost dana

DIETMAR KÖSTER - ZALAGANJE ZA BIH

DIETMAR KÖSTER - ZALAGANJE ZA BIH
Foto: Vijesti.ba

Poslanik u Evropskom parlamentu Dietmar Köster jučer je sa još dvojicom kolega boravio u posjeti Bosni i Hercegovini. 

Köster je kazao da su razgovarali sa grupom parlamentaraca kako bi dobili nove informacije o novoj, veoma složenoj, situaciji s kojom se suočava BiH i „da vidimo kako možemo napraviti zamah i korak naprijed i koji pristup trebamo zauzeti da bismo BiH korak po korak doveli do članstva u EU“.

- Također smo razgovarali o raspisivanju izbora, koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH za oktobar, i naglasili smo kako izbori moraju biti slobodni i pravedni. Govorili smo o kandidatskom statusu BiH. Jesam za kandidatski status BiH, ali je vrlo važno da se u tom pravcu poduzmu neki koraci, da se očuva i ojača integritet BiH i da Milorad Dodik osigura nastavak rada državnih organa. Isto tako da osiguramo da Rusija neće instrumentalizirati Dodika, kako bi mogla izvršiti uticaj u BiH - istaknuo je Köster.

Dodao je da su također razgovarali i o jednoj vrlo važnoj temi, a to je ogromna potreba da se unaprijedi socijalna i društvena situacija običnih građana u BiH.

Po njegovim riječima, vrlo je važno da se situacija za građane ojača i da se postigne društveno jedinstvo, društvena kohezija, "jer to je jedini način da se izborimo protiv nacionalista".

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Dietmar Köster je kazao da je ovo "jedna vrlo opasna situacija u uslovima agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, uz tako nestabilnu BiH".

Po njegovim riječima, cilj ove agresije, između ostalog, jeste da se "destabilizuje EU i onda nakon toga izvrši uticaj u BiH".

- Vrlo je važno da se ojačaju politički odnosi u cilju sprečavanja ovog uticaja. Donesene su, kako znate, i neke sankcije protiv Milorada Dodika i vrlo je važno da se sada Dodik primora da osigura nastavak rada državnih institucija. U tome može pomoći i gospodin Vučić. Vrlo je važno da se vratimo u normalan tok i tako na neki način osiguramo da se dodatno ne destabilizira situacija - kazao je on.

Dodao je da su svjesni ove opasnosti i svjesni su toga da moraju budno pratiti razvoj događaja.

- Razgovarat ćemo o ovome u Evropskom parlamentu. To je jedan vrlo težak zadatak, ali zasigurno zaslužuje našu pažnju - zaključio je on.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo