10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

19.04.2022 / 20:00 Rat u Ukrajini - Washington Post

SAD i saveznici nameću dugoročnu izolaciju Rusiji

SAD i saveznici nameću dugoročnu izolaciju Rusiji
Washington Post navodi da su SAD i njihovi evropski saveznici počeli planirati drugačiji svijet obilježen ozbiljnom težnjom za izolacijom i slabljenjem Rusije kroz dugoročne strateške planove, umjesto da teže saradnji i suživotu s Moskvom, što je bilo tipično za njihovo bavljenje tim pitanjem prije rata u Ukrajini.

Američki list ističe da Organizacija Sjevernoatlantskog pakta (NATO), Evropska unija (EU), američka ministarstva vanjskih poslova i odbrane i druga relevantna ministarstva rade na planovima koji će učvrstiti nove politike u različitim oblastima u skladu sa stavom Zapada o Moskvi, od odbrane i finansija do trgovine i međunarodne diplomatije.

Također navodi i da nadležni organi nastavljaju revidirati osnovne dokumente koji će biti predstavljeni u narednih nekoliko mjeseci. Smatra vjerovatnim da će administracija predsjednika Joea Bidena izvršiti prilagodbe strategije nacionalne sigurnosti u skladu s novim smjerom, koja je trebala biti predstavljena prošle godine, ali još nije završena.

Washington Post ističe da nova Pentagonova strategija nacionalne odbrane, koja je poslana prošlog mjeseca Kongresu kao povjerljiva, daje prioritet onome što se u kratkom Pentagonovom sažetku naziva “ruski izazov u Evropi”, pored kineske prijetnje.

U istom kontekstu, dokument o ”strateškom konceptu” NATO-a bit će predstavljen na samitu alijanse u junu ove godine, koji je prvi od 2010. godine, budući da je prethodni dokument predviđao težnju alijanse ka ”stvarnom strateškom partnerstvu” sa Rusijom.

Smanjiti ovisnost o ruskom plinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za novinare ranije ovog mjeseca da “smisleni dijalog, kojem smo ranije težili, više nije opcija u odnosu s Rusijom”.

Evropska unija je također izradila planove da smanji svoju tešku ovisnost o ruskom plinu za dvije trećine do kraja ove godine i da zaustavi sav uvoz fosilnih goriva iz te zemlje prije 2030. godine.

Washington Post je objavio izjavu holandskog ministra vanjskih poslova Wopkea Hoekstra, u kojoj je objasnio da se “ne radi toliko o sankcijama, koliko o utvrđivanju puta koji vodi ka tome da postanemo nezavisni od ruske nafte i plina”. Dodao je da će “za neke taj put potrajati mjesecima. Za druge može potrajati godinama. Ali Holandija i druge zemlje su vrlo ozbiljne u vezi s tim i nećemo ponoviti istu grešku.”

Washington Post se osvrnuo na niz mjera koje su poduzeli SAD i njihovi saveznici u svojim naporima da izoliraju Rusiju, uključujući i prijedloge zakona koje je potpisao Biden prije sedmicu dana, a kojima se prekidaju normalni trgovinski odnosi s Rusijom i kodificira embargo na uvoz ruske nafte.

Washington Post je također izvijestio o prošlosedmičnom glasanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o suspenziji ruskog članstva u Vijeću UN-a za ljudska prava, kao i o naporima da se preispita članstvo i ovlaštenja Vijeća sigurnosti, gdje Rusija slobodno koristi pravo veta, a ti napori su dobili novi zamah sa ratom u Ukrajini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo