7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

21.03.2022 / 20:00 Politika - Opasne težnje

Rusija podržava radikalne pozive na formiranje Herceg-Bosne

Rusija podržava radikalne pozive na formiranje Herceg-Bosne
Foto: Arhiv

Da se ruski uticaj u BiH ne može ignorirati i da se mora brže djelovati upozorili su u proteklih mjesec dana najviši zvaničnici EU, SAD-a i NATO saveza.

Kao glavnog eksponenta prokremljenske politike označili su Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića od kojeg se u Evropskom parlamentu nedavno tražilo da se distancira od Dodika sve dok on jasno ne osudi rusku agresiju na Ukranijinu. No, Čović to nije uradio.

To bi trebalo da je otvorilo oči međunarodnoj zajednici da jasno vidi da osim projekta samostalnosti RS-a, Rusija hrani i ohrabruje težnje HDZ-HNS da krene putem pravljenje svoje teritorijalne jedinice na onim područjima gdje žive većinski Hrvati.

Ne treba zaboraviti kako su tek prije nekoliko mjeseci Dodik i Čović prizivali Rusiju "da se snažnije uključi u pregovore oko BiH". Radilo se o prijedlogu medijacije u koju bi osim Rusije, bile uključene još i Srbija i Hrvatska, te Turska kojoj je bila namijenjena uloga “starijeg brata” u odnosu prema Bošnjacima. Takva ideja odbijena je u startu od probosanskih snaga, odnosno lidera SDA Bakira Izetbegovića jer je bilo jasno da bi takav vid razgovora nesumnjivo vodio BiH u zagrljaj ruske geopolitičke interesne sfere. A HDZ je zapravo pravi primjer šta to znači. Naime, Čovićeva stranka i Rusija imale su identičan stav po pitanju (ne)slanja Prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel, potom protivljenju HDZ-a inicijativi za dinamiziranje aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu prema punopravnom članstvu u NATO savezu te protivljenje vetu na odluku NSRS po pitanju Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a. S druge strane Rusija je bila snažni zagovornik izmjena Izbornog zakona na principu konstitutivnosti.

S toga ne čudi što se u diplomatskim krugovima može čuti da ruska ambasada u BiH podržava sve one koji u javnosti zagovaraju dalju eskalaciju krize kroz pozivanje na formiranje Herceg-Bosne, kako je to danas uradila HVIDRA. Rusi bi, navodno, podržali njeno formiranje u okviru Bosne i Hercegovine sa Mostarom kao stolnim gradom.

Iz navedenog se mogu očekivati skori radikalni potezi HNS-a koji će za cilj imati eskalaciju krize u BiH, a koraci bi mogli ili su već sve brži i snažniji kako se zaoštravaju odnosi između Rusije i NATO-a zbog ruske agresije na Ukrajinu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo