21°C
Mostar 26°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

19.04.2022 / 17:57 Regija - Beograd

Senatori SAD-a Vučiću: Uskladiti vanjsku politiku sa EU

Senatori SAD-a Vučiću: Uskladiti vanjsku politiku sa EU
Foto: Instagram
Američki senatori Odbora za vanjske poslove Kris Marfi (Chris Murphy) i Džin Šejhin (Jeanne Shaheen), kao i senator Odbora za oružane snage Tom Tilis (Thom Tillis), naglasili su na konferenciji za novinare u Beogradu da Srbija mora da uskladi svoju vanjsku politiku s EU.

Oni su danas naglasili da je u ovom historijskom trenutku važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost.

Izložili slučaj

Senatorka Šejhin izjavila je da su na sastanku s Vučićem razgovarali i o uvođenju sankcija od strane Srbije prema Rusiji.

- Razgovarali smo o tome i sigurna sam da ćemo nastaviti da razgovaramo, mislim da smo izložili slučaj - rekla je senatorka.

Senator Marfi je na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) zbog čega bi Srbija trebalo da uvede sankcije Rusiji rekao da su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku istog dana prenijeli namjeru da izgrade zajednicu demokratskih zemalja koja će osuditi rusku invaziju na Ukrajinu.

- Razumijemo historijske veze između Srbije i Rusije. Nastavljamo da podržavamo Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, i stojimo uz narod Srbije u tom procesu. U Srbiju smo došli da učvrstimo dobre odnose koje zemlja ima sa SAD-om - poručio je Marfi.

Kada je riječ o dijalogu Srbije i Kosova, koji je u zastoju na najvišem političkom nivou od jula 2021. godine, Marfi je rekao da je duboko razočaran što nije bilo napretka u tom procesu.

S grupom senatora se istog dana susreo i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da je unapređenje saradnje sa SAD-om jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije.

Vučić je sa senatorima Marfijem, Šejhin i članom senatskog Odbora Tilisom, između ostalog, razgovarao o bilateralnoj saradnji Srbije i SAD-a, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije.

Značajan napredak

- Trgovinska razmjena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima - rekao je Vučić, dodavši kako se Srbija nada "dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa."

Vučić se, kako je navedeno u saopštenju, zahvalio senatorima na "kontinuiranoj podršci koju Vašington pruža Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji".

- To je jedan od naših prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva i strateško opredjeljenje Srbije - istakao je Vučić.

Teme sastanka bile su, kako je navedeno, i eurointegracije Srbije, situacija u regionu, energetika, ali i kriza u Ukrajini.

Vučić je rekao da je Srbija privržena poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svjedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim tijelima.

Govoreći o regionu, naglasio je da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i RS unutar BiH.

Očuvanje stabilnosti u regionu

Istakao je da je za Srbiju od ključnog interesa i očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, "jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije".

On je kao primjer uspješne regionalne saradnje naveo Inicijativu "Otvoreni Balkan", čiji je cilj, kako se navodi u saopštenju, dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

Senatori SAD-a čestitali su Vučiću pobjedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD-a, istakavši da unapređenje odnosa dviju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

Nešto ranije danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil (Christopher Hill) dočekao je senatore na Aerodromu "Nikola Tesla".

"Srbija ima vitalnu ulogu u napretku i prosperitetu regiona. SAD su spremne da podrže snažnije veze između Srbije i njenih susjeda članica Evropske unije", napisao je Hil na svom Twitter nalogu.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo