16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

02.05.2022 / 19:47 Rat u Ukrajini - Posljedica ruske agresije

UEFA zadala novi težak udarac ruskom fudbalu

UEFA zadala novi težak udarac ruskom fudbalu
Foto: Agencije

Sport u Rusiji iz dana u dan doživljava udarce, teniseri neće igrati na Vimbldonu, košarkaških klubova nije bilo u Euroligi u završnici sezone, a UEFA i FIFA suspendovale su Rusiju iz fudbalskih takmičenja.

UEFA se očito nije samo tim zadovoljila, pa je donijela odluku o sezoni koja tek slijedi i kojom će uputiti ruskom fudbalu novi žestok udarac.

Naime, krovna organizacija evropskog fudbala donijela je odluku da sve ruske reprezentacije i timove izbaci iz svojih takmičenja koja slijede.

Tako Rusija neće igrati u Ligi nacija (trebali su biti u grupi 2 B divizije), zbog čega će biti automatski prebačeni u C diviziju, a ozbiljan udarac pretrpili su i klubovi. Naime, ekipe iz ove zemlje neće učestvovati u euro kupovima u sezoni 2022/23., a zemlji će biti dodijeljen najmanji broj bodova koji su klubovi osvojili u prethodnih pet godina (4.333).

Ženska fudbalska selekcija Rusije također je izbačena sa Evropskog prvenstva, a umjesto njih će igrati Portugal, kao i iz kvalifikacija za plasman na Mundijal 2023. godine, u kojima je trebalo da igraju u grupi s našom selekcijom, te Danskom, Crnom Gorom, Maltom i Azerbejdžanom.

Pored toga, kandidatura Rusije za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. ili 2032. godine je proglašena nelegitimnom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo