10°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

26.04.2022 / 21:46 Rat u Ukrajini - Aleksandar Vučić

Srbija nastavlja evropski put ali čuva prijateljske odnose s Rusijom

Srbija nastavlja evropski put ali čuva prijateljske odnose s Rusijom
Foto: Aleksandar Vučić / Instagram
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku s predsjednikom Komiteta za međunarodne poslove Državne Dume Federalne skupštine Rusije da će Srbija nastaviti svojim evropskim putem, uz očuvanje prijateljskih odnosa s Rusijom.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju Predsjedništva Srbije, izrazio nadu da će i sukob u Ukrajini uskoro biti okončan i da će zavladati trajni mir.

Vučić je na sastanku s Leonidom Sluckim istakao da će i tokom svog novog mandata najviše pažnje posvetiti ekonomskom razvoju Srbije.

Na sastanku je bilo riječi o razvoju srbijansko-ruskih bilateralnih odnosa, uključujući sferu energetike, kako se navodi u saopštenju, uz očekivanje da se uskoro dogovore uslovi nabavke gasa.

Srbija gas uvozi isključivo iz Rusije, dok iz domaće proizvodnje, prema podacima Agencije za energetiku, podmiruje oko 13 posto neophodnih količina tog energenta.

Vučić je u novembru prošle godine u Moskvi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio da cijena gasa za Srbiju neće biti promijenjena, odnosno da će biti ograničena na 270 dolara za hiljadu kubnih metara do maja 2022. godine.

Predstavnik Ruske Dume Slucki je, kako se navodi u saopštenju, govorio o tome kako Rusija vidi sukob u Ukrajini, ali bez daljih detalja.

Ovaj sastanak Vučića i Sluckog nije bio prethodno najavljen.

Istog dana, Vučić se sastao s pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Aziju Karen Donfried.

Na tom sastanku bilo je riječi o o dijalogu Kosova i Srbije, eurointegracijama Srbije i regionalnoj saradnji, ali i situaciji u Ukrajini.

Srbija, iako je podržala nekoliko rezolucija u UN kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, i dalje odbija da uvede sankcije Moskvi.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo