12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

25.04.2022 / 21:13 Politika - Hrvatski premijer

Plenković: Želimo uspostaviti povjerenje između Hrvata i Bošnjaka

Plenković: Želimo uspostaviti povjerenje između Hrvata i Bošnjaka
Foto: Andrej Plenković / Twitter

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je danas situaciju u BiH i još jednom ponovio da Hrvati po postojećem Izbornom zakonu nisu ravnopravan konstitutivni narod jer "brojniji Bošnjaci mogu izabrati formalno hrvatskog člana Predsjedništva".

- Na izborima koji bi se trebali održati ujesen, nerealno je da bude izabran Hrvat koji zastupa legitimne interese Hrvata, zbog čega su bosanskohercegovački Hrvati frustrirani, a time se i ruši povjerenje između Hrvata i Bošnjaka. Mi smatramo da je to loše, da je to rušenje temelja kuće koja se zove BiH - poručio je Plenković.

Ipak, istakao je da Hrvatska želi "da se uspostavi povjerenje između Hrvata i Bošnjaka".

- Trenutno, kod bošnjačkih političkih stranaka ne postoji politička volja da se postigne dogovor o izbornom zakonu s kojim bi svi bili zadovoljni - smatra Plenković.

Ističe da je međunarodna zajednica formirala svoje mišljenje o BiH pod utjecajem diplomata "koji godine provedu u Sarajevu i slušaju godinama samo bošnjački narativ", što za posljedicu ima favoriziranje koncepta "građanske" BiH.

- Na temelju toga su se gotovo petrificirali stavovi, prolaze godine i generacije, a slabo je sluha za ono što je bit - dodaje Plenković, prenosi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo