8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

05.05.2022 / 08:11 BiH - Neispunjeno

Šteta probio rok: Ugovor sakrio, šine izložio na grede

Šteta probio rok: Ugovor sakrio, šine izložio na grede
Foto: Vijesti.ba

Radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu započeti su krajem augusta 2021. godine, a rok za završetak radova je dvije godine (730 dana). 

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je od tada u nekoliko navrata najavljivao da će radovi na dionici Ilidža – Remiza biti završeni do 1. maja 2021. godine, što se nije desilo, prenosi Istinomjer. 

"Prva faza je Ilidža – Nedžarići, a nakon 90 dana produžujemo od Nedžarića do Remize. Rok za završetak radova od Ilidže do Remize je do 1. maja naredne godine. Nakon toga idemo dalje prema Čengić Vili. Projekt finansira EBRD preko kreditnih sredstava. Izvođači radova su dvije kineske kompanije. Podizvođači su respektabilne domaće kompanije, rekao je Adnan Šteta 26.8.2021.

Kako su tada saopćili iz Vlade, plan je da kompletna rekonstrukcija pruge traje dvije godine, a projekat je procijenjen na 20,4 miliona eura. Šteta je dodao da će nova pruga garantovati veću sigurnost korisnika/ca javnog prevoza, te da pored pruge slijede i projekti širenja pruge za Hrasnicu i širenje trolejbuske mreže za Vogošću.

Rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Marijin Dvora jedno je od obećanja koje Istinomjer prati i u okviru monitoringa predizbornih obećanja Vlade KS.

U novembru 2021. godine nastavljeni su radovi na drugoj fazi dionice, od Nedžarića do RTV doma. Tada je ministar Šteta ponovio kako će radovi na dionici Ilidža – Remiza biti gotovi do maja 2022. godine:

- Mnogo posla je urađeno do sada i došlo je vrijeme za proširenje radova na obnovi tramvajske pruge. Prvi koraci u ovoj fazi rekonstrukcije do RTV Doma su demontaža šina i geodetski radovi. Dinamika radova u obje faze će biti podjednaka i očekujemo da ćemo dionicu Ilidža-Remiza imati završenu do maja 2022. godine , kako je i planirano, rekao je Šteta 27.11.2021.

I u martu 2022. godine, ministar Šteta je ustvrdio da će dionica do Remize biti završena do maja, a do Čengić Vile u augustu.

"Ništa se nije promijenilo. Rokovi su isti. Čengić Vila je okretnica i bitna je za uspostavu saobraćaja, zato je ona građanima bitnija nego rok za izgradnju tramvajske pruge do Remize. (…) Pruga do Remize će biti završena do maja i tako je planirano, a pruga do Čengić Vile u augustu", rekao je Adnan Šteta 1.3.2022.

Na 47. radnoj sjednici Skupštine KS, održanoj krajem 2021. godine, ministar Šteta je, odgovarajući na pitanje zastupnika Dževada Poturka da li je rok za završetak radova 1. maj, ili će se čekati i nakon 1. maja, ustvrdio da je rok za završetak radova na dionici Ilidža – Remiza maj 2022. godine.

"Prva faza rekonstrukcije tramvajske pruge je Ilidža Remiza. Rok za završetak tih radova je maj 2022.godine. S tim da smo mi prvu fazu podijelili na dva dijela da ne bi odmah zatvarali kompletan saobraćaj. Prva je bila do Nedžarića, pa smo nakon tri mjeseca produžili i do Remize. Znači Ilidža Remiza maj 2022.godine. Ilidža – Čengić Vila okretaljka sadašnja august 2022. i nakon toga još godinu dana do Marin dvora", Adnan Šteta, 28.12.2021.

Ekipa Istinomjera obišla je 27.4.2022. gradilište pruge na dionici Ilidža – Remiza. Uvjerili smo se da su radovi u toku, ali je bilo izvjesno da neće biti završeni do 1. maja 2021. godine.

S obzirom na činjenicu da radovi na dionici Ilidža – Remiza nisu završeni do 1. maja 2022. godine, kako je ranije najavio ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, Istinomjer je njegovo obećanje ocjenio neispunjenim.

Kako je vidljivo fotografijama ministar Šteta je, vjerovatno da bi prikrio neuspjeh i pokazao građanima da se nešto ipak radi,  par stotina metara šina za prugu bez ikakvoga smisla postavio na grede. Umjesto što je građanima pripremio "izložbu" šina, Šteti bi bolje bilo da je pokazao tajni ugovor o rekonstrukciji sa sumnjivom kineskom firmom. 


(Vijesti.ba/Istinomjer)

Izdvajamo