10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

12.04.2022 / 18:51 Politika - Šefik Džaferović

Schmidtova odluka važna za očuvanje ustavnog poretka i mira

Schmidtova odluka važna za očuvanje ustavnog poretka i mira
Foto: Facebook

Pozdravljam odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojom je suspendiran neustavni Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS.

- Ova odluka OHR-a je važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik u proteklih više od pola godine ozbiljno doveo u pitanje, stoji u reakciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

On dodaje da su Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS, kao i druge neustavne odluke usmjereni protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

- Da vlasti entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana BiH kao i značajnog dijela političke javnosti u RS koji nije odobrio ove Dodikove antidejtonske poteze. Visoki predstavnik je ovu odluku donio u skladu sa svojim obavezama i mandatom, koji je definisan Dejtonskom sporazumom, te odlukama Vijeća za implementaciju mira i pratećim rezolucijama Vijeća sigurnosti kojima su potvrđene bonske ovlasti, navodi Džaferović i dodaje:

- Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da poštuju Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, te da, umjesto pokušaja da jednostrano promijene Dejton i rezultate njegove implementacije, zajedno pristupimo dijalogu s ciljem jačanja stabilnosti, pokretanja ekonomskih reformi i napretka na evropskom putu što je težnja svih građana u oba entiteta i Brčko Distriktu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo