26°C
Mostar 32°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

15.03.2022 / 13:23 Techno & Nauka - Moskva

Rusi ostali bez Instagrama

Rusi ostali bez Instagrama
Foto: Internet
Rusi su se oprostili od "Instagrama", koga je ugasila ruska vlast u želji da spriječi, kako je navedeno, antirusku propagnadu i počeli da se vraćaju ne neke polularne ruske društvene mreže.

Zvanična Moskva ugasila je pristup "Instagramu", optužujući njenu matičnu firmu "Metu" i vlasnika Marka Zakerberga da zatvara oči pred pozivima na nasilje prema Rusima.

Ruska rijaliti zvijezda Olga Buzova, koja sa 23 miliona pratilaca imala drugu najveću publiku u Rusiji, iskazala je "nevjericu i očaj" u oproštajnoj objavi.

Ona je, ipak, optimistična da bi se njen rad mogao nastaviti na drugim platformama.

Modna blogerka Karina Nigaj, koja se može pohvaliti sa tri miliona pratilaca, još nije prihvatila da "Instagrama" neće biti.

Ali, najviše ruskih blogera na "Instagramu" objavili su da se okreću platformi "VK", ruskom ekvivalentu "Fejsbuka".

Među ruskim društvenim medijskim platformama "VK" je po svojim karakteristikama najbliži "Instagramu"

Rusi se, takođe, okreću "Telegramu", mreži koja je već jako popularna u Rusiji i širom bivših sovjetskih zemalja.

Aplikacija je stvorena kao usluga za razmjenu poruka, ali ima i kanale na kojima korisnici mogu objavljivati ​​fotografije i video-zapise sa popratnim tekstovima.

Četrdesetjednogodišnji slikar Aleksej Garkuša iz Sankt Peterburga rekao je za AFP da će biti među onima koji se okreću "Telegramu" koji je zanimljiviji od "Instagrama". "Ako su ga ugasili, ugasili su ga", kaže Gorkuša, sliježući ramenima.

Izvršni direktor "Instagrama" Adam Moseri rekao je da platforma ima 80 miliona korisnika u Rusiji.

Na ulicama bivše ruske carske prijestolnice Sankt Peterburga neki su rekli da je šteta što je nastupila zabrana, ali da nije kraj svijeta.

"Mislim da se ništa katastrofalno neće dogoditi", rekla je 31-godišnja Jelena Teleginska.

Drugi su, pak, bili zadovoljni što su se riješili ove platforme, poput 45-godišnjeg inženjera Nikolaja Jeremenka. "Preživjećemo!", poručio je on.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo