0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

07.05.2022 / 17:25 BiH - Reakcije

Udruženje generala BiH i Savez bošnjačkih NVO o izjavama Kljuića

Udruženje generala BiH i Savez bošnjačkih NVO o izjavama Kljuića
Foto: Vijesti.ba

Udruženje generala oglasilo se saopćenjem u vezi s izjavama Stjepana Kljuića na FACE TV-u, u kojem navode da je bilo izuzetno tužno čuti da član bh.Vrhovne komande kaže da su pripadnici, jedne od ustrojenijih brigada Armije RBiH, 7.MSbbr/3.korpusa ARBiH “opljačkali” Vareš.

- Izuzetno je tužno bilo čuti da član naše Vrhovne komande kaže da su pripadnici, jedne od ustrojenijih brigada Armije RBiH, 7.MSbbr/3.korpusa ARBiH “opljačkali” Vareš. Samo ćemo iznijeti činjenicu da su jedinice Armije oslobodile Vareš od jedinica HVO koje su imale, u to vrijeme, punu saradnju sa tzv. VRS i sprječavale sve pokušaje oslobađanja teritorija RBiH – ističe se u saopćenju.

Trebalo nam je duže vremena, kaže se u saopćenju, da pokušamo shvatiti neke od izjava člana Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande OS RBiH, Stjepana Kljuića koje je izrekao u sinoćnjem gostovanju u emisiji Centralni dnevnik FACE TV.

- Odlučili smo da sa uvaženim Kljuićem ne ulazimo u raspravu iz razloga poštovanja njegove funkcije u navedenim institucijama Republike Bosne i Hercegovine, ali ćemo iz respekta prema historijskim činjenicama ispraviti izrečene krive navode – navode u saopćenju.

Pojašnjavaju, da penzionisani generali Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić, kao zarobljenici tadašnje JNA su razmijenjeni 13.maja 1992.godine, a ne u augustu 1992.godine kako je navedeno.

U augustu 1992.godine general Karavelić je bio član Generalšataba OS RBiH, a 01.septembra 1992.godine raspoređen na dužnost Zamjenika komandanta 1.korpusa Armije RBiH na čijem čelu se nalazio Mustafa Hajrulahović - Talijan.

General Ajnadžić je u augustu 1992.godine vršio dužnost Komandanta Podrinjske brigade ŠTO RBiH, u kojem periodu je radio na transformaciji jedinica i formiranju 101.bbr/1.korpusa čiji je u septembru postao i prvi komandant.

Posebno nas je pogodilo, dodaju, pominjanje naših preminulih prijatelja i saboraca od strane gospodina Kljuića.

- Obavještavamo ga ovom prilikom, da svake godine obilježavamo i odajemo počast prilikom godišnjica smrti generala Hajrulahovića, generala Šibera i generala Divjaka, zajedno sa njihovim porodicama, pripadnicima OS BiH, ministarstvima za pitanja boraca i prijateljima. A toga je i bio svjedok u par navrata prisustvujući obilježavanju godišnjica smrti generala Hajrulahovića – navode u saopćenju iz Udruženja generala.

Napominju da će generali pomenuti u izjavama Kljuića tražiti gostovanje u istoj emisiji FACE TV, kako bi iznijeli lične stavove i odgovore na te izjave.

Savez bošnjačkih NVO osuđuje vrijeđanje žena sa hidžabom koje obavljaju javne funkcije

Savez bošnjačkih NVO, koji okuplja 42 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, je u saopćenju za javnost osudio izjavu bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Kljuića o ministrici predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naidi Hota - Muminović, izrečenoj u intervjuu za jednu domaću televiziju.

- Između ostalog, Stjepan Kljuić je rekao “Ja kada vidim onu ministricu obrazovanja u Kantonu Sarajevo, zabrađena. Pa šta ona misli, šta misle ona inovjerna djeca, kad je vide... Pa to se pojačava.”

Ovakav islamofobični komentar prema ministrici koja obavlja javnu funkciju samo zbog toga što je žena koja nosi hidžab je eklatantan primjer homofobičnog i rodno zasnovanog verbalnog nasilja u javnom prostoru - navodi se u saopćenju Saveza bošnjačkih NVO.

Dodaje se da nazivanje pokrivenih žena „zabrađenim“ predstavlja ličnu uvredu za sve žene koje nose hidžab.

- Bilo koja žena čiji je vlastiti izbor i pravo da nosi hidžab ne može biti kritikovana zbog tog svog uvjerenja u demokratskom društvu. To se posebno odnosi na one žene koje su svojim trudom i radom stekle odgovarajuće stručne kvalifikacije za obavljanje državnih funkcija.

Stoga je nužno da kao društvo osudimo vrijeđanje žena sa hidžabom u javnom prostoru - ističe se u saopćenju.

Dodaje se da su funkcioneri koji obavljaju javne dužnosti podložni kritici samo na osnovu svoga rada i rezultata za zadatke koje su im povjereni u vršenju takvih dužnosti.

- Stjepan Kljuić je dužan da uputi javno izvinjenje ministrici Hota-Muminović te da se u budućnosti suzdrži od vrijeđanja žena sa hidžabom. Tražimo od nadležnih policijskih i tužilačkih organa da krivično procesuiraju ovakav i sličan govor mržnje - saopćeno je iz Saveza bošnjačkih NVO.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo