-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

08.03.2022 / 17:32 Rat u Ukrajini - Američki predsjednik

Biden: SAD zabranile uvoz ruske nafte, plina i uglja

Biden: SAD zabranile uvoz ruske nafte, plina i uglja
Foto: Vijesti.ba
Američki predsjednik Joe Biden poručio je da će SAD zabraniti uvoz ruske nafte.

- Riječ je o potezu koji smo uslaglasili s našim saveznicima, a svjesni smo da naši europski partneri taj korak možda ne mogu pratiti, budući da ne proizvode toliko nafte kao SAD.

Američki predsjednik rekao je da će zabrana uvoza ruske nafte, prirodnog plina i uglja u Sjedinjene Države imati cijenu u zemlji, ali su zakonodavci jedinstveni u poduzimanju mjera.

"Biće i troškova ovdje u Sjedinjenim Državama. Rekao sam da ću se izjednačiti s američkim narodom od početka, i kada sam prvi put progovorio o ovome, rekao sam da će odbrana slobode koštati, koštat će i nas u Sjedinjenim Državama. Republikanci i Demokrate to podjednako shvaćaju. Republikanci i Demokrate su jasni da to moramo učiniti", rekao je predsjednik iz Bijele kuće.

Također je rekao da su SAD pružile više od milijardu dolara sigurnosne pomoći Ukrajini.

"Pošiljke odbrambenog oružja pristižu u Ukrajinu svaki dan iz Sjedinjenih Država, a mi u Sjedinjenim Državama smo ti koji koordiniramo isporuku naših saveznika i partnera sličnog oružja – od Njemačke do Finske do Holandije. Radimo na tome. . Također pružamo humanitarnu podršku ukrajinskom narodu," rekao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo