16°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

07.04.2022 / 18:41 Rat u Ukrajini - Generalni sekretar

Stoltenberg: NATO pojačava podršku Ukrajini

Stoltenberg: NATO pojačava podršku Ukrajini
Foto: FENA

Članice NATO-a dogovorile su jačanje podrške Ukrajini, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a danas na pres-konferenciji.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Stoltenberg je na pres-konferenciji govorio o navodnim ratnim zločinima koje su počinile ruske snage koje se povlače iz dijelova sjeverne Ukrajine.

- Saveznici u potpunosti osuđuju užasna ubistva civila koja smo vidjeli u Buči i drugim mjestima koja su nedavno oslobođena od ruske kontrole - kaže on, piše BBC.

Stoltenberg je dodao da svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde i da su zemlje članice NATO-a podržale napore za međunarodnu istragu.

On je također naglasio da će NATO pojačati svoju podršku Ukrajini oko kibernetičke sigurnosti, te dodao da će odbrambeni savez također osigurati opremu koja će pomoći Ukrajini u odbrani od prijetnje hemijskog ili biološkog napada.

Dodao je kako će NATO također pomoći drugim partnerskim zemljama, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu, da "pojačaju svoju otpornost" i "sposobnost da se brane".

Kaže da je NATO pružio značajnu podršku opremom i obučio desetke hiljada ukrajinskih snaga tokom godina prije ruske invazije 24. februara - i od tada je pružena dodatna pomoć.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je također učestvovao na dvodnevnom sastanku i rekao da njegova zemlja hitno treba još više oružja od svojih zapadnih saveznika kako bi se odbranila od Rusije.

- Saveznici pružaju i spremni su učiniti više kada je u pitanju vojna podrška - izjavio je Stoltenberg.

Dodao je kako je pozivanje ukrajinskog ministra vanjskih poslova na sastanak NATO-a jedan od načina na koji savez želi pokazati da im je važno da znaju šta je Ukrajini potrebno.

Bez obzira na sve, Stoltenberg je upozorio da svijet mora biti spreman za "dugi put" s ratom u Ukrajini, te rekao da bi rat mogao trajati sedmicama, mjesecima ili čak godinama, dodajući da su saveznici Rusiji "nametnuli velike troškove" sankcijama kako bi pomogli skratiti trajanje sukoba.

Dodaje, ako će rat trajati dugo, rizik je prvenstveno u narodu Ukrajine "ko će više patiti, ko će vidjeti više smrti i razaranja".

Na kraju svog obraćanja generalni sekretar NATO-a kazao je da sve dok rat traje, postojat će rizik od eskalacije izvan Ukrajine i to je ono na što je NATO fokusiran, kako bi spriječio tu eskalaciju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo