10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

19.04.2022 / 20:00 BiH - Novi cjenovnik

Rusi obavijestili RS da je plin skuplji za skoro 15 posto

Rusi obavijestili RS da je plin skuplji za skoro 15 posto
Foto: Ilustracija
Kompanija "Gazprom eksport" dostavila je novi cjenovnik gasa RS za drugi kvartal u kojem je navedeno da je plin skuplji za 14,6 posto u odnosu na prvo tromjeseÄje, a preduzeće "Gas Res" prema svojim kupcima ići će sa neÅ¡to manjim poskupljenjem toga energenta.

Direktor "Gas Resa" Ljubo GlamoÄić rekao je "Glasu Srpske" da je cjenovnik za drugi kvartal u skladu sa potpisanim ugovorom još iz 2015. godine.

- Te cijene mijenjaju se samo kvartalno u skladu sa ugovorom. TakoÄ‘er, cijene plina usklaÄ‘uju se i sa cijenama naftnih derivata i njihovim kretanjem na burzi - naveo je GlamoÄić.

Poskupljenje do 13 posto

Naveo je da su danas od "Gazproma" dobili prijedlog cijena za drugi kvartal koja je u odnosu na prvo tromjeseÄje uvećana za nešto manje od 15 posto.

- Došlo je rasta cijena. Ta cijena je usaglašena. Mi ćemo, s obzirom na status naših kupaca i da bi dali neki svoj skromni doprinos, ići sa nešto manjim povećanjem prema našim kupcima. To poskupljenje od strane nas iznosit će do 13 posto. U zavisnosti od kupca do kupca to će biti rast cijena za nekih 12,7 posto. Na taj naÄin ćemo, ako ništa, podijeliti taj teret rasta cijena energenta sa kupcima - naveo je GlamoÄić.

On je naglasio da su za april uplatili avans po cijenama iz prvog kvartala.

- Mi radimo kao i u prethodnom periodu. Nema nikakvih promjena - rekao je GlamoÄić i naglasio je da RS nastavlja plin da plaća "Gazpromu" u valuti euro kako je i definisano potpisanim ugovorom.

Ugovor do kraja maja

FBiH je još prije nekoliko dana saopćila da su cijene plina od strane "Gazporoma" prema tom entitetu povećane za 21,7 posto.

- Vlada njihova je dala saglasnost na taj cjenovnik, jer im je neureÄ‘en sistem. Vlada kod njih donosi sve odluke po tom pitanju - naveo je GlamoÄić.

RS ima sa "Gazpromom-eksportom" iz Peterburga potpisan ugovor o isporuci plina do kraja maja.

RS se gasom snabdijevamo preko "balkanskog toka" koji ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko ZajeÄara ulazi u Srbiju odakle jedan krak ide ka BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo