7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

26.04.2022 / 15:50 Rat u Ukrajini - BBC

IAEA: Radijacija u Černobilu je "abnormalna"

IAEA: Radijacija u Černobilu je "abnormalna"
Foto: Agencije

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), Rafael Grosi (Grossi), izjavio je da su “abnormalni” nivoi radijacije u bivšoj nuklearnoj elektrani u Černobilu, te da je ruska višesedmična okupacija te lokacije "veoma, veoma opasna", navodi BBC.

Bilo je trenutaka kada su nivoi rasli zbog kretanja teške opreme koju su ruske snage donosile ovamo i kada su odlazili. Pratimo to svaki dan - rekao je on tokom posjete “sarkofagu” u Černobilu koji je namijenjen za ograničavanje radioaktivne kontaminacije iz reaktora broj četiri bivše nuklearne elektrane nakon katastrofe 1986. godine.

IAEA je saopćila da je njena misija u Černobilu imala za cilj da isporuči opremu, provjeri nivoe radijacije i obnovi zaštitne mjere i sisteme za praćenje na lokaciji.

Ruske trupe zauzele su mjesto najgore nuklearne katastrofe ikada 24. februara, prvog dana invazije na Ukrajinu, te su ostale tamo nekoliko sedmica što je izazvalo strah od mogućeg curenja nuklearnih tvari.

Dana 26. aprila 1986. godine, nekontrolirana nuklearna lančana reakcija uništila je reaktor u nesreći koju su sovjetske vlasti prvobitno zataškavale.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo