9°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.03.2022 / 20:15 Politika - Parlament FBiH

Federacija BiH dobila najveći budžet u historiji, podržan prijedlog Vlade

Federacija BiH dobila najveći budžet u historiji, podržan prijedlog Vlade
Foto: Fena

Federacija BiH je dobila najveći budžet u historiji, težak čak 5,6 milijardi KM.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je sa 59 glasova 'za' podržao budžet kojeg je predložila Vlada FBiH. Protiv je glasalo 28 zastupnika, dok su dva bila suzdržana.

Budžet Federacije BiH za 2022. godinu Vlada FBiH je predložila u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi KM, za 116 miliona KM ili za dva posto više od prošlogodišnjeg budžeta. Ovaj rast, obrazloženo je, rezultat je činjenice da se po svim projekcijama Vlade u ovoj godini, planiraju veći prihodi, u ukupnom iznosu 4,471 milijardi maraka, od čega 2,218 milijardi su prihodi od doprinosa, 1,692 milijarde od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode

Inače kroz ovogodišnji budžet najviše novčane iznose Vlada FBiH usmjerava direktno građanima.

Među najznačajnijim stavkama su i dva povećanja penzija. U te svrhe će biti izdvojeno 102 miliona KM više nego prošle godine.

Za poljoprivredu će biti izdvojeno ukupno 106 miliona KM što je najveći iznos ikada i to je za 19 miliona KM više nego u prošloj godini. Ovaj iznos će pratiti i povećanje budžeta Robnih rezervi za čak deset puta, odnosno rekordnih 20 miliona KM. To će u momentima povećane inflacije i cijena osnovnih životnih namirnica omogućiti intervencije na tržištu, između ostalog i kako bi se smanjila cijena brašna. Uz to sa 20 miliona KM budžeta, Robne rezerve će biti u mogućnosti povećati otkup poljoprivrednih proizvoda. Plan Vlade FBiH je da se potiče sjetva pšenice i da se garantira otkup pšenice za sve poljoprivredne proizvođače.

Kao i u prethodne dvije godine kantonima će biti podijeljeno 200 miliona KM, a opštinama i gradovima 36 miliona KM, što je 6 miliona KM više nego u prošloj godini.

Tako će kantoni i opštine od nivoao Federacije BiH u tri godine dobiti koro 700 miliona KM.

Kada su u pitanju kapitalni transferi javnim preduzećima, za izgradnju autocesta i brzih cesta će biti izdvojeno 229 miliona KM, što je 109 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu.

Za implementaciju Zakona o podršci porodicama s djecom u FBiH kojim Federacija po prvi put na sebe preuzima isplatu dječjeg dohotka od 103 KM mjesečno, izdvojeno je 50 miliona KM. Primjena počinje od 1. jula 2022. nakon usvajanja u Parlamentu FBiH. Svake naredne godine planirano je izdvajanje od 100 miliona KM godišnje, ali i više jer će se dječiji dodatak povećavati u skladu sa rastom BDP-a.

Također, transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH planiran je u iznosu od 75 miliona KM i veći je za 15 miliona KM u odnosu na 2021. godinu.

Važna stavka je i povećanje budžeta Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Tako bi za povratnika u ovoj godini budžet iznosio preko 48 miliona KM, što je duplo veći iznos u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog iznosa, jedan milion KM se odnosi na finansiranje projekata Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo