8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

21.04.2022 / 12:52 Regija - Eurointegracije

Evropska komisija očekuje od Srbije sankcije Rusiji

Evropska komisija očekuje od Srbije sankcije Rusiji
Foto: Arhiv

Evropska komisija (EK) je poručila da bi stav Srbije o ruskoj agresiji na Ukrajinu mogla uticati na proces evropskih integracija zemlje.

Michael Miller, šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u EK, ukazao je na uslove za napredak Srbije u procesu pregovora o članstvu, uključujući vladavinu prava i dijalog sa Kosovm ali je podvukao da će se uzeti u obzir i pitanje uvođenja sankcija protiv Rusije.

"Došlo je do veoma značajne evolucije u geopolitičkom kontekstu i stav Srbije o agresiji Rusije na Ukrajinu biće suštinski element koji treba razmotriti. Srbija je svjesna očekivanja EU o usklađivanju, uključujući restriktivne mjere (protiv Rusije)", izjavio je Miller na sastanku spoljnopolitčkog komiteta Evropskg parlamenta gdje se raspravljalo o nacrtu rezolucije za Srbiju.

Izvjestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP), Vladimir Bilčik, takođe je poručio da bi neuvođenje sankcija imalo i posljedice po Sbiju, stoga je izrazio nadu da će se zvanični Beograd uskladiti sa odlukama EU po pitanju Rusije.

"Suverene države donose suverene odluke, ali suverene odluke takođe imaju posljedice po međunarodna partnerstva, saveze i evropske integracije. Nadam se da će odluke u Srbiji nakon izbora, odražavati evropske težnje Srbije", poručio je Bilčik.

On je pred spoljnopolitičkim komitetom EP predstavio nacrt Rezolucije za Srbiju. Ovom rezolucijom će EP iz formalno tražiti od Srbije da uvede sankcije Rusiji.

Šefica odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljnu akciju Elsa Fenet je pozitivno ocijenila odluke Srbije da glasa u Ujedinjenim Nacijama, ali je navela da bez obzira na ove važne odluke, potrebne su konkretne akcije.

"Srbija još uvijek nije uskladila nijednu od restriktivnih mjera koje se direktno odnose na sankcije Ruskoj federaciji. Kontakti sa Rusijom se nastavljaju i na najvišem nivou uključujući i neke ličnosti koje su kontroverzne. Srbija održava letove sa Rusijom", navela je Elsa Fenet.

Srbija je jedina država koja nastoji da postane članica EU a da se nije uskladila sa odlukama Evropske unije oko sankcija protiv Rusije. Zvaničnici u Srbiji, uprkos pozivima sa Zapada, i dalje odbijaju da uvedu sankcije Kremlju. Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN), ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

(RSE)

Izdvajamo