8°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

20.04.2022 / 19:31 Regija - Srbija

Cijene namirnica u martu veće za devet posto u odnosu na prošlu godinu

Cijene namirnica u martu veće za devet posto u odnosu na prošlu godinu
Ilustracija

U Srbiji su potrošačke cijene u martu bile veće za devet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je srbijanski Republički zavod za statistiku.

Jasmin Hodžić iz srbijanskog Ministarstva trgovine ocijenio je u razgovoru za Radioteleviziju Srbije (RTS) kako su mjere Vlade kojima su ograničene cijene šest osnovnih životnih namirnica usporile inflaciju u Srbiji i rast cijena ostalih proizvoda.

U Srbiji su još krajem prošle godine donijete odredbe o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica, kojima se reguliraju cijene brašna, šećera, ulja, mlijeka i nekih mesnih prerađevina. Važenje te odredbe istječe 2. maja.

Također, već sedmicama srbijanska vlada određuje cijene benzina i dizela na benzinskim crpkama.

Hodžić je istaknuo kako su gotovo svi prehrambeni proizvodi poskupjeli u odnosu na prošlu godinu, kao i da je najviše poskupjelo juneće meso, a najmanje mlijeko i mliječni proizvodi.

Po njegovim riječima, na rast cijena utjecao rast cijena sirovina, energenata, a posljedice je ostavila i pandemija, kao i rat u Ukrajini.

Hodžić je istakao da nema pojeftinjenja prehrambenih proizvoda, ali i da je rast cijena bio kontroliran.

"Stvari su se promijenile u posljednja dva mjeseca zbog ukrajinske krize koja je izazvala inflacijske i tržišne šokove koje danas živimo. Teško je predviđati šta će se u narednom razdoblju dogoditi baš zbog globalnih događanja", zaključio je Hodžić.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo