6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

27.04.2022 / 20:00 Intervjui - Razgovor za Vijesti.ba

Ramić: Uduplali smo budžet za povratnike, imamo projekte, prioritet su mladi i poduzetni!

Ramić: Uduplali smo budžet za povratnike, imamo projekte, prioritet su mladi i poduzetni!
Foto: Edin Ramić / Vijesti.ba
Federacija BiH je krajem marta dobila najveći budžet u svojoj historiji, u iznosu od 5,6 milijardi KM.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ove godine dobilo je gotovo duplo veći budžet nego ranijih godina, a o ovoj temi za Vijesti.ba govorio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.
 
Za realizaciju povratničkih projekata na raspolaganju je 45,4 miliona KM. Šta će to značiti konkretno za povratnike?
 
RAMIĆ: Povećanje budžeta je od velike važnosti. Na izlaznim vratima smo iz pandemije, vraćamo se "normalnom životu" i samim tim potrebe postaju veće. To znači da smo, pored dosadašnjih programa, osmislili i nove koji obuhvataju najmlađu populaciju i povratnike sa minimalnim primanjima.

Dakle, u tekućoj godini povratnici mogu očekivati realizaciju većeg broja infrastrukturnih projekata, izgradnje puteva, društvenih domova, stambenih jedinica, podrške samozapošljavanju i zapošljavanju, stipendija studentima i podrške u poljoprivredi. Neke javne pozive smo proveli, a neki su u toku.

Kakvi projekti i koji dio povratničke populacije će biti u fokusu?

RAMIĆ
Naš fokus je na mladima i poduzetnim ljudima. Njima dajemo značajniju podršku jer kroz svoje biznise zapošljavaju povratnike i time povratak čine održivijim. Pored podrške razvoju privrede, opredijeljeni smo i na podršku porodicama u stanju potrebe.



Pored stambene jedinice, svakom povratniku je neophodno obezbijediti i neki vid zaposlenja. Nastojimo kroz podršku u poljoprivredi omogućiti im da na svojim imanjima ostvaruju primanja koja su im neophodna za život. Za one koji žele više, njima su dostupni javni pozivi za zapošljavanje radnika. Obuhvatili smo podrškom sve kategorije stanovništva u povratničkim sredinama.
 
Često ste na terenu, gotovo svakodnevno među povratnicima.  Šta je ono što Vam oni kažu, šta im je najpotrebnije?

RAMIĆ
Povratniku u Prijedor, Srebrenicu, Orašje potreba je otprilike ista. Najviše interesovanja pokazuju za bavljenje porodičnim gazdinstvima u poljoprivredi, ali imamo itekako i primjera gdje povratnici uspješno razvijaju kompanije.

Dodatno me obraduju ljudi koji mogu da žive bilo gdje u svijetu, ali njihova odluka je ipak da to bude u njihovom prijeratnom mjestu boravka. Nastojimo kroz civilni sektor i vjerske zajednice identifikovati potrebe najugroženijih i do svakog takvog čovjeka moramo doći.
 
Koliko je značajna ta direktna komunikacija s povratnicima, a Vi to radite, tražite od povratnika da nominiraju probleme sa kojima se susreću?

RAMIĆ
Uveli smo praksu stalnog obilaska i prisustva u povratničkim mjestima. Mislim da drugačije ne možete dobiti pravu informaciju i sliku šta tim ljudima treba. Direktnom komunikacijom uspostavljamo kontakte sa lokalnim zajednicama ali i sa povratnicima. Nadam se da uspijevamo u tome i to ćemo svakako nastaviti raditi sve dok takav princip rada daje rezultate.
 
Porodilje su još ranije dobile jednokratnu pomoć, je li to planirano i ovim budžetom ili čak možda i neko proširenje programa?
 
RAMIĆAko bismo birali projekte prema kojima smo posebno opredijeljeni, to su projekti podrške majkama porodiljama, stipendije studentima i podrška mladim ljudima u razvijanju početnih biznisa. Ti programi unose dodatnu vrijednost i život u povratnička mjesta širom Bosne i Hercegovine. Ove godine smo uveli novi program podrške učenicima u osnovnim školama, kao i učenicima prvih razreda koji tek polaze u školu.



Od ukupnog iznosa, jedan milion KM se odnosi na finansiranje projekata Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Koliko je to značajno i kakav je po Vašem mišljenju značaj MC-a?

RAMIĆ
Radi očuvanja naše kolektivne svijesti o tome šta se dešavalo u Srebrenici, kao i važnosti postojanja samog Memorijalnog centra u Potočarima, naša podrška nije i neće izostati. Vlada Federacije BiH je izdvojila jedan milion KM, završetkom projekta ćemo dobiti novi izgled jednog dijela Memorijalnog centra. Činjenice o genocidu u Srebrenici moraju biti nadohvat ruke svakom posjetiocu Centra.

S.Ć.
 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo