12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

07.04.2022 / 20:00 BiH - Hrvatski predsjednik

Milanović u Mostaru odlikuje čovjeka koji je otvoreno mrzio Bošnjake

Milanović u Mostaru odlikuje čovjeka koji je otvoreno mrzio Bošnjake
Foto: Vijesti.ba

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović posjetit će sutra Mostar gdje će sudjelovat na središnjoj svečanosti obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane.

Tom prilikom će pothumno odlikovati "Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu" Ivu Lozančića.

Milanović će u Mostaru tako sutra odlikovati autora dokument od 7. jula 1993. godine. Riječ je o dokumentu kojeg Lozančić upućuje nekadašnjem ministru odbrane takozvane Herceg-Bosne Bruni Stojiću, a u kojem ga kao komandat žepačke brigade obavještava o teškom stanju na ratištu.

 

Lozančić piše da su od izbijanja sukoba sa Armijom RBiH prepustili položaje agresorskim snagama.

- Srbi sa naše zone napadaju grad Zavidoviće, uključena je i naša bojna i danas očekujemo napredovanje. Maglaj je u potpunosti u okruženju, kao i Tešanj. Naše snage sudjeluju i operacijama na Maglaj. Angažirana je jedna bojna. Srbi su na ove prostore doveli tri brigade i smjestili se na prostoru Novog Šehera, dio je izvještaja. 

Lozančić dalje daje prijedloge.

- Hitno razgovarati oko našeg statusa. Dogovoriti sa srpskom stranom status našeg prostora. Mi ne želimo živjeti u Srbiji niti u BiH. Utjecati na vrh hrvatske politike da se protjeraju svi muslimani iz Hrvatske, da se napravi puno primirje sa Srbima na cijelom prostoru (Brčko, Orašje i cijela Hrvatska) dok se ne izvrši rasplet u bivšoj BiH“, ističe Loznačić.

Navodi i da su bojovnici HVO-a u Usori odbili sukobe sa Armijom BiH, zbog čega ih Lozančić kritizira.

- Usora odustaje ispoštovati zapovijed i ona je s muslimanima što znači da sad ide Hrvat na Hrvata, navodi Lozančić i dodaje da se ne smije dozvoliti bilo kakav konvoj za muslimane niti preko HVO Sarajevo.

- Dati zadaću svim postrojbama iz Hercegovine i srednje Bosne (SB) da djeluju ofanzivnije prema balijama pošto im pomalo nestaje streljiva, navodi Loznačić.

Posebno brine što Milanović dijeli odličja samo nekoliko dana uoči godišnjice masakra u Ahmićima kod Viteza, ali i to što ih dodjeljuje u Mostaru. Kada je već tu možda bi Milanović mogao posjetiti okolne Međine gdje su bojovnici HVO-a prebacili i sakrili tijela 13 bošnjaka civila, među njima i djece, koje su prethodno pogubili u selu kod Viteza. Njih 13 je identificirano tek prošlog petka. Pogubljeni su prije 29 godina, godinu dana nakon formiranja jedinica koje će ih pogubiti - jedinica HVO-a. 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo