10°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

26.04.2022 / 18:56 Regija - Reakcija

Švedska i Finska o Milanovićevoj najavi blokade ulaska u NATO

Švedska i Finska o Milanovićevoj najavi blokade ulaska u NATO
Foto: Ilustracija
Šef misije u Finskoj ambasadi zadužen za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu nije htio komentarisati izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića oko moguće blokade ulaska Finske i Švedske u NATO.

No, oko Izbornog zakona kaže da intenzivno prate situaciju, te da je stav da se izbori moraju održati prema pravilima usklađenim sa svim pravnim preporukama.

Što se tiče pridruživanja Finske NATO-u, rekao je da se u javnom i političkom životu o tome ozbiljno raspravlja, te da će odluku donijeti u maju, a u junu je predstaviti na samitu u Madridu.

Dodao je da, prema posljednjem istraživanju, 60 posto Finaca podržava NATO put.

NATO nije htio komentirati upit N1, već su tu televiziju uputili na hrvatske vlasti.

Iz Švedske ambasade poručili su, pak, da Švedska jeste aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku saradnju, te da nastavljaju i dobru saradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar EU.

"Kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, promijenila se sigurnosna politika u Evropi i svijetu. Vlada Švedske je zato 16. marta odlučila provesti dodatnu analizu sigurnosne politike, u raspravama sa svim parlamentarnim strankama, što uključuje i pitanje NATO-a.

Rezultati vijećanja bit će objavljeni 13. maja i bit će javno dostupni. U skladu s time, Švedska nije podnijela prijavu za članstvo u NATO-u - dodali su.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo