6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

05.04.2022 / 16:17 Techno & Nauka - Fokus na mladim ljudima

Huawei: Kineski gigant u kojem je prosjek starosti zaposlenih 30 godina

Huawei: Kineski gigant u kojem je prosjek starosti zaposlenih 30 godina
Foto. Fena

Direktor odjela za odnose s javnošću i komunikacije Huawei BiH Zećir Kasumić je izjavio da Huawei u svom poslovanju posebnu pozornost daje mladim ljudima, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

- Naša suradnja u BiH je počela prije 12 godina i prisutni smo na tržištu s najvećim telekom operaterima u državi. Ono čime se ja i naša tvrtka ponosimo je suradnja s mladim ljudima u BiH kroz projekt „Seeds for the Future”.

Prošle godine smo spojili Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banja Luci i Sveučilište u Mostaru - izjavio je u razgovoru za Fenu direktor odjela za odnose s javnošću i komunikacije Huawei BiH Zećir Kasumić.

Studenti su prošli kroz desetodnevnu obuku, koju su vodili stručnjaci iz polja ICT sektora, s fokusom na 5G tehnologiju i umjetnu inteligenciju.

- Ono što je najbitnije, tim mladim ljudima pružamo priliku da se zaposle u našoj tvrtki. Već imamo ljude koji su pohađali tu obuku i koji rade kod nas. Inače nam je kvota od 30 studenata po obuci, a to planiramo proširiti i do 50. Ideja je da proširimo suradnju s više sveučilišta i univerziteta - kazao je Kasumić.

Naglasio je kako se ovaj projekt provodi od 2008. godine u 150 zemalja, a najbolji studenti iz svake zemlje dobivaju put u Kinu.

- Cilj nam je da se studenti na licu mjesta upoznaju s tehnologijama, ali i s kolegama iz drugih dijelova svijeta. Tvrtka smo koja daje prilike mladima, a kod nas je prosjek godina oko 30. Tvrtka ulaže u razvoj mladih ljudi i nije nam bitna ta početna pozicija, je li netko stručnjak ili ne, sve dok su voljni da uče i rade – poručio je Kasumić.

Tvrtka Huawei i ove godine na mostarskom sajmu predstavlja svoje novitete.

- Mostarski sajam je prepoznat kao jedan od najvećih događaja u regiji, Huawei svake godine sudjeluje na njemu. Ovogodišnji naš koncept je, kako mi kažemo, „green concept” jer mi potičemo i priznati smo kao globalni lider na održivosti tehnologija s ciljem smanjenja emisija ugljčnog dioksida. Sam koncept je osmišljen je da imamo četiri interaktivna screena koji će posjetiteljima pobliže dočarati ono čime se mi bavimo - rekao je Kasumić.

Po njegovim riječima, Huawei broji više od 200.000 zaposlenika i u potpunosti je privatna tvrtka koja je u vlasništvu svojih zaposlenika.

- Mislim da je to ono što čini razliku između nas i naših konkurenata, posebno što se tiče ulaganja u istraživanje i razvoj. Huawei je poznat po tome što je zadnjih deset godina uložio 100 milijardi dolara u istraživanje i razvoj, a od 200.000 radnika, 50 posto njih radi upravo u tome sektoru. Prošle godine smo uložili 25 milijardi u istraživanje i razvoj, što čini četvrtinu našeg globalnog dohotka - naglasio je Kasumić.

Tvrtka Huawei je kineska multinacionalna tvrtka koja je svoje početke imala u proizvodnji baterija, a danas zauzima 44. mjesto na Forbesovoj listi najvećih svjetskih korporacija.

- Tvrtka se dijeli na tri, točnije sada četiri, biznis grupe. Prva je suradnja s telekom operaterima (prodaja softwarea, hardwarea, smart rješenja), druga je Enterprise business grupa koja pomaže na digitalizaciji kompanija, ustanova, sustavima za upravljanje koji pomažu efikasnosti i smanjenju troškova.

Treća biznis grupa, Consumer business grupa, vezana je uz mobilne uređaje, laptope, pametne satove (...) i četvrta biznis grupa koja se zove Digital energy, čija je ideja da se smanji nanošenje štete okolišu, kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida koja dolazi iz naše tvrtke. Razvili smo i Green 5G antene, koje rade na princip napajanja solarnom energijom. Naglasio bih da svi ti solarni paneli koriste solarne inventore koje proizvodi Huawei – dodao je Kasumić.

Huawei se smatra jednim od najvećih i najkvalitetnijih proizvođača opreme za 5G mreže, a posljednjih je godina uložila veliki novac u razvoj inovativnih rješenja za 5G mrežu - pa su samim time stekli i lidersku poziciju na tržištu izgradnje 5G mreža.

- U budućnosti će 5G kao jedna platforma, u kombinaciji s drugim tehnologijama poput umjetne inteligencije, promijeniti industriju. Naveo bih primjer u rudarstvu gdje bi 5G mreža omogućila čitav sustav strojeva upravljanih daljinskim kontrolama, koja bi ljude izvukla iz rudnika i smjestila u urede. Tu su i pametni sustavi za mjerenje zraka, količine metana, postoji li mogućnost od eksplozije i slično. Ovaj sustav bi enormno povećao sigurnost i efikasnost, a smanjio troškove - kazao je Kasumić.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo