16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

13.04.2022 / 13:50 Zanimljivosti - Novim satelitom

Kina počinje potragu za naseljivim planetama sličnim Zemlji

Kina počinje potragu za naseljivim planetama sličnim Zemlji
Foto: Agencije

Kina ulaže velike napore kako bi postala jedna od vodećih sila u svemiru, a sada kao novi cilj ima pronalazak naseljivih planeta sličnim Zemlji.

Kina je nedavno lansirala prve rovere na Mjesec i Mars te je napravila vlastitu svemirsku stanicu, a sada se Kineska svemirska agencija uključuje u utrku čiji je cilj pronalazak naseljivih egzoplaneta. Ovog mjeseca će naučnici objaviti detaljan plan prve misije usmjerene na otkrivanje Earth 2.0 egzoplaneta.

Egzoplaneta je termin koji se koristi za sve planete izvan našeg Sunčevog sistema, a cilj je da se pronađu one koje su slične Zemlji i koje orbitiraju u naseljivoj zoni svog sunca. Naučnici vjeruju da bi takva hipotetička planeta Earth 2.0 mogla imati idealne uvjete za održavanje života.

Američka svemirska agencija NASA nedavno je saopćila da je otkrila više od 5.000 egzoplaneta uglavnom zahvaljujući teleskopu Kepler koji je prestao s radom 2016. godine. Međutim, nijedna od tih planeta tehnički ne odgovara definiciji planete Earth 2.0 jer ne orbitiraju u naseljivoj zoni sunca sličnom našem.

Kineska svemirska agencija se nada da će prva doći do otkrića, a njen novi projekt finansira Kineska akademija nauka te se još uvijek radi u fazi dizajniranja. Procjena panela eksperata se očekuje u junu.

Ako sve prođe prema planu, taj panel će dati timu "zeleno svjetlo" da počne praviti svoj satelit. Svemirski opservatorij bi trebao biti lansiran Long March raketom do 2026. godine.

Kineski novi satelit je dizajniran da nosi sedam teleskopa od kojih će šest istraživati konstelaciju Cygnus-Lyra koju je posmatrao i NASA-in teleskop Kepler. Satelit će imati kapacitet da posmatra oko 1,2 miliona zvijezda i to s pet puta širim vidnim poljem od Keplerovog. Također, moći će posmatrati tamnije i udaljenije zvijezde u odnosu na NASA-in operativni satelit TESS koji posmatra zvijezde bliže Zemlji.

"Naš satelit može biti 10 do 15 puta moćniji od NASA-inog Keplera kada je riječ o kapacitetu istraživanja neba", rekao je Jian Ge, astronom koji vodi misiju Earth 2.0.

Teleskopi će otkrivati egzoplanete detektiranjem padova svjetline zvijezda, što će biti dokaz da planeta orbitira. Sedmi teleskop će biti korišten za traženje egzoplaneta koje ne orbitiraju oko zvijezda, kao i one koje orbitiraju daleko od svoje zvijezde.

U traženju planete Earth 2.0 naučnici moraju potvrditi da ima sličnu orbitu Zemljinoj te da oko sunca pređe put otprilike jednom godišnje. Zbog toga će kineski satelit biti programiran na posebno "gusti" dio Mliječnog puta u periodu od četiri godine.

"Očekujemo mnogo podataka, tako da nam je potrebna sva pomoć koju možemo dobiti. Misija Earth 2.0 je prilika za bolju međunarodnu saradnju", završio je Ge.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo