20.03.2022 / 15:13 Politika - Federalni ministar

Dedić: Podrška pčelarstvu je od značaja za društvo

Dedić: Podrška pčelarstvu je od značaja za društvo
Foto: Fena
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić razgovarao je s proizvođačima i prerađivačima meda i pčelinjih proizvoda na području Unsko-sanskog kantona kada je naglasio da će podrška značajno pomoći proizvođačima meda da budu konkurentniji na tržištu.

Kompanija Zlatni med u Sanskom Mostu zapošljava 41 osobu a u planovima za ovu godinu je i uvođenje novih linija u proizvodnji, prije svega linije za pakovanje meda u teglama ali i učešća u Projektu IFAD kroz projekat podizanja trajnih nasada kestena.

- S Federalnog ministartva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dodili smo podršku u iznosu većem od 200.000 KM. Zahvaljujući tim sredstvima u mogućnosti smo nabaviti novu opremu koja nam je potrebna te proširiti naše proizvodne kapacitete - kazala je direktorica ove kompanije Sumeja Ćoralić.

Velikokladuško Udruženje pčelara „Krajiška pčela“ zvanično je u pogon pustilo novonabavljenu liniju za proizvodnju satnih osnova za članove Udruženja.

Linija je nabavljena kroz Projekat IFAD koji se realizira posredstvom Projektne jedinice za koordinaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Krajiška pčela" je kroz projekat "Pokretanje proizvodnje meda za povećanje konkurentnosti na selu i smanjenje siromaštva" u 2021. godini realizirala sredstva ukupne vrijednosti 88.317 KM, dobila vrijednu opremu koja će njihovim članovima poslužiti u razvoju pčelarstva ovog kraja.

Predstavnici Udruženja izrazili su zahvalnost na posjeti ministra Dedića te na podršci koju su imali tokom procesa kreiranja i realizacije projekta, a tokom susreta informirali su se i novim mogućnostima kada su u pitanju kapitalna ulaganja u ovoj proizvodnji.

- Prošle godine u prvoj fazi projekta nabavili smo 50 start paketa čija je vrijednost bila 48.640 KM, a u završnoj fazi i liniju za proizvodnju satnih osnova čija je vrijednost 39.897 KM. Na ovaj način moći ćemo zaokružiti sistem proizvodnje satnih osnova od našeg vlastitog voska čime smanjujemo startna ulaganja naših članova - kazao je predsjednik Udruženja Nisvet Mujanović.

Ministar Dedić je kazao da pčelari imaju znanja i iskustva da uz podršku svih nivoa vlasti povećaju kooperantsku proizvodnju, izražavajući uvjerenje da postoje proizvođači meda čiji proizvodi mogu parirati uvoznim proizvodima i da će bh. med biti taj koji će biti na policama građana, med koji ima kvalitet.

Podrške za pčelare USK-a, u 2021. godini, s federalnog nivoa izdvojene su za 36.566 košnica što je više u odnosu na prethodnu godinu za 6.020 košnica ili 16,5 posto.

Gledano iz ugla dodijeljenih finansijskih sredstava, proizvođači meda u Federaciji BiH ostvarili su direktne podrške proizvodnji po košnici u iznosu većem od 800.000 KM što je više od 14 posto u odnosu na godinu ranije.

U Registru pčelara i pčelinjaka, u 2021. godini, podatke je ažuriralo 2.950 pčelara koji pčelare na 3.483 pčelinjaka sa 18.2194 pčelinje zajednice. Pčelarska proizvodnja se odvija na 2.148 stacioniranih i 1.335 selećih pčelinjaka.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo