10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

01.03.2022 / 23:38 Rat u Ukrajini - Grupa G7

Šefovi najmoćnijih zemalja svijeta dogovarali nove sankcije Rusiji

Šefovi najmoćnijih zemalja svijeta dogovarali nove sankcije Rusiji
Foto: Agencije

Ministri finansija zemalja grupe G7 razgovarali su o dodatnim sankcijama Rusiji koja je već na udaru niza mjera što imaju "goleme posljedice" na njezino gospodarstvo, rekao je njemački ministar financija.

"Razmijenili smo prijedloge o dodatnim mjerama koje bi se mogle donijeti", rekao je Christian Lindner nakon virtualnog sastanka, dodavši da će se odluke donijeti "idućih dana" i da im je cilj "izolirati" Rusiju politički, gospodarski i financijski.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu zapadne zemlje su donijele niz paketa financijskih sankcija Moskvi, isključivši ruske banke iz međunarodnog platnog sustava Swifta, važnog dijela međunarodnih financija.

Ujedno su donijele mjere koje trebaju spriječiti rusku središnju banku da podupire domaću valutu, ograničavajući rublju pristup međunarodnom tržištu kapitala i dodali su imena brojnih ruskih uglednika na crnu listu pojedinaca čija je imovina u inozemstvu zamrznuta.

"Ograničenje rada Ruske središnje banke već je premašilo naša očekivanja (...), rublj je u slobodnom padu i ratna blagajna Vladimira Putina teško je stradala", izrazio je zadovoljstvo Lindner čija zemlja trenutačno predsjeda forumom G7 (Njemačka, Kanada, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija i Europska unija).

"Ove mjere imaju ograničen utjecaj na nas, ali najveći mogući utjecaj na Rusiju", dodao je.

Ukrajinski ministar financija Sergij Marčenko sudjelovao je na sastanku G7, rekao je Lindner koji je izjavio da će Zapad i dalje "biti uz ukrajinski narod u njegovoj borbi za slobodu".

U razgovoru za ekonomski dnevnik Handelsblatt u utorak navečer, njemački ministar je izrazio želju da Zapad djeluje još "puno snažnije protiv Putinovih podupiratelja: oligarha koji svoju djecu šalju u privatne engleske škole, imaju vile na Azurnoj obali i kupuju na Kurfuerstendammu", elitnoj ulici s trgovinama u Berlinu.

Ovaj član liberalne stranke opravdao je ipak odluku Zapada da ne uvede sankcije na opskrbu energentima iz Rusije.

"Prekid dopreme plina, ugljena i nafte iz Rusije utjecao bi na inflaciju, sigurnost opskrbe te stoga i na našu sposobnost da preživimo ovaj spor s Rusijom. Naša gospodarska snaga je prednost u odnosu na Rusiju. Ne smijemo ju ugroziti bez potrebe", rekao je.

Plaćanja za kupnju ruskog plina i nafte izuzeta su tako iz sankcija i "odvojena" od blokade sustava Swifta, prenosi Hina.

Rusija dakle nema "nikakva opravdanja da prekine dopremu plina, ugljena i nafte", misli Lindner koji ističe da se "ipak moramo pripremiti za taj scenarij" jer "može li se više u bilo što biti siguran s Vladimirom Putinom?"


(Vijesti.ba)

Izdvajamo