16°C
Mostar 20°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 16°C

03.05.2022 / 18:44 Rat u Ukrajini - Oleksij Danilov

Ukrajinski političar: Orban je znao za napad, vjerovao je da može dobiti dio Ukrajine

Ukrajinski političar: Orban je znao za napad, vjerovao je da može dobiti dio Ukrajine
Foto: Oleksij Danilov / Agencije
Sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti i odbrane Oleksij Danilov rekao je jučer prilikom gostovanja na televiziji da je Mađarska znala da Rusija namjerava napasti Ukrajinu.

- Mađarska otvoreno pokazuje svoju saradnju s Ruskom Federacijom. Štaviše, Putin je unaprijed upozorio našu zemlju na napad - rekao je Danilov, prenosi UkraineToday.

Danilov je tokom intervjua dodao kako je mađarska vlada planirala dobiti dio Ukrajine.

- Iz nekog je razloga vjerovala da bi mogla dobiti dio naše teritorije. To se nikada neće dogoditi. Vidjet ćemo posljedice za tu zemlju nakon rata - rekao je sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti i odbrane.

Mađarska je ubrzo demantovala ove medijske napise. Glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbana kazao je da se radi o lažnim informacijama i negirao da Budimpešta namjerava aneksirati Zakarpatje, u kojem živi oko 140.000 etničkih Mađara.

Zoltan Kovacs na Twitteru je napisao da se Ukrajina ovakvim optužbama osvećuje za to što joj Mađarska nije htjela poslati oružje, piše Euronews.

- Razumijemo da Ukrajina nije zadovoljna našom odlukom, ali širenje lažnih informacija neće promijeniti naš stav - dodao je.

Mađarska ambasada u Ukrajini također je reagovala na izjave Danilova te zatražila da ih povuče.

- Ambasada Mađarske u Ukrajini ogorčena je izjavama sekretara Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine Oleksija Danilova, koje izrekao na televiziji 2. maja. U njima lažno i neutemeljeno optužuje mađarske vlasti i potiče mržnju prema mađarskom narodu.

Odbacujemo i najoštrije osuđujemo klevete na račun Mađarske. Također pozivamo Danilova da povuče svoje izjave", napisala je danas na svojoj Facebook stranici mađarska ambasada, prenosi Interfax Ukraine.


(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo