15°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

21.03.2022 / 16:10 Svijet - Saopćenje

Khan na sastanku OIC-a: Islamske zemlje moraju više sarađivati

Khan na sastanku OIC-a: Islamske zemlje moraju više sarađivati
Foto: Agencije

Strukture globalne sigurnosti i ekonomskog poretka uspostavljene 1945. narušene su ponavljanom jednostranom upotrebom sile, novim "hladnim ratom" i rastućim nejednakostima među i unutar nacija, pogoršanim pandemijom COVID-19, uticajem klimatskih promjena i tehnološkom revolucijom, izjavio je pakistanski premijer Imran Khan na konferenciji ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje koja se održava u Islamabadu.

- Islamske zemlje moraju pažljivo upravljati ovim novim realnostima i aktivno oblikovati svjetski poredak u nastajanju kako bi ostvarile svoje individualne i kolektivne interese - kazao je Khan.

On je naglasio da islamske zemlje moraju promovisati i očuvati vlastiti suverenitet i teritorijalni integritet podržavanjem principa, izbjegavanjem uplitanja u rivalstvo velikih sila, rješavanjem međuislamskih sporova i sprečavanjem stranog uplitanja i intervencije.

Također je istaknuo da OIC mora nastaviti podržavati pravedne ciljeve Palestine i Kašmira za samoopredjeljenje i oslobođenje od strane okupacije.

- Trajni mir i stabilnost u Južnoj Aziji zavise od pacifičkog rješavanja spora oko Džamua i Kašmira u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i željama naroda Kašmira. Tražimo prijateljske odnose sa svim susjedima, uključujući Indiju. New Delhi bi trebao stvoriti uslove za iskren i rezultatski orijentiran dijalog s Pakistanom i Kašmirom, poništavanjem njegovih jednostranih mjera u okupiranom Kašmiru, uključujući demografske promjene, i zaustavljanjem njegovog grubog i široko rasprostranjena kršenja ljudskih prava - kazao je Khan.

Premijer Pakistana je kazao da je neophodno da OIC promoviše i pronalazi vlastita rješenja za probleme s kojima se suočava muslimanski svijet.

- Od vitalnog je značaja rješavanje sukoba u Siriji, Libiji i Jemenu kroz smještaj i saradnju između islamskih zemalja - zaključio je Khan.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo