13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

06.05.2022 / 14:20 Kultura - 'Kultura na ulice!'

Od maja do oktobra specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo

Od maja do oktobra specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: Fena
Na javnim prostorima sarajevskih općina od 13. maja do oktobra bit će upriličen specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice!".

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić tim povodom je danas na pres-konferenciji izjavio kako je iznenađen koliko će sjajnih umjetnika nastupiti i da su to manifestacije koje mogu da osvježe kulturnu ponudu grada.

- Izlaskom sa svojim programima eksterijerno na taj način ćemo se obratiti jednom širokom receptivnom polju u kojem ćemo od muzike, plesa, likovne i dramske umjetnosti, poezije mobilizirati cjelokupnu umjetničku zajednicu. To će biti generacijska sinteza mladih umjetnika od onih koji su neafirmisani do vrlo etabliranih umjetnika – kazao je Mustafić.

Program se održava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo i općina KS, i u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

- Došli smo na ideju da kulturu izvedemo na ulice. Generalno mislimo da su građani gladni kulture i žele da vide predstave koje se dešavaju u Narodnom pozorištu. Želimo da to izvedemo na ulice i približimo građanima. Tako ćemo umjetničke galerije izvesti na otvoreno. Zahvaljujući ovom programu građani će osjetiti koliko imamo kulturno bogatstvo – rekao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić istakao je da će se program “Kultura na ulice” održavat icijelo ljeto tokom kojeg će biti predstavljena bogata kulturna ponuda.

- Ljudi koji žive za kulturu i od kulture konačno mogu da izraze kompletnu svoju kreaciju, a mi smo tu da damo maksimalnu podršku - poručio je Avdić.

Predviđeno je da Program bude otvoren 13. maja kada će biti predstavljena izložba grafika Ensara Hadžića, kao i likovna kolonija studenata Akademije likovnih umjetnosti.

Također, na dan otvaranja programa bit će upriličeni nastupi mladih DJ-eva u organizaciji BAM-C.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo