7°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

09.03.2022 / 17:22 Rat u Ukrajini - EU i ruska ambasada

Sattler poručio Kalabuhovu: Svijet vidi agresiju, laži to neće promijeniti

Sattler poručio Kalabuhovu: Svijet vidi agresiju, laži to neće promijeniti
Foto: Vijesti.ba
Jučer se na svečanosti povodom godišnjice Brčko distrikta desio diplomatski incident kojeg je izazvao ruski ambasador u našoj zemlji Igor Kalabuhov.

On je tokom govora šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera napustio svečanost jer je zvaničnik EU govorio o agresiji Rusije na Ukrajinu.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH saopćili su kako su revoltirani zbog toga što, kako kažu, gostoprimstvo organizatora nije ispoštovao šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler. On je, kako kažu iz ambasade, u svom govoru tokom svečane akademije neprihvatljivim i provokativnim formulacijama dopustio izjave koji nemaju nikakve veze sa spomenutom temom.

- Nažalost, u takvim okolnostima bili smo primorani da napustimo događaj. Čestitamo rukovodstvu i građanima Brčkog važan datum i vjerujemo da će se naša praktična saradnja razvijati ubuduće, naveli su iz Ambasade Rusije.

Nije dugo trebalo čekati na Sattlerov odgovor:

- Svijet vidi šta se dešava u Ukrajini i šta je to. Rat. Rat koji vodi agresor, napadač, Rusija. Napuštanje događaja zato što su vaše akcije prozvane to neće promijeniti. Laži i dezinformacije to neće promijeniti!



(Vijesti.ba)

Izdvajamo