16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

03.03.2022 / 12:44 Rat u Ukrajini - Osmi dan agresije

SAD uvele sankcije Putinovom portparolu i ruskim oligarsima

SAD uvele sankcije Putinovom portparolu i ruskim oligarsima
Foto: Agencije

Osmi je dan ruske agresije na Ukrajinu. Na portalu Vijesti.ba uživo pratite najvažnija dešavanja.

22.26

Uspostavljena nova telefonska linija između SAD i Rusije

Pentagon je uspostavio novu telefonsku liniju s ruskim ministarstvom odbrane kako bi spriječio 'pogrešne proračune, vojne incidente i eskalaciju', rekao je američki dužnosnik za Reuters.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, američki izvor rekao je da je 1. marta uspostavljena 'linija za razbijanje sukoba'.


21.51

Njemački predsjednik: Rat u Ukrajini će vjerovatno trajati dugo

Njemački predsjednikF rank-Walter Steinmeier ocijenio je danas da se treba pripremiti za "dug rat" u Ukrajini gdje je ruska vojna ofanziva ušla u drugu sedmicu.

U izjavi iz Litvanije, gdje je posjetio njemačke snage raspoređene u toj baltičkoj članici NATO-a, Steinmeier je rekao da "ne vidi znake" da će se ovaj rat "uskoro završiti".

- Vjerovatno će trajati dugo i mi ćemo biti strpljivi - rekao je njemački predsjednik u vojnoj bazi u Rukli u centru zemlje pored svog litvanskog kolege Gitanasa Nausede.

Naveo je da rat predstavlja "kršenje međunarodnih zakona" i dao uvjeravanja Litvaniji koja strahuje da će biti naredna meta Rusije ako ona zauzme Ukrajinu, da može da računa na solidarnost NATO-a, i da ta solidarnost funkcioniše bez ikakve rezerve.

- Niko tokom historije neće moći da opravda ono što se sada dešava u Ukrajini - kazao je on, i dodao "da roditelji gube svoju djecu, njihova djeca gube svoje roditelje, ljudi gube sve".

Nemačka predvodi multinacionalnu NATO borbenu grupu stacioniranu u Litvaniji i nedavno je povećala broj vojnika.


21.39

Blinken: Ukrajinski narod je inspiracija cijelom svijetu

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken objavio je na svom Twitter profilu video u kojem ističe da želi direktno razgovarati s ukrajinskim narodom.

"Želim da razgovaram direktno s narodom Ukrajine. Vaša hrabrost i posvećenost svojoj zemlji, kulturi i demokratiji inspiracija je svijetu. Bili smo, i ostat ćemo, ujedinjeni s Ukrajinom", napisao je Blinken.


21.02

SAD uvele sankcije Putinovom portparolu i ruskim oligarsima

SAD su uvele večeras novi paket sankcija protiv Rusije.

SAD su uvele sankcije grupi ruskih oligarha i portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu, saopštila je večeras Bijela kuća.

SAD uvode potpuno blokirajuće sankcije protiv nekoliko oligarha i zvaničnika, kao i protiv nekih njihovih kompanija.

Među sankcionisanima su osnivač rudarske kompanije "Metaloinvest" Ališer Usmanov, kao i oligarsi Sergi Čemezov, Igor Šuvalov, Jevgeni Prigožin, Arkadi Rotenberg, Boris Rotenberg te direktor "Transnjefta" Nikolaj Tokarev i 47 članova njihovih porodica.

Sankcije protiv Usmanova i Šuvalova uvela je i Vlada Velike Britanije, uz napomenu da mjere odmah stupaju na snagu.

U saopštenju se navodi da njih dvojica zajedno posjeduju bogatstvo od 19 milijardi dolara.


20.25

Ukrajinska vojska Kadirovu: Naša zemlja je dovoljno velika da vas pokopamo

Ukrajinska vojska prozvala je lidera Čečena Ramzana Kadirova te mu poručila da je njihova država dovoljno velika da ih sve pokopaju.

Na videu koji je objavljen na Telegramu prikazan je veliki broj naoružanih ukrajinskih vojnika dok jedan od njih čita poruku upućenu lideru Čečena Ramzanu Kadirovu.

Kako se navodi, obrambene snage Černivca Kadirovu poručili su da će ukrajinska zemlja biti dovoljno velika da ih sve pokopaju, vjerovatno, aludirajući na to da bi u narednim danima mogli uslijediti napadi i od ove ruske vojne organizacije koja je prije šest dana sa oko 10 hiljada vojnika krenula na ukrajinska ratišta.

Kadirov je prije "pohoda na Mariupolj" prije šest dana "posavjetovao" Zelenskog.

- Koristim ovu priliku da savjetujem predsjednika Zelenskog, koji još nije postao bivši predsjednik Ukrajine, da što prije nazove našeg predsjednika i vrhovnog komandanta Vladimira Putina i izvini se - rekao je Kadirov.

Ministarstvo odbrane Ukrajine jutros je izjavilo da Mariupolj ostaje u njihovim rukama.


20.13

Interpol odbio zahtjev Ukrajine da isključi Rusiju

Interpol je odbio zahtjev Ukrajine da isključi Rusiju iz svoje organizacije, uprkos podrškci Velike Britanije i Poljske, koje su također zatražile suspenziju Rusije.

Glasnogovornik glavnog sekretarijata Interpola rekao je za Guardian: "Samo Generalna skupština, odnosno vrhovno upravno tijelo Interpola, koje se sastoji od predstavnika svake od njegovih 195 zemalja članica, može glasati o pitanjima koja se odnose na članstvo. Glavni sekretarijat Interpola nastavlja pomno pratiti situaciju u vezi s Ukrajinom."


19.54

Ukrajinski specijalci uništili 20 ruskih borbenih vozila u Gostomelu

Specijalne snage Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine uništile su još 10 neprijateljskih BMD-a u Gostomelu, saopćeno je na Twitteru ovog Ministarstva.

"Bitka za kontrolu nad gradom Gostomelom se nastavlja. Od 18:30 sati na području lokalne fabrike stakla već je uništeno 10 neprijateljskih borbenih vozila.

Bitku vodi grupa specijalnih snaga na čelu s GUR-om Ministarstva obrane Ukrajine i lokalnim grupama otpora koje su oni pripremili.

Ukupno su tokom dana specijalci uništili 20 neprijateljskih borbenih vozila u Gostomelu", navedeno je na Twitteru.


19.44

Rusi nakon pregovora: Postignut značajan napredak

Pomoćnik predsjednika Rusije i član ruske delegacije na pregovorima s Ukrajinom Vladimir Medinski oglasio se nakon druge runde pregovora te je naglasio kako su Rusija i Ukrajina uspjele naći razumijevanje o nekim pitanjima.

Medinski je potvrdio kako su Rusija i Ukrajina za sada dogovorile uspostavljanje humanitarnog koridora za izlazak stanovništva iz ratom zahvaćenih dijelova, ali je također naglasio kako se tokom pregovora razgovaralo i o drugim pitanjima.

- Detaljno smo razgovarali o humanitarnim, vojnim i pitanjima budućeg političkog rješenja ovog sukoba - rekao je Medinski.

On je također drugu rundu pregovora s ukrajinskom delegacijom nazvao značajnim napretkom.

Povodom pregovora oglasili su se i drugi članovi ruske delegacije. Dio pregovaračkog tima, Leonid Slucki izjavio je kako će sporazumi između Ruske Federacije i Ukrajine ubrzo biti fiksirani na najvišem mogućem nivou.

- Sporazumi s Ukrajinom mogu u budućnosti zahtijevati i parlamentarne napore, uključujući ratifikaciju dokumenata - rekao je Slucki.

Za sada nije poznato kada će se pregovori između dvije strane nastaviti, ali ruska delegacija je navela kako će se odluka o datumu i mjestu treće runde pregovora oglasiti u narednim danima.


18.58

Ukrajina i Rusija dogovorile humanitarni koridor

Završena je druga runda pregovora između Ukrajine i Rusije, nažalost bez dogovora, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Ukrajina i Rusija dogovorile su se da će uskoro održati treću rundu pregovora, rekao je ukrajinski pregovarač, prenosi Reuters.

Kazao je kako Ukrajina nije dobila rezultate na koje je računala, ali da su obje strane postigle dogovor o zajedničkom osiguranju humanitarnih koridora za evakuaciju civila i dopremanje hrane i medicinske opreme u područja najžeščih borbi.

Dodao je i kako postoji mogućnost privremenog prekida vatre tokom evakuacije u pojedinim sektorima.


18.42

Ruski vojnici primiču se gradu s najvećom nuklearnom elektranom u Evropi

Gradonačelnik Enerhodara, grada u kome se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, izjavio je u četvrtak da se ukrajinske snage bore protiv ruskih vojnika u rubnim dijelovima grada.

Enerhodar je veliko energetsko središte na lijevoj obali rijeke Dnjepar i rezervoara Hahovk, na koji otpada oko četvrtina ukrajinske proizvodnje električne energije zahvaljujući nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj u Evropi.

Dmitro Orlov, gradonačelnik Enerhodara, kazao je da se veliki ruski konvoj približava gradu i zatražio je od građana da ne napuštaju domove, prenosi AP.


18.33

Putin: Borimo se protiv neonacista

Dok traju pregovori između ruske i ukrajinske strane, predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se ruskom Vijeću nacionalne sigurnosti.

Kazao je kako 'specijalna vojna operacija' u Ukrajini ide po planu.

- Nikad neću odustati od tvrdnje da su Ukrajinci i Rusi isti narod, no borimo se protiv neonacista koji imaju zatvorenike čak i s Bliskog Istoka. Oni koriste civile i strance kao živi štit.

Zatvorili su studente na željezničkoj stanici u Sumi, kineske studente koji su željeli napustiti grad - kazao je Putin.

Ističe da se invazija odvija prema planu te hvali ruske vojnike, nazivajući ih pravim herojima.

- Svi postavljeni ciljevi rješavaju se ili uspješno postižu - govori ruski predsjednik, iako informacije zapadnih obavještajaca sugerišu da njegova invazija ide sporije nego je planirana.

Na početku obraćanja Putin i članovi Vijeća odali su počast poginulim vojnicima minutom šutnje. Posthumno je nagradio jednog vojnika za kojeg je kazao da se raznio granatom kako ne bi bio zarobljen.

Putin je pritom kazao kako će se porodicama ruskih vojnika koji su poginuli u Ukrajini dodatno isplatiti pet miliona rubalja. Također će se isplaćivati mjesečna novčana naknada porodici pokojnika.


18.27

Ukrajinski snajperist smaknuo ruskog generala

Ruski general Andrej Sukovetskij poginuo je jučer usljed žestokih borbi u Ukrajini, a kako je objavilo više ruskih i ukrajinskih medija te prenio Daily Mail, general je stradao od snajperskog metka ukrajinskog vojnika.

Njegova smrt nije službeno potvrđena, ali je njegov kolega to objavio na društvenim mrežama.

Daily Mail dalje tvrdi da je još jedan vojni izvor potvrdio da je generala ubio snajperist te da će se njegova sahrana vjerovatno održati u subotu.


18.24

Prestanite, prijete vam decenije izolacije

Britanski ministar odbrane Ben Wallace danas je u Tallinnu pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina, čije su snage ušle u Ukrajinu, da "prekine to što čini", ocijenivši da "još nije kasno".

- Poruka predsjedniku Putinu je: Prekinite. Još nije kasno da prekinete to što činite. Sve što ste dosad učinili nezakonito je i prijeti vam izolacija u narednim decenijama - rekao je Wallace na zajedničkoj press konferenciji s estonskim kolegom Kalleom Laanetom.

Sankcije su teške, nastavlja Wallace, međunarodna zajednica je jedinstvena.

- NATO je jedinstven i nećemo prihvatiti to što vidimo u Ukrajini. Mi smo uz ukrajinsku vladu - Estonija i Velika Britanija poslale su joj letalnu i drugu pomoć.

To se ne završava ovdje. Posljedice onoga što gledamo u Ukrajini odrazit će se na Evropu i na NATO ne samo u narednim sedmicama, nego i u mjesecima i godinama - dodao je Wallace.


17.35

Ukrajinski predsjednik Zelenskij održao je konferenciju za novinare na kojoj je apelirao na Zapad da mu pošalje ratne zrakoplove.

"Ako nemate moć zatvoriti ukrajinsko nebo, onda mi dajte avione", rekao je.

"Ako nas tada više ne bude, ne daj Bože, sljedeće će biti Latvija, Litva, Estonija", poručio je.

Zelenskij je pozvao Putina na sastanak: Ja ne grizem. Čega se bojiš?, prenosi Sky News.

16.00

Vrhovna Rada Ukrajine usvojila dekret o opštom mobilizaciji

Vrhovna Rada Ukrajine usvojila je Zakon br. 7113 kojim se odobrava predsjednički dekret "O opštoj mobilizaciji", saopćila je press služba parlamenta.

Predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je 24. februara dekret o opštoj mobilizaciji u Ukrajini, podsjeća Ukrinform.

Prema dokumentu, mobilizacija će biti izvršena u Vinici, Volinju, Dnjepropetrovsku, Donjecku, Žitomiru, Zakarpatju, Zaporožju, Ivano-Frankovsku, Kijevu, Kirovogradu, Lugansku, Lavovu, Nikolajevu, Odesi, Poltavi, Rivneu, Sumiju, regije Herson, Hmelnytskyi, Cherkasy, Chernivtsi, Chernihiv i grad Kijev.

Mobilizacija će trajati 90 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

15.53

Počela je druga runda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije, piše bjeloruska agencija Belta. Iako su u jednom trenutku Ukrajinci rekli da ne žele pregovarati u Beloveškoj šumi, razgovor će se održati upravo ondje.

15.42

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da će ciljevi ruske invazije na Ukrajinu - njezina demilitarizacija i neutralni status - biti postignuti, priopćio je Kremlj.

U telefonskom razgovoru u četvrtak ujutro Putin je Macronu poručio da će "beskompromisno" nastaviti bobu protiv "nacionalista" u Ukrajini, priopćio je Kremlj, prenosi AFP.

Putin je rekao da će svaki pokušaj Kijeva da odgodi pregovore dovesti do toga da Moskva doda još stavki na svoj popis zahtjeva.

Elizejska plača je ranije u četvrtak objavila da je francuski predsjednik Emmanuel Macron telefonski razgovarao s Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Po Elizejskoj palači razgovor s Putinom ujutro je trajao sat i po vremena, a nakon toga je Macron nazvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Agencija Reuters je prenijela izjavu francuskog dužnosnika da je Macron Putinu rekao da čini "veliku pogrešku" u Ukrajini, da se zavarava o vladi u Kijevu i da će rat dugoročno skupo koštati Rusiju, rekao je francuski dužnosnik.

"Nije bilo ničega u onome što je predsjednik Putin rekao što bi nas moglo uvjeriti", rekao je savjetnik francuskog predsjednika, dodajući da je Putin ponovio svoju "priču" da traži "denacifikaciju Ukrajine".

"Lažete sami sebe", rekao je Macron Putinu, rekao je dužnosnik. "'To će skupo koštati vašu zemlju, vaša će zemlja završiti izolirana, oslabljena i pod sankcijama na jako dugo vrijeme'."

14.16

Ukrajinska delegacija stigla je u Bjelorusiju na pregovore s ruskom stranom. Kako piše BBC, razgovori zaraćenih strana trebali bi početi kroz sat vremena.

Kako je na Facebooku napisao David Arahamia, osnovni zahtjev ukrajinskog pregovaračkog tima jest uspostava humanitarnog koridora, rute kojom bi civili mogli pobjeći iz zona sukoba.

Arahamia je objavio i fotografiju snimljenu odmah po slijetanju helikoptera kojim su došli iz Poljske.

Točna lokacija na kojoj će se pregovori održati još nije objavljena.

13.50

Strani mediji, među kojima je CNN, su objavili da je Rusija u Ukrajinu transportovala izuzetno ubojito termobarično oružje. Ukrajinci tvrde da je ovo oružje, poznato kao i vakuumska bomba, već upotrijebljeno.

Termobarično oružje, koje se još naziva i aerosolna bomba ima spremnike s gorivom i dva eksplozivna naboja te se može koristiti na dva načina - izbacivanjem iz aviona ili se ispaljuje kao granata ili raketa.

Naboj detonacijom otvori spremnik iz kojeg se gorivo poput oblaka rasprši. Može prodrijeti u bilo koju građevinu, a što se odnosi na bunkere i tunele koji nisu hermetički zatvoreni. Drugi naboj ga detonira i stvori veliku vatrenu kuglu. Detonacija usisava zrak kako bi se proizvela vrlo visoka temperatura, što za posljedicu ima eksploziju koja traje znatno duže od detonacije konvencionalnih bombi. Ovakva eksplozija tijelo žrtve može pretvoriti u paru.

Užasavajući podatak o tome koliko je termobarično oružje ubojito istakao je bivši zamjenik američkog ministra odbrane i zvaničnik CIA-e Mick Mulroy u izjavi za vanjskopolitički magazin Foreign Policy.

"Ovo oružje ne samo da će ubiti one koji se nalaze u neposrednoj blizini udara, ono će isisati kisik iz zraka i pluća ljudi u blizini. To je užasno", kazao je Mulroy.


13.44

Delegacija Ukrajine već je krenula u bjelorusku regiju Brest, gdje će se danas održati druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine, a sudeći prema objavi savjetnika ukrajinskog predsjednika Mihaila Podoliaka na Twitteru.

On je objavio fotografiju iz helikoptera.

"Na putu za pregovore s Ruskom Federacijom. Već smo u helikopterima", stoji u opisu Podoliakove objave.



13.30

Iz Harkova evakuisano 22.000 građana zbog ruskog bombardovanja

U oblasti Harkova 22.000 građana evakuisano je tokom proteklog dana zbog ruskog bombardovanja.

- Ruski neprijatelj nastavlja da čini ratne zločine nad civilnim stanovništvom Harkovske oblasti. Jučer, 2. marta, bilo je sedam bombardovanja, aviobombe su pogodile zajednicu Kulinjči, Čuhuiv, Izium, Belgorod pravac Harkova. Tokom dana, 22.000 stanovnika je evakuisano. Danas će vozovi saobraćati do Poltave, gdje će biti logistički centar prema drugim pravcima - objavio je na Telegramu Oleh Sjnegubov, načelnik Harkovske vojno-civilne administracije.

- Spasioci nastavljaju s radom u pojačanom režimu - dodao je. Broj civilnih žrtava se utvrđuje.

- Humanitarna pomoć aktivno stiže u Harkov. Jučer je stiglo oko sedam vagona, kao i 19 kamiona, koji se sada istovaraju na terminalima Nova Pošta i logističkim centrima. Ujutro su počeli da se isporučuje pomoć na stanice metroa i skloništa od bombi - dodao je načelnik Uprave.

Prema njegovim riječima, odbrana grada Harkova je u potpunosti održavana, prenosi Ukrinform.

- Naša vojska stoji na svojim pozicijama, koje stalno jačaju - kazao je on.

U noći 3. marta, grad Izium u oblasti Harkova pogođen je vazdušnim udarom. Bilo je i vazdušno bombardovanje aerodroma u Čuhujevu u Harkovu, stanice CHP-5, oklopne škole u Poltavskom Šljahu i studentskog doma u Kločkovskoj ulici.

13.15

Plenković: Hrvatska će dosljedno provoditi sankcije prema Rusiji


Hrvatska Vlada će voditi računa o tome da se EU-ove sankcije protiv Rusije u potpunosti provode na teritoriju Republike Hrvatske, rekao je u četvrtak u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković te istaknuo da će država u tim okolnostima voditi računa o interesima građana i gospodarstva.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će rat u Ukrajini poremetiti dobavne lance u poljoprivredi, jer je ta zemlja jedna od najvećih izvoznika žitarica i uljarica za Europsku uniju.

"Stoga Vlada analizira sve posljedice ove situacije i, kao i dosad, poduzet će sve potrebne mjere kako bi zaštitila hrvatske građane i poduzeća te smanjila negativne posljedice za svakodnevni život", rekao je premijer.

Najavio je da će sljedeći tjedan sudjelovati na neformalnom Europskom vijeću na kojemu će glavna tema biti agresija na Ukrajinu te jačanje raznih aspekata europske suverenosti, javlja Hina.

Podsjetivši da je Hrvatska poštanska banka preuzela Sberbank Hrvatsku, rekao je da je Vlada to uspjela osigurati u rekordno kratkom roku.

"Uspjeli smo ne samo sačuvati da ta, inače zdrava banka, opstane u okviru HPB-a, nego i da munjevito umirimo štediše i klijente", rekao je Plenković i dodao da je tako ušteđeno više milijardi kuna depozita građana i poduzetnika

Zaključio je da je HPB nakon kupnje Sberbanka Hrvatske osnažena i imat će skoro 8 posto udjela na hrvatskom financijskom tržištu i podsjetio da je negdje u EU-a došlo i do likvidacije Sberbankovih filijala.

 

12.55

Evropska unija (EU) poziva na trenutni prekid vatre u Ukrajini, izjavio je u četvrtak, 3. marta, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu EU Josep Borrell.

"Ovaj rat odmah treba prestati. Pozivam na trenutni prekid vatre i hitno uspostavljanje humanitarnih koridora", napisao je Borrell na Twitteru.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak da će EU poduzeti dodatne korake protiv Rusije, ako se situacija na terenu u Ukrajini pogorša.

"Naš cilj je da smanjimo kapacitet Kremlja da vodi rat protiv svojih susjeda. Moramo da se osamostalimo od ruskog gasa, nafte i uglja. Naša riješenost da idemo naprijed u ovom slučaju je jača nego ikad", rekla je poslije sastanka sa rumunjskim predsjednikom Klausom Johanisom.

Von der Leyen je najavila da će Evropska komisija Ukrajini pružiti 500 miliona eura humanitarne pomoći, te je dodala kako je to samo početak.

12.50

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov drži konferenciju za medije, na kojoj su prisutni i strani novinari.

"Naš cilj je riješiti se nacista u Ukrajini", rekao je Lavrov na presici, pa rekao da će se pregovori ukrajinske i ruske snage održati danas u podne.

"Siguran sam da će se naši partneri sa zapada smiriti i tražiti rješenje kroz dijalog. Zapad ne bi trebao odlučivati o našoj sigurnosti", rekao je Lavrov.

"Zapad nam pokušava nametnuti vlastitu sliku budućnosti Europe", dodao je ruski šef diplomacije, prenosi Index.

12.47

Autobus koji je prevozio izbeglice iz Ukrajine prevrnuo se jutros u Poljskoj, prilikom čega je povrijeđeno šest osoba, od čega petero djece.

Incident se dogodio jutros na državnom putu broj 17 u okrugu Swidnica u Poljskoj.

12.18
Ukrajina poziva IAEA da zaštiti nuklearnu elektranu u Černobilu

Ukrajina traži od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da pozove NATO da zatvori pristup zračnom prostoru nad nuklearnim postrojenjima zemlje i intenzivira napore za sprječavanje čina nuklearnog terorizma, kao što je zauzimanje nuklearne elektrane u Černobilu.

Dužnosnici pozivaju IAEA-u da se obrati NATO-u sa zahtjevom za uspostavom zone A2/AD (Zabrana pristupa/Odbijanje područja) nad teritorijom Ukrajine, uzimajući u obzir rizike i geografiju lokacije Nacionalne kompanije za proizvodnju nuklearne energije Ukrajine 'NNEGC Energoatom'.

Apel su potpisali ministar energetike Herman Haluščenko, čelnik Državnog inspektorata za nuklearnu regulaciju Oleh Korikov i izvršni direktor NNEGC Energoatoma Petro Kotin.

Prema tekstu apela, Ukrajina također insistira da IAEA zahtijeva trenutni prekid vatre i zabrani približavanje ruskih snaga bliže od 30 km nuklearnoj elektrani, kao i na jačanju napora sjedišta IAEA EIC-a da koordinira aktivnostima na sprečavanju nuklearnog terorizma u nuklearnoj elektrani Černobil te pružanju humanitarne i psihološke pomoć njezinom osoblju.

- Zauzimanje svjetski poznate nuklearne elektrane Černobil od strane Ruske Federacije ima sve indicije da je ruska vojska počinila čin nuklearnog terorizma nad černobilskim nuklearnim postrojenjima i njihovim osobljem - ističe se u apelu.

Istovremeno, autori ovog apela naglašavaju da Ruska Federacija potpuno ignoriše načela mira, sigurnosti i jedinstva, zbog kojih je i stvorena.

IAEA je dio UN-a i stoga se predlaže da se isključi ruski pristup intelektualnim i tehničkim resursima agencije uz jačanje kontrole nad računovodstvom, kontrolom i korištenjem nuklearnog materijala u ovoj zemlji.

Također su naglasili da je vojna agresija Ruske Federacije, kao nuklearne države, na Ukrajinu pod ciničnom oznakom "specijalne operacije s prisilom na mir" uništila temelje međunarodnog sigurnosnog sistema formiranog nakon Drugog svjetskog rata.

Hrvatska šalje novi humanitarni konvoj za Moldaviju

Ravnatelj u hrvatskom Ravnateljstvu Civilne zaštite Damir Trut rekao je u četvrtak da će Hrvatska uputiti novi konvoj humanitarne pomoći, ovoga puta za Moldaviju, koja je primila velik broj izbjeglica iz Ukrajine odakle je od rata izbjeglo oko milion ljudi.

Žurnu odluku o upućivanju humanitarnog konvoja za Moldaviju donijet će hrvatska Vlada na današnjoj sjednici. Bit će tu šatori, kreveti i sve što je potrebno za zbrinjavanje izbjeglica.

Trut je rekao i da je u Hrvatsku dosad iz Ukrajine došlo oko 800 izbjeglica.

"U Hrvatskoj je trenutno 796 izbjeglica i svi oni su smješteni, a velika većina upućena je na krajnje destinacije. 49 ih je u prihvatnom centru Plitvice, četiri u prihvatnom centru u Varaždinu i oni će tijekom dana također biti upućeni na krajnje lokacije na kojima će bit zbrinuti", rekao je Trut.

Hrvatska, dodao je, zasad ima pripremljenih 2700 mjesta i "kako će se puniti, tako će dalje otvarati prostore i zbrinjavati izbjeglice".

Naglasio je da Hrvatska želi pokazati solidarnost i mogućnosti te da ima iskustvo s izbjeglicama stečeno tijekom Domovinskog rata.

Glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić rekla je kako, uz humanitarnu pomoć, izbjeglicama iz Ukrajine pružaju i psihosocijalnu podršku.

Najvažnije je da s njima netko porazgovara, jer su zabrinuti i izgubljeni. Teško je i nama kada s spuste u drugu prostoriju da uhvate signal kako bi se mogli čuli sa svojima, rekla je Zorić.

Na apel Hrvatskog Crvenog križa za prikupljanje financijskih donacija su, kaže, samo u 24 sata prikupili 100.000 kuna donacija, a za pomoć su se ponudile i brojne hrvatske tvrtke.

Na pitanje hoće li na granicu s Ukrajinom poslati djelatnike Hrvatskog Crvenog križa kako bi pomogli, Zorić je odgovorila kako imaju običaj, kao dio Međunarodnog Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, slati svoje timove, jer imaju dobro educirane ljude s međunarodnim iskustvom i najavila da u subotu ondje idu s izvršnim direktorom HCK Robertom Marktom, prenosi Hina.

Usporedio Ameriku s Hitlerom

Lavrov je na press konferenciji usporedio Ameriku s nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom.

"Amerika diktira Nijemcima što je dobro za evropsku energetsku sigurnost. Kažu da im ne trebaju plinovod Sjeverni Tok 2 te tvrde da će Amerika osigurati energetsku sigurnost, koja je nekoliko puta skuplja", rekao je Lavrov.

"Napoleon i Hitler su imali cilj staviti cijelu Evropu pod svoju kontrolu. Sad to žele napraviti Amerikanci", rekao je.

"U filmovima imate sliku apsolutnog zla i apsolutnog dobra. Globalna slika je slična. Vjerujem da će histerija prestati", rekao je Lavrov.


11.21

UNHCR: Više od milion ljudi izbjeglo iz Ukrajine

Milion ljudi izbjeglo je iz Ukrajine u sedam dana ruske invazije, saopćili su u četvrtak Ujedinjeni narodi, upozoravajući da će, osim ako se sukob odmah ne završi, vjerojatno još milioni Ukrajinaca izbjeći iz zemlje.

"U samo sedam dana svjedočili smo egzodusu milion izbjeglica iz Ukrajine u susjedne zemlje", napisao je na Twitteru šef UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

"Ukoliko se sukob ne prekine, milioni će ih vjerojatno biti prisiljeni pobjeći iz Ukrajine", upozorio je Grandi.

Prema ažuriranim podacima UNHCR-a, 1.002.860 ljudi je pobjeglo iz Ukrajine otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju u punom razmjeru 24. februara.

Grandi je rekao da brojke rastu nevjerojatnom brzinom, prenosi AFP.

"Radio sam u hitnim slučajevima izbjeglica skoro 40 godina i rijetko sam vidio egzodus tako brz kao ovaj", rekao je Grandi.

Iz sata u sat, iz minute u minutu, sve više ljudi bježi od zastrašujuće realnosti nasilja, rekao je.

Više od polovine onih koji su pobjegli iz Ukrajine prešlo je u susjednu Poljsku. Mađarska, Moldavija i Slovačka također su primile brojne izbjeglice.

UNHCR je rekao da je više od 505.500 ljudi otišlo iz Ukrajine u Poljsku u protekloj sedmici. Poljski graničari procijenili su brojku od preko 575.000 izbjeglica do jutros, a 95.000 ih je prešlo samo u srijedu.

Veliki broj ljudi je također raseljen unutar Ukrajine.

Grandi je rekao da osoblje UNHCR-a i drugi humanitarci "rade gdje i kada mogu u zastrašujućim uslovima" unutar Ukrajine.

Šef UN-a za izbjeglice također je pozdravio "izvanredan" odgovor vlada i lokalnih zajednica u okolnim zemljama koje su primile više od milion izbjeglica.

"Međunarodna solidarnost grije srce, Ali ništa – ništa – ne može zamijeniti potrebu da se oružje ušutka; da dijalog i diplomatija uspiju. Mir je jedini način da se ova tragedija zaustavi”, rekao je Grandi.


11.15

Ukrajina traži od međunarodnih organizacija otvaranje humanitarnih koridora


Ukrajina očekuje pomoć međunarodnih organizacija, uključujući OSCE, u otvaranju humanitarnih koridora.

Savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak objavio je ovo na svom Twitter nalogu, prenosi Ukrinform.

- Sela i gradovi, u kojima su stacionirane kolone ruskih trupa, postaju mjesta pljački i ubistava. Potrebni su nam humanitarni koridori za hranu, lijekove, siguran prolaz za kola hitne pomoći i evakuaciju djece. Očekujemo aktivnu pomoć međunarodnih organizacija, uključujući OSCE - rekao je Podoljak.

U Ukrajini je uvedeno vanredno stanje i najavljena opšta mobilizacija.

Ukrajina je zvanično podnijela Međunarodnom sudu pravde UN-a u Hagu tužbu protiv Ruske Federacije.

11.00

Svjetska banka, Spotify, H&M, Citigroup pridružili su se popisu međunarodnih kompanija i organizacija koje smanjuju svoje poslovanje ili u potpunosti prestaju s radom u Rusiji. 

10.20
Orban: Nećemo blokirati EU da uvede sankcije Rusiji


Mađarska neće staviti veto na sankcije Evropske unije protiv Rusije, a jedinstvo 27-članog bloka je najvažnije s obzirom na rat u Ukrajini, koji Mađarska nedvosmisleno osuđuje, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban, kojeg je mađarska opozicija oštro kritikovala zbog prijateljskih veza s Rusijom, izjavio je da je rat stvorio novu situaciju i dodao da se nada da to neće uticati na energetske sporazume.

Ove sedmice Mađarska se pridružila inicijativi osam čelnika EU-a za početak pregovora o članstvu sa susjednom Ukrajinom, ali Mađarska članica NATO-a odbila je transport oružja preko svog teritorija do svog istočnog susjeda.

- Što se tiče sankcija, nećemo staviti veto na njih. Nećemo blokirati EU da uvede sankcije Rusiji. Jedinstvo EU je trenutno najvažnije - rekao je Orban za novinsku web stranicu mandiner.hu u intervjuu objavljenom u četvrtak, prenosi Reuters.

Veze Mađarske s Rusijom bile su "uravnotežene i poštene" sve do nedavno ali se to promijenilo, rekao je.

- Početak rata stvorio je novu situaciju i za Mađarsku. Moramo prilagoditi ciljeve Mađarske kao i mađarske interese u ovoj novoj situaciji - rekao je Orban.


10.00
Njemačka isporučuje Ukrajini protuzračne projektile


Njemačka je odobrila slanje 2.700 protuzračnih projektila u Ukrajinu, rekli su izvori iz ministarstva ekonomije.

Radi se o projektilima ‘Strela’ sovjetske proizvodnje iz zaliha oružanih snaga bivše Istočne Njemačke, prenosi dpa.

Proteklih dana vlada kancelara Olafa Scholza izmijenila je višegodišnju izvoznu politiku i dopustila direktnu isporuku oružja Ukrajini tokom ruske invazije.


09.24
Ruski konvoj slabo napredovao

Prema procjeni britanske vojne obavještajne službe, u posljednja tri dana napravljen je tek mali napredak u kretanju golemog ruskog konvoja koji se približava Kijevu.

Glavni dio konvoja koji se gradu približava sa sjevera "ostaje više od 30 kilometara od središta grada zbog ukrajinskog otpora, mehaničkih kvarova i zastoja", stoji u novom britanskom obavještajnom izvješću

09.22
Granatiranje Mariupolja

Mariupolj, lučki grad na jugu Ukrajine, i dalje je pod kontinuiranim napadom. 

Gradonačelnik se oglasio videoporukom u kojoj je rekao: "Ne možemo ni ranjene odnijeti s ulica i iz stanova jer granatiranje ne prestaje", prenosi BBC. 

Rusko ministarstvo obrane ranije je pozvalo civile da napuste grad takozvanim "zelenim koridorom".

Danas su proruski separatisti poručili da će pokrenuti "ciljane napade na grad ako se tamošnje ukrajinske snage ne predaju".

8.31
Obraćanje Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u videoobraćanju naciji u četvrtak rano ujutro iznio optimističnu ocjenu rata i pozvao Ukrajince da nastave s pružanjem otpora, dok je Generalštab ukrajinske vojske naveo da vojska posjeduje dokumente ruskog ratnog plana.

“Mi smo narod koji je za sedmicu uništio planove neprijatelja. Ovdje neće imati mira. Neće imati hrane. Ovdje neće imati nijednog mirnog trenutka”, poručio je on u videoporuci, prenosi AP.

Zelenski, međutim, nije komentirao da li su Rusi zauzeli nekoliko gradova, uključujući Herson.

“Ako su negdje otišli, onda je to samo privremeno. Istjerat ćemo ih”, izjavio je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je naglasio da borbe utječu na moral ruskih vojnika, koji “ulaze u prodavnice i pokušavaju naći nešto za jelo”.

“Ovo nisu ratnici neke supersile. Ovo su zbunjena djeca koja su iskorištena”, rekao je predsjednik Ukrajine.

Tvrdi da je broj poginulih Rusa dostigao gotovo 9.000.

“Ukrajina ne želi biti prekrivena tijelima vojnika. Idite kući”, poručio je Zelenski.

08.00
Rusi zauzeli Herson

Ruski vojnici su u Hersonu i silom su ušli u zgradu gradskog vijeća, rekao je gradonačelnik tog grada. 

U objavi na Facebooku, napisanoj u srijedu oko 22 sata, gradonačelnik Hersona Igor Kolikajev rekao je: U gradsko vijeće danas su ušli naoružani gosti. Moj tim i ja smo miroljubivi ljudi, nismo imali oružje niti je bilo agresije s naše strane. U gradu nemamo ukrajinske oružane snage, samo civile i ljude koji žele ŽIVJETI ovdje!"

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo