9°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C

21.03.2022 / 17:33 Politika - Predsjednik Hrvatske

Zoran Milanović: Izbori u BiH nemaju smisla

Zoran Milanović: Izbori u BiH nemaju smisla
Foto. Agencije

Iz Ureda predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića komentirali su za portal Dnevnik.ba posljednje pregovore o Izbornom zakonu BiH.

Pregovori o izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini opet su propali zbog onih koji ne razumiju suštinu Daytonskog sporazuma, ne priznaju ravnopravnost i konstitutivnost za sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ne žele prihvatiti i dozvoliti legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine. Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine, poručio je Milanović i dodao:

 - Na žalost, rade to svjesno i ciljano, na štetu Bosne i Hercegovine, dodao je Milanović.

 Navode kako je bez izmjena izbornog zakona nemoguće je održati izbore u Bosni i Hercegovini koji će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata.

 - Ukoliko se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja, poručio je predsjednik Hrvatske.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo