22°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

05.05.2022 / 19:20 Kultura - Biljana Zarić

Prva javna biblioteka u Sarajevu i BiH je Centralna biblioteka Prosvjete

Prva javna biblioteka u Sarajevu i BiH je Centralna biblioteka Prosvjete
Foto: Fena
Prva javna biblioteka u Sarajevu i BiH, Centralna biblioteka Prosvjete, predstavljena je 1911., kazala je večeras na svečanom otvaranju Prosvjetine biblioteke i čitaonice u Sarajevu uposlenica u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH Biljana Zarić.

Kako je istakla, u periodu između dva svjetska rata Prosvjetina biblioteka je bila jedna od najvećih javnih biblioteka, sa više od 70.000 naslova i više od 100.000 svezaka.

- Najveći dio ove knjižne građe (onaj dio koji je sačuvan nakon uništenja tokom Drugog svjetskog rata) je 1949. godine postao osnov i temelj knjižnog fonda današnje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH – dodala je Zarić.

Dodala je da je devedesetih godina prošlog vijeka počelo obnavljane fonda biblioteke, te da danas ponosno otvaraju nove prostorije Prosvjetine biblioteke, čitaonice i društvenog centra, u prostorijama Prosvjete, na mjestu gdje je i prvobitno postojala.

- Danas ova biblioteka ima veliki broj starih i rijetkih knjiga, posebnih kolekcija koje će biti dostupne svim građanima Sarajeva i BiH, posjetiocima, a posebno istraživačima i studentima. Društveni centar će biti mjesto organizovanja susreta književnika i ljubitelja pisane riječi, književnih večeri i različitih radionica – izjavila je Zarić.

Naglasila je da se u BiH pomalo gubi kultura čitanja knjiga jer je sada sve dostupno na internetu.

­- Međutim, tokom pandemije koronavirusa uskraćeni smo za mnoge stvari koje su nam do tada bile normalne, pozorišta, muzeji i galerije su bili uglavnom zatvoreni, a mnogima je knjiga postala ponovo najbolje, najzabavnije društvo. Knjige su se tokom pandemije čitale više nego ikada, pozajmljivale iz gradske biblioteke, ali i kupovale u knjižarama, što mene posebno raduje – istakla je Zarić.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo