18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

03.05.2022 / 12:55 BiH - Sarajevo

Na mezarju Kovači obilježen Dan šehida

U povodu Dana šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, danas je na Šehidskom mezraju Kovači organizirana centralna svečanost i prigodan vjerski program.

Reisu-l-ulema Islamska zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ovom prilikom je naglasio kako je Dan šehida vrijeme spominjanja i sjećanja na one koji su bili najbolji od nas.

- Na njihovoj borbi i žrtvi smo opstali, živimo zahvaljujući njima. Danas imamo domovinu Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući njima i našim gazijama. Njihova tijela su u našim mezaristanima, opomena su i nama i našim dušmanima podjednako. Nama su snaga i inspiracija da ne posustanemo na putu kojim su oni išli, da budemo gazije u odbrani domovine. Dušmanima su opomena i prijetnja da u svakom od nas čuči šehid ili gazija - istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.

Bosna i Hercegovina će za dušmane uvijek ostati nedosanjani san, dodao je reisu-l-ulema.

- Za nas su šehidi živi podsjetnik onoga što nas čeka, jer Bosna je šehidskom krvlju natopljena. Mi smo narod koji vjeruje u Allaha i čuvamo Njegov hak, prije našeg. Pazimo na svoju čeljad i sigurnost naših komšija kojima smo dali zavjet da ćemo živjeti u miru, cijenimo njihove živote, čast i imovinu kao i svoju - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Straha pred ljudima nemamo, naglasio je reisu-l-ulema, nego samo pred Svevišnjim Bogom.

- Ponosni smo što smo sinovi i kćeri onih koji čuvaju ove naše kule, bedeme domovine. I danas, kao i uvijek, dajemo obećanje Bogu i našoj Bosni da ćemo Njemu biti pokorni dušom, a Bosni tijelom - poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Programu su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

- Mi ćemo se uvijek sjećati i odavati poštovanje onima koji su najbolji među nama, onima koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu i slobodu koju mi danas uživamo. Oni koji se ne sjećaju, rizikuju zaborav, a zaborav dalje rizikuje da se zlo ponovi. Naša časna borba za odbranu Bosne i Hercegovine je velika poruka za sve, u cijelom svijetu - izjavio je danas predsjedavajući Džaferović.

Bakir Izetbegović kazao je kako prema šehidima imamo dva duga, da nastavimo njihovu borbu za domovinu, a drugi je odnos prema njihovim porodicama.

- Da nije bilo onih čiji su nišani ovdje, pitanje je kako bi se završila odbrana Sarajeva i odbrana Bosne i Hercegovine. Neka je rahmet njihovim plemenitim dušama - poručio je Izetbegović.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 23. januara 1995. godine u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.


(Vijesti.ba / Preporod.info)

Izdvajamo