16°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

23.04.2022 / 17:37 Ostali sportovi - Formula 1

Verstappenu prve sprint kvalifikacije u sezoni!

Verstappenu prve sprint kvalifikacije u sezoni!
Foto: Internet

Vozač Red Bulla Max Verstappen trijumfovao je na prvoj sprint kvalifikacionoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1 i tako osvojio najbolju startnu poziciju pred četvrtu rundu sezone.

Nizozemski vozač je do pobjede u sprint trci na stazi “Enzo i Dino Ferrari“ u Imoli došao sa skoro tri sekunde prednosti u odnosu na Charlesa Leclerca u Ferrariju. Najbliži njima dvojici bio je drugi vozač Red Bulla Sergio Perez, koji je kroz cilj prošao četiri i po sekunde iza svog timskog kolege.

Verstappen je u petak osvojio pole za sprint trku, ali je bez prve pozicije ostao na samom startu, pošto ga je pretekao Leclerc. Monegašanin je brzo uspio da se vrati, dugo je imao prednost između jedne i dvije sekunde, da bi aktuelni šampion smanjio razliku pred sam finiš. Tada je bilo samo pitanje vremena kada će vozač Red Bulla krenuti u napad, što je i učinio u pretposljednjem krugu i od tada se nije osvrtao.


Perez je bio najbolji među ostalima, ispred junaka prve sprint trke sezone Carlosa Sainza juniora, koji je poslije greške u kvalifikacijama napredovao za sedam pozicija sjajnim preticanjima. Njih dvojicu slijedio je dvojac McLarena Lando Norris i Daniel Ricciardo, ispred Valtterija Bottasa u Alfa Romeu i vozača Haasa Kevina Magnussena, koji su kompletirali osvajače bodova. Mjesto među najboljom desetoricom na startu nedjeljne trke obezbijedili su i vozač Alpinea Fernando Alonso i Mick Schumacher u drugom bolidu Haasa.

Pored borbe na vrhu, sprint kvalifikacije obilježio je i incident u prvom krugu, u kojem je Zhou Guanyu odustao nakon kontakta sa vozačem Alpha Taurija Pierrom Gaslyjem. Zaustavljanje kineskog vozača pored staze dovelo je do izlaska bezbjednosnog vozila na stazu, koje je usporilo trku do petog kruga.

Sprint trku za zaborav imali su vozači Mercedesa, koji su imali veoma dobre rezultate na drugom treningu nekoliko sati ranije. George Russell je bio 11, tri pozicije ispred svog timskog kolege Lewisa Hamiltona, a između njih našli su se Yuki Tsunoda u drugom bolidu Alpha Taurija i četvorostruki svetski šampion Sebastian Vettel.

Poslije takvog raspleta, Lecler na čelu generalnog plasmana ima 71 bod, a prate ga Russell sa 37 i Sainz koji ima 33.

Trka za Veliku nagradu Emilie Romagne na programu je u nedjelju od 15 sati i možete da je pratite na SKHD.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo