28.02.2022 / 07:55 Rat u Ukrajini - Agresija na Ukrajinu

UŽIVO / Konvoj tenkova ide prema Kijevu, oglasio se Zelenskij

UŽIVO / Konvoj tenkova ide prema Kijevu, oglasio se Zelenskij
Foto: Reuters

Teške borbe i dalje se vode u predgrađima Kijeva. Ruski predsjednik Vladimir Putin povukao je drastičan potez - podiže nuklearne snage na visoki stupanj pripravnosti.

U međuvremenu su tračak nade pobudili za danas najavljeni pregovori Moskve i Kijeva na granici Bjelorusije i Ukrajine.

Tok današnjih događaja iz Ukrajine pratite UŽIVO na našem portalu.

23.11

Ukrajinski predsjednik se obratio javnosti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratio se javnosti.

"Rusija je danas ispalila rakete na Harkiv. Ovo je bio očiti ratni zločin. Harkiv je miran grad, mirna stambena naselja, bez vojnih objekata. Deseci snimaka očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom projektilu, o jednom lažnom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi", govori.

"Ovo je kršenje svih konvencija. Nitko na svijetu vam neće oprostiti što ste ubijali miroljubivi ukrajinski narod", dodaje.

Zelenskij je dao informacije o napadima.

"U pet dana invazije Ukrajinu je pogodilo 56 raketnih udara, ispaljeno je 113 krstarećih projektila. Mora se razmotriti potpuno zatvaranje neba za ruske rakete, avione i helikoptere."

"Država koja čini ratne zločine protiv civilnog stanovništva ne može biti članica Vijeća sigurnosti UN-a. Takva država ne može imati pristup svim lukama, kanalima, zračnim lukama na svijetu. Ne bi trebala dobiti stotine milijardi za izvoz energije."

"Kupovati rusku robu sada znači platiti za ubijanje ljudi", kaže Zelenskij.

"Zlo naoružano projektilima, bombama, topništvom mora se odmah zaustaviti, ekonomski uništiti. Moramo pokazati da se ljudskost zna braniti", kazao je.

21.20

Naftni gigant Shell poručio je da se povlači iz svih svojih poslova i projekata s ruskom naftnom kompanijom Gazprom - među ostalim, to znači da Shell izlazi iz plinovoda Sjeverni tok 2.

20.22

Konvoj ruskih tenkova i drugih vojnih vozila koja idu ka Kijevu proteže se na čak 27 kilometara, javlja Reuters.

Satelitske snimke konvoja u ponedjeljak tijekom poslijepodneva napravila je kompanija Maxar, a one otkrivaju da se konvoj nalazi blizu aerodroma Antonov, za koji su se prošlih dana vodile oštre bitke. Ako je to točno, to znači da se sam konvoj, to jest njegov prvi dio, nalazi na 30-tak kilometara od samog Kijeva.

Iz Maxara kažu da se u konvoju nalaze stotine oklopnih vozila, tenkova, topova koje vuku kamioni i drugih vozila.



19.00

Finska, nesvrstana, ali članica Europske unije, objavila je u ponedjeljak da je donijela "povijesnu" odluku o slanju oružja Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju, a nizu zemalja koje su odlučile poslati vojnu pomoć Ukrajini pridružila se i Italija.

- Finska će poslati vojnu pomoć Ukrajini. To je za Finsku povijesna odluka, rekla je premijerka Sanna Marin na tiskovnoj konferenciji. Riječ je o 2500 jurišnih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane, rekao je njezin ministar obrane Antii Kaikkonen.

I Italija će poslati Ukrajini vojnu opremu, priopćila je u ponedjeljak vlada Marija Draghija, ne navodeći vrstu ni vrijednost opreme.

18.40

FIFA i UEFA izbacile Rusiju iz svih takmičenja!

Zbog ruske invazije u Ukrajini koja traje već pet dana, FIFA je zajedno s UEFA-om donijela odluku prema kojoj Rusija neće igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Osim toga, svim ruskim klubovima zabranjeno je do daljnjeg nastupanje u evropskim takmičenjima.

Ranije danas ovu informaciju su najavili brojni svjetski mediji poput BBC-ja, a problem je nastao nakon što je Rusija prošlog četvrtka napala Ukrajinu.

FIFA je ranije odlučila da Rusija utakmice baraža mora odigrati na neutralnom terenu pod nazivom Ruski nogometni savez te bez zastave i himne.

Međutim, brojni evropski savezi uključujući Poljsku, Švedsku i Češku, koje su na play-off baraž turniru s Rusijom, osudili su takav potez te su odbili gostovati u Rusiji.

Podsjetimo, Rusija je trebala biti domaćin Poljskoj 24. marta, a pet dana kasnije pobjednik te utakmice treba igrati s pobjednikom meča između Švedske i Češke.

Uz to, prekinut je i zvanično sponzorski ugovor ruskog naftnog giganta Gazproma i UEFA-e. Gazprom je proteklih 16 godina bio jedan od glavnih sponzora UEFA-e.

18.19

Prvi put u povijesti većina Finaca podržava pristupanje NATO-u

Prvi put većina Finaca želi da njihova zemlja pristupi NATO-u, pokazuje anketa izrađena za finsku javnu televiziju Yle.

17.39

Oglasile se obje strane nakon pregovora, bit će još jedna runda

Ukrajinska i ruska delegacija vraćaju se u svoje glavne gradove na konsultacije, objavio je AFP.

Ukrajinska strana nakon pregovora poručila je sljedeće: "Ukrajina i Rusija su na razgovorima identificirali niz tema te prijedloge i rješenja".

Javio se i šef ruske delegacije Vladimir Medinski.

"Sljedeća runda pregovora bit će održana na poljsko-bjeloruskoj granici", objavio je.

17.30

Zelenski potpisao zahtjev za primanjem Ukrajine u EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svom je Telegram kanalu upravo objavio da je potpisao zahtjev za primanjem Ukrajine u Europsku uniju.

Dodajmo i da je slovenski premijer Janez Janša izrazio je u ponedjeljak na Twitteru punu potporu ubrzanoj proceduri prijema Ukrajine u članstvo u Evropskoj uniji.

17.19

Završeni pregovori, u UN-u važan sastanak o Ukrajini

Pregovori između ruskih i ukrajinskih dužnosnika na bjeloruskoj granici su završeni, javlja ruska državna agencija TASS.

U sjedištu Ujedinjenih nacija u toku je sastanak Generalne skupštine o ruskoj invaziji na Ukrajinu, javlja CNN.

U svom govoru, predsjednik Generalne skupštine Abdulla Shahid ponovio je poziv za momentalni prekid vatre.

Pozvao je obje strane da iskoriste "rijetku" priliku za dijalog da "značajno i brzo deeskaliraju" situaciju.

17.13

Baerbock: Ukrajina je dobrodošla u "evropsku kuću"

Pridruživanje Evropskoj uniji nije nešto što se može uraditi za nekoliko mjeseci, ali Ukrajina je dio "evropske kuće" u koju je dobrodošla, izjavila je danas ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock.

- Nismo se upravo sada probudili u drugačijem svijetu jer je Evropska unija uvijek bila kuća čija su vrata bila otvorena - rekla je Baerbock na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa slovenačkim kolegom Anžeom Logarom, prenosi Reuters.

Naglašava da pristupanje Ukrajine ne bi značilo da EU želi da je odvoji od Rusije, ali bi odražavalo želju mnogih Ukrajinaca da se njihova zemlja pridruži EU.

Baerbock je istakla i da EU nije jedino tijelo u Evropi koje nastoji da očuva mir i sigurnost i kojem druge zemlje mogu da se pridruže, prenosi Tanjug.

17.01

Putin ponovio tri uslova za prestanak agresije

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom je razgovoru svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu poručio da je Moskva otvorena za razgovore s Kijevom, priopćio je Kremlj.

- Tijekom dugog telefonskog razgovora na inicijativu francuske strane predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Francuske Emmanuel Macron obavili su ozbiljnu i sadržajnu razmjenu mišljenja o svim aspektima situacije oko Ukrajine, navodi se u priopćenju iz Kremlja.

Putin je Macronu rekao da je rješenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuvjetno uzmu u obzir legitimni interesi Rusije u sferi sigurnosti koji uključuju: priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitarizaciju i denacifikaciju ukrajinske države i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine, naveli su u Kremlju.

Iz priopćenja se može zaključiti da Putin ne odustaje od suštine svojih motiva zbog kojih je i pokrenuo, kako on to naziva, "specijalnu operaciju" u Ukrajini.

Kako, pak, javlja Elizejska palača, Macron je u sat i pol vremena dugom razgovoru s Putinom zatražio od njega da odmah prekine napade na civile i da se osiguraju cestovni putevi u Ukrajini, a on mu je "potvrdio svoju volju da se na to obveže", objavila je Elizejska palača.

16.47

Španski ministar: Ukrajina ne može odmah u EU

Španski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares odbacio je mogućnost da Ukrajina brzo uđe u Europsku uniju, napomenuvši da je to dugotrajan postupak, ali da Kijev može imati neki oblik suradnje s klubom 27 zemalja.

"Ulazak u EU nije kapriciozan postupak koji se može ostvariti političkom odlukom. Tu postoje politički, gospodarski i socijalni standardi koje je potrebno ispuniti", izjavio je Albares za španjolski javni radio RNE, upitan je li trenutačni ulazak Ukrajine u EU pitanje koje bi trebalo razmotriti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u ponedjeljak pozvao europske čelnike da prime Ukrajinu u EU.

"Obraćamo se EU radi trenutačnog primanja Ukrajine po novoj posebnoj proceduri", rekao je Zelenskij. "Uvjeren sam da je to ispravno. Uvjeren sam da smo to zaslužili", dodao je.

Rusija je prošli tjedan pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u intervjuu za Euronews da EU surađuje s Ukrajinom u određenim područjima te da ju želi unutra, no nije spomenula nikakve datume ni mogućnost davanja statusa zemlje kandidatkinje.

"S Ukrajinom imamo proces integriranja njenog tržišta u jedinstveno tržište EU. Također, usko surađujemo u energetskoj mreži, radimo usko u različitim područjima, ona je dio nas, ona pripada ovdje te ju želimo unutra", izjavila je Von der Leyen u ponedjeljak.

Španjolski ministar Albares smatra da EU može imati određeni oblik odnosa s Ukrajinom, ali da to nije članstvo. Smatra da je približavanje Ukrajine zajedničkom bloku postepen postupak.

"EU ima razne odnose s mnogim europskim zemljama. Za neke to znači članstvo u EU, za neke uža carinska zajednica, puno je modaliteta", rekao je Albares. "Za Ukrajinu, čije srce kuca za iste vrijednosti za koje kuca i naše, za demokraciju, tržišno gospodarstvo i socijalnu pravdu, naravno da postoji prostor za odnos s EU", zaključio je.

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nešto ranije u ponedjeljak komentirao je prijedlog o primanju Ukrajine u EU, kazavši da je za njeno primanje potrebna suglasnost svih država članica, a da one o tome imaju različita stajališta.

Michel je objasnio postupak primanja neke države u EU, koji počinje podnošenjem zahtjeva za članstvo, zatim Europska komisija mora proučiti taj zahtjev i objaviti mišljenje i na kraju se o toj kandidaturi moraju izjasniti sve države članice jednoglasno.

Posljednja zemlja koja je ušla u EU bila je Hrvatska 2013. Zemlje kandidatkinje su Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija te Turska, čije potencijalno pristupanje nije aktualno.

16.26

Analiza CNN-a: Putin je dvije stvari potpuno krivo procijenio

Pet dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, čini se da za Vladimira Putina stvari do sada nisu išle baš onako kako je planirano, piše CNN u kraćoj analizi.

Zapadni obavještajci su tijekom vikenda u više navrata izvijestili da su ruske snage naišle na "čvršći nego što se očekivalo" otpor ukrajinske vojske.

Rusija dosad nije uspjela zauzeti ključne gradove diljem Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev. U nedjelju su ukrajinske snage uspješno odbile rusko napredovanje na strateškom aerodromu u blizini Harkiva, drugog po veličini ukrajinskog grada, koji je bio pod gotovo stalnim napadom.

Osim žestoke borbe ukrajinskih snaga i civila, ruska invazija ima logističke probleme, a vojnicima na prvoj crti bojišnice nedostaje goriva, streljiva i hrane.

"Imaju problema", rekao je dužnosnik NATO-a o ruskim snagama, ukazujući na najnovije obavještajne podatke saveza. "Nedostaje im dizel, napreduju presporo i moral je očito problem."

No visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je novinarima u nedjelju da je Rusija upotrijebila samo dvije trećine ukupne borbene moći te da su u pozadini ostavili značajnu količinu snaga.

Danas se kilometrima duga kolona ruskih vojnih vozila kretala prema Kijevu, dok obavještajci također sugeriraju da je Bjelorusija spremna pridružiti se ruskoj invaziji.

Predstavnici Ukrajine i Rusije sastali su se na bjeloruskoj granici. U tim pregovorima Ukrajina će inzistirati na "trenutnom prekidu vatre" i povlačenju ruskih trupa - iako, realno, nitko ne očekuje da će se to dogoditi.

Putin, čini se, nije samo krivo procijenio sposobnost Ukrajine da se brani već i spremnost međunarodne zajednice da se suprotstavi Rusiji.

Godinama se ruski predsjednik suočavao s vrlo malo odbijanja sa Zapada.

Uz sve osude Putina i njegovog režima, zapadne zemlje su i dalje kupovale plin od Rusije, nudile sigurno utočište ruskim oligarsima i zadržale relativno normalne diplomatske odnose s Moskvom.

Ali ovoga puta, unatoč nekim nedoumicama na početku invazije, Putin se suočio s neobično ujedinjenim zapadnim zemljama.

15.48

Pregovori i dalje traju

Vijest o okončanju pregovora Ukrajine i Rusije brzo je demantiovana. Pregovori ipak još traju.

Ukrajinska delegacija tokom pregovora zatražila je da se ruska vojska povuče iz Ukrajine, uključujući Krim i određene okruge Donjecka i Luganske regije.

Oleksiy Arestovych, savjetnik šefa Ureda ukrajinskog predsjednika, objavio je to na TV kanalu Current Time, javlja Ukrinform.

- Naši uslovi su jasni. Ne možemo sada konkretno reći, ali ovo je prekid vatre i povlačenje svih ruskih trupa. Govorimo o Donbasu i Krimu. Sve trupe trebaju napustiti Ukrajinu! Svejedno ćemo sve pokopati, pa je bolje da dobrovoljno odu - rekao je.

15.46

I Švicarska uvela sankcije Rusiji

Neutralna Švicarska usvojit će sankcije Europske unije protiv Rusa uključenih u invaziju na Ukrajinu te će zamrznuti njihovu imovinu, objavila je vlada, što predstavlja oštar raskid s tradicijom te neutralne zemlje.

"S obzirom na kontinuiranu vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini, Savezno vijeće donijelo je odluku 28. veljače da usvoji pakete sankcija koje je EU uvela 23. i 25. veljače", stoji u vladinom priopćenju.

Švicarska je također usvojila financijske sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Te sankcije odmah su stupile na snagu.

"Švicarska ponovno potvrđuje svoju solidarnost s Ukrajinom i njezinim narodom. Isporučivat će zalihe pomoći ljudima koji su izbjegli u Poljsku", poručila je vlada.

Švicarska vlada ponovno se ponudila da bude posrednik između Ukrajine i Rusije.

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis rekao je u nedjelju kako je "vrlo vjerojatno" da će Švicarska slijediti liniju EU. "Neutralni smo. Ali to nas ne sprječava u tome da stvari zovemo njihovim pravim imenom", rekao je.

Prvotno je Švicarska balansirala između pokazivanja solidarnosti zbog ruskog kršenja međunarodnog prava i tradicionalne neutralnosti zbog koje je bila prikladan potencijalni medijator. Međutim, našla se pod pritiskom da se jasno stavi na stranu Zapada i usvoji sankcije.

15.27

Gotovi pregovori

Kako prenosi ruski Interfax, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerščenko kazao je kako su pregovori Rusije i Ukrajine gotovi.

Još nije stigla službena potvrda o odlukama.

Sastanak je trajao duže od tri i po sata.

14.56

SAD obustavile rad ambasade u Minsku

Sjedinjene Američke Države su obustavile rad ambasade u Minsku te su odobrile dobrovoljno napuštanje ambasade SAD-a u Moskvi, svima osim nužnom osoblju.

- Odlučili smo se na ovakav potez iz sigurnosnih razloga, zbog ničim izazvanog i neopravdanog napada ruskih vojnih snaga na Ukrajinu, rekao je američki državni tajnik Antoni Blinken.

14.53

Putin Zapad nazvao "imperijom laži"

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je Zapad "imperijom laži" dok je razgovarao o ekonomiji s najvišim zvaničnicima u ponedjeljak nakon uvođenja sveobuhvatnih sankcija Moskvi, saopćio je Kremlj, prenosi Reuters.

- Premijer Mihail Mišustin i ja smo razgovarali o ovoj temi, naravno imajući u vidu sankcije koje takozvana zapadna zajednica - kako sam je nazvao u svom govoru, "imperija laži" - sada pokušava da sprovede protiv naše zemlje - citira Putina u transkriptu sastanka.

14.38

UN: Više od pola miliona izbjeglica iz Ukrajine stiglo u susjedne zemlje

Pola miliona izbjeglica stiglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje od početka ruske agresije na tu zemlju u četvrtak, objavile su agencije UN-a.

U izvještaju koje su primile službe visokog povjerenika UN-a za izbjeglice Filipa Grandija kaže se da je pobrojano 499.412 izbjeglica od kojih samo u Poljskoj 281.000.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice kaže da dobiva izvješća o ljudima koji su blokirani da uđu u vozove u Ukrajini.

Podsjetimo, ranije je glasnogovornica na Twitteru objavila da UNHCR razmatra ovo izvješće i da je 422.000 ljudi pobjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

- UNHCR ljude koji bježe iz zemlje smatra izbjeglicama - dodala je glasnogovornica.

Više od 100.000 ljudi sada je raseljeno unutar Ukrajine, prema tijelu UN-a.

14.34

Rusija zabranjuje letove iz 36 zemalja

Rusija zabranjuje letove iz 36 zemalja, javlja AFP.

14.11

U granatiranju Harkiva ubijene desetine ljudi

Dok traju pregovori Rusije i Ukrajine u Bjelorusiji, izgleda da se ne zaustavlja agresija na ukrajinske gradove.
Prema još uvijek nepotvrđenim snimcima koji se ovog trenutka pojavljuju na društvenim mrežama, navodno je žestoko granatiran drugi najveći grad u Ukrajini - Harkiv.

Na nekoliko snimaka, koje na Twitteru dijeli niz uglednih novinara i diplomata, vide se eksplozije, gorući automobili, ostaci projektila doslovno zabijeni u asfalt na cestama, a vide se ubijeni i ranjeni civili.

Iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova tvrde da su deseci ljudi ubijeni tokom topničkog napada.

Dramatičan video granatiranja Harkiva na Twitteru je podijelila i glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog - Julija Mendel, javlja Telegram.hr.

 

14.03

Kompanija za iznajmljivanje smještaja Airbnb u ponedjeljak je objavila da će njena neprofitna organizacija Airbnb.org ponuditi besplatan privremeni smještaj za do 100 000 ukrajinskih izbjeglica.

14.00
Savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Facebooku da su deseci ljudi poginuli u raketnim napadima na Harkiv, a stotine ih je ranjeno.

“Harkiv je upravo masovno granatiran. Deseci mrtvih i stotine ranjenih! Ovaj užas treba vidjeti cijeli svijet”, poručio je Geraščenko.

13.43

Borrell: Bojim se će rat pokrenuti lavinu - Moldavija, Gruzija, Balkan

Visoki povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je, u intervjuu za španjolsku javnu televiziju TVE u ponedjeljak, kako Europska unija neće dopustiti da pregovori između Rusije i Ukrajine završe "uspostavljanjem marionetske vlade" u Kijevu.

- Svi ratovi završavaju, ali je potrebno vidjeti na koji način. Ne smije se dogoditi, i nećemo dopustiti, da ovo završi gušenjem sloboda Ukrajinaca i njihove legitimne vlade, koja bi bila zamijenjena marionetskom vladom, kao što se događalo u vremenu kada je Rusija bila dio Sovjetskog Saveza - izjavio je Borrell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova.

U ponedjeljak su na granici između Bjelorusije i Ukrajine počeli pregovori sukobljenih strana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u nedjelju da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti opravdavajući to agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Moskve. EU je istovremeno priopćila kako će 450 milijuna eura namijeniti ukrajinskim oružanim snagama za kupnju oružja te dodatnih 50 milijuna eura za kupnju zaštitne opreme i goriva. NATO je pak u ponedjeljak naveo kako će opskrbiti Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovskim naoružanjem.

- Samo spominjanje nuklearnog oružja je apsolutno neodgovoran potez. On jako dobro opisuje gospodina Putina - rekao je 74-godišnji Borrell.

Borrell tvrdi da bi se sukob mogao preliti na Moldaviju i Gruziju, gdje odcijepljene regije s ruskim stanovništvom već funkcioniraju kao države, ali bez međunarodnog priznanja. Smatra da bi do zaoštravanja moglo doći i na prostoru bivše Jugoslavije.

- Bojimo se da bi moglo biti još sukoba, primjerice na granici Moldavije ili da bi se ponovo moglo dogoditi nešto na Balkanu. To nas brine. Ili u Gruziji, gdje je Rusija već 2008. bila izvršila agresiju. Ja sam osobno zabrinut - rekao je.

- Ovaj tjedan ću se približiti granici Moldavije i Ukrajine kako bi smo iskazali svoju zabrinutost i solidarnost s Moldavcima, a također i kako bismo izbliza vidjeli kako možemo pomoći valu izbjeglica koje dolaze i koje će dolaziti - dodao je.

Osim najave financiranja oružja ukrajinskoj vojsci, EU je prethodno najavio zamrzavanja financijske imovine Rusiji a također i isključivanje njihovih aviokompanija iz zračnog prostora zemalja EU-a.

- Masovne sankcije tog financijskog tipa funkcioniraju dobro i funkcionirat će dobro. Zamrznut ćemo polovicu rezervi Ruske središnje banke, ne zato što ne želimo zamrznuti čitavu njenu imovinu, nego zato što se polovica nalazi u našem dohvatu. Ta polovica se nalazi u bankama zemalja okupljenih u skupini G7, a njenim zamrzavanjem ćemo zadati snažan udarac - poručio je Borrell, koji se od prosinca 2019. godine nalazi na mjestu šefa diplomacije EU-a.

- To dakako ima i troškove (za nas), no spremni smo platiti taj trošak. Jer ako ne platimo sada taj trošak kako bismo zaustavili Rusiju, kasnije ćemo imati puno veći trošak - napomenuo je.

EU namjerava zabraniti emitiranje glavnih ruskih državnih televizija koje se prate u svijetu, Russia Today i Sputnik TV, te njihovih podružnica.

Upitan o razlogu takvog, s aspekta slobode medija, kontroverznog poteza Borrell odgovorio kako ti mediji dezinformiraju javnost.

- To je trajni i kontinuirani izvor dezinformiranja. Putin ne želi osvojiti samo prostor nego i duh, mentalni sklop. Putem tih televizija se slijeva moćna poplava u komunikacijskom kanalu. Ondje se nalaze toksične laži. Ondje opravdavaju invaziju na Ukrajinu. Došao je trenutak da se izbjegne emisija informativnog smeća - zaključio je.

13.18

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei obratio se na početku pregovora ruskoj i ukrajinskoj delegaciji. Poželio im je dobrodošlicu i rekao da se trebaju osjećati potpuno sigurnima.

“Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije me je zamolio da vam poželim dobrodošlicu i da osiguram sve za vaš rad, kako je dogovoreno s predsjednikom Zelenskim i predsjednikom Putinom. Ovdje se možete osjećati potpuno sigurno. To je naša sveta dužnost”, rekao je Makei, prenosi CNN.

“Predsjednik Lukašenko se iskreno nada da će tijekom današnjih razgovora biti moguće pronaći rješenja za sva pitanja ove krize. Svi Bjelorusi se mole za ovo. Svi prijedlozi, u smislu organizacije današnjeg sastanka, bit će razmotreni i apsolutno ispunjeni”, kazao je je. “Radujemo se rezultatima”, dodao je.

13.18

Kremlj je u ponedjeljak optužio Evropsku uniju za neprijateljsko ponašanje prema Rusiji, navodeći da je isporuka oružja Ukrajini opasna i destabilizirajuća te da dokazuje da je Rusija bila u pravu u svojim namjerama da demilitarizira Ukrajinu, javlja Reuters.

13.17

Međunarodno udruženje književnika PEN International je u otvorenom pismu koje je potpisalo više od 1.000 pisaca iz cijelog svijeta izrazilo solidarnost sa piscima, novinarima, umjetnicima i narodom Ukrajine te osudilo rusku invaziju u toj zemlji.


13.03

Visoki povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je, u intervjuu za španjolsku javnu televiziju TVE u ponedjeljak, kako Europska unija neće dopustiti da pregovori između Rusije i Ukrajine završe "uspostavljanjem marionetske vlade" u Kijevu.

"Svi ratovi završavaju, ali je potrebno vidjeti na koji način. Ne smije se dogoditi, i nećemo dopustiti, da ovo završi gušenjem sloboda Ukrajinaca i njihove legitimne vlade, koja bi bila zamijenjena marionetskom vladom, kao što se događalo u vremenu kada je Rusija bila dio Sovjetskog Saveza", izjavio je Borrell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova.


13.00

Dužnosnici u Bruxellesu rekli su da uskoro očekuju zahtjev Ukrajine za pridruživanje Europskoj uniji te da će se o tome Unija trebati brzo na neki način očitovati.

Šef Europskog vijeća Charles Michel rekao je u ponedjeljak da postoje nesuglasice među 27 država članica oko proširenja Unije na Ukrajinu.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Zelenskij usred ruske invazije od EU je zatražio hitno primanje Ukrajine u Uniju.

"Tražimo Europsku uniju da hitno primi Ukrajinu u svoje članstvo pod novom, posebnom procedurom. Siguran sam da je Ukrajina to zaslužila i da je to moguće", rekao je ukrajinski predsjednik.

11.55

Na granici Ukrajine i Bjelorusije sastala su se izaslanstva Ukrajine i Rusije. Moskva tvrdi da želi postići "sporazum" s Kijevom. Složili smo se da trebamo postići sporazum, ali to mora biti u interesu obiju strana, rekao je ruski pregovarač i savjetnik Kremlja Vladimir Medinski. Ukrajinska strana poručuje kako je ključno pitanje pregovora - trenutni prekid vatre i povlačenje trupa iz Ukrajine.

Ured predsjednika Ukrajine saopštio je da su u delegaciji:

ministar odbrane Aleksej Reznikov

šef partije Sluge naroda David Arakhamia

zamjenik ministra vanjskih poslova Nikolaj Tochitsky

savjetnik šefa predsjedničke kancelarije Mihaila Podoljaka

Zamjenik Vrhovne Rade Rustem Umerov

Andriy Kostin , prvi zamjenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi

11.50

Djeca oboljela od raka i osoblje koje ih liječi zbijeni su u podrumima dvije dječje bolnice u Kijevu sa sve slabijim pristupom lijekovima, hrani i vodi, rekao je zvaničnik najveće ukrajinske humanitarne organizacije za borbu protiv raka.



11.49

Ruska vojska objavila je da civili mogu "slobodno" napustiti Kijev, optuživši ukrajinske vlasti da ih koristi kao "živi štit".

- Svi civili mogu slobodno napustiti grad autocestom Kijev-Vasilkiv, jugozapadno od glavnog grada, rekao je na televiziji glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov.

Vlasti u Kijevu je optužio da nagovaraju civile da ostanu, kako bi im poslužili kao "živi štit" u srazu s ruskom vojskom. Prema njegovim riječima, grad je u rukama "pljačkaša, lopova i nacionalista".



11.48

Predsjednik Ukrajine danas je pozvao Evropsku uniju "po novom hitnom postupku" da primi Ukrajinu u svoj sastav.

"Zaslužili smo to, ukrajinska vojska ne bori se samo za svoju zemlju, već i za mir u Evropi."

Zelenski je zahvalio EU na "neviđenoj podršci", posebno na zatvaranju neba za ruske avione i na snabdijevanju Ukrajine oružjem.

Apelovao je na rusku vojsku, pozivajući ih da ne slušaju naređenja svojih komandanata, "da odbace oružje i odu". Prema riječima predsjednika Ukrajine, od početka agresije je ubijeno 4.500 ruskih vojnika.

16 djece je ubijeno, a još 45 ranjeno u 4 dana neprijateljstava u Ukrajini.


11.00

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je objavilo broj ruskih žrtava i uništene vojne opreme od početka rata. U prva četiri dana Rusija je izgubila 5.300 vojnika uključujući i ubijene i ranjene, odnosno zarobljene. Rusi su izgubili 29 helikoptera, 191 tenk, 816 borbenih oklopnih vozila, 74 topa, 291 automobil, 60 tenkova, 3 drona, 2 broda/čamca i 5 protivzračnih odbrana.


10.12

Ukrajinska delegacija stigla je na bjelorusku granicu, gdje će se održati pregovori s Rusijom, objavio je Ured ukrajinskog predsjednika.

Ukrajina zahtijeva trenutačni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa, javlja novinar AFP-a.


10.24

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije objavio je da je odlučeno da se Ukrajini uputi materijalna pomoć.

Kako je na svom službenom Instagram nalogu napisao Porfirije, pomoć šalje "potrebitoj braći u Ukrajini".

"A mitropolit Onufrije će sigurno znati kome je ona najpotrebnija", napisao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije je u Hramu Svetog Save zamolio da se u molitvi svi sjete onih koji stradaju danas u Ukrajini.

"Ja vas molim i tako smo odlučili da sve priloge koji se prikupe u hramovima na svetim liturgijama i mimo njih, i danas i ovih dana, saberemo i uputimo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i njenom mitropolitu Onufriju", rekao je patrijarh.


09.24

Pomoćnik ruskog predsjednika rekao je da se očekuje da će razgovori između Rusije i Ukrajine u blizini granice započeti u 10 sati po našem vremenu.

Pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski, koji predvodi izaslanstvo Kremlja, rekao je da je njegov tim spreman za pregovore čim stigne ukrajinska strana.




09.22

Poslovnice Sberbank u Sloveniji zatvorene, moguće samo kartično poslovanje

Poslovnice ruske banke Sberbank u Sloveniji od ponedjeljka su zatvorene, a usluge te banke ograničene na kartično poslovanje, dok su dnevne isplate limitirane zbog posljedica ruskog napada na Ukrajinu.

Kako je objavila slovenska središnja banka (Banka Slovenije), ostale usluge Sberbank Slovenija privremeno su nedostupne do srijede ujutro, do kada su isplate i uplate također ograničene na 400 eura po danu, prenosi Hina.

"Za komitente to znači da se od ponedjeljka do srijede ujutro poslovanje Sberbanke ograničava samo na poslovanje s platnim karticama. Ostale usluge privremeno neće biti na raspolaganju, a poslovnice će biti zatvorene. U međuvremenu ćemo potražiti odgovarajući način spašavanja banke, kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje za sve njene komitente", navodi u priopćenju slovenske središnje banke.

Uz to, središnja banka podsjeća da je Sberbank jedina banka u Sloveniji koja je u ruskom vlasništvu, dok sve ostale banke posluju normalno.

Sberbank Slovenija danas je objavila na svojim internet stranicama da je "u svjetlu nedavnih geopolitičkih događaja" u vrlo kratkom vremenu zabilježila značajan odljev sredstava klijenata, da su ostale usluge banke privremeno nedostupne, a poslovnice zatvorene, te da se traže rješenja kako bi se osigurao nesmetan rad svih njenih klijenata.

09.21
Rusija granatirala Černigiv, pogođeni vrtić, stambena zgrada i prodavnica

Ruske snage su tokom noći granatirale vrtić, stambenu zgradu i prodavnicu u ukrajinskom gradu Černigivu, ali nema izvještaja o ljudskim žrtvama.

Kako je medijima saopćila Državna služba za vanredne situacije, napadi su počeli oko dva sata ujutro 28. februara. Granata je pogodila temelj petospratnice, izazvavši požar u stanovima na prvom i drugom spratu. Požar je ugašen.

Još jedna granata pogodila je vrtić i izazvala požar. Od šest sati ujutro sati jedinice SES-a još uvijek nisu mogle započeti gašenje požara zbog granatiranja koje je trajalo, prenosi Ukrinform.

Pored toga, neprijateljska granata je pogodila prodavnicu na glavnoj pijaci, a požar je ugašen na površini od 70 kvadratnih metara, prenosi Ukrinform.

Kako navode spasioci, nema žrtava.

Ukrajina je zvanično podnijela tužbu protiv Ruske Federacije Međunarodnom sudu pravde UN-a u Hagu.

09.20
Kuleba: Ukrajina insistira na potpunom embargu na rusku naftu i plin

Ukrajina insistira na potpunom embargu na rusku naftu i plin kako bi izvršila veći pritisak na Rusiju, izjavio je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba.

- Insistiramo na potpunom embargu na rusku naftu i plin. Kupiti ih sada znači platiti za ubistva ukrajinskih muškaraca, žena i djece. Pozdravljam prve odlučne korake brojnih evropskih država u tom pogledu i pozivam druge da nastave odlučno i bez odgađanja - napisao je ukrajinski ministar, javlja Ukrinform.

Kako je objavljeno u zajedničkoj izjavi, Evropska komisija, Francuska, Njemačka, Italija, Britanija, Kanada i Sjedinjene Države izrazile su solidarnost s narodom Ukrajine i najavile uklanjanje niza ruskih banaka iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, zamrzavanje imovine Ruskoj centralnoj banki itd. Najavljene su i lične sankcije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

09.19
Rusi zauzeli ukrajinsku oblast Berdjansk

Jedna osoba je poginula, a druga je ranjena dok su ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom i oblast Berdjansk u regiji Zaporižžja.

Ruske snage su zauzele grad i okrug Berdjansk, saopćila je Zaporožska regionalna državna uprava predstavnicima medija, prenosi Ukrinform.

- U Berdjansku je u zauzimanju grada jedna osoba ubijena, a druga je ranjena. Prema dostupnim informacijama, žrtve su zaštitari preduzeća Berdjansk Harvesters. Policijska uprava Berdjanska je raspuštena. Gradske vlasti su odbile da sarađuju sa osvajačima - saopćila je regionalna državna uprava Zaporižžja.

Napominje se da dio komunalnih usluga u Berdanjska nastavlja sa radom, ali je javni prevoz prestao da radi.

Prema saopćenju Regionalne državne uprave, od 07.00 sati ujutro u ponedjeljak, oblast Berdjansk je zauzeta, a neprijateljska oklopna vozila su primijećena u više dijelova regije.

Kako je saopćeno, ruske trupe zauzele su sve administrativne zgrade u gradu Berdjansku u Zaporožskoj oblasti.


09.14

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je ruska vojska upravo preuzela kontrolu nad ukrajinskim zračnim prostorom.

"Ruska avijacija je stekla zračnu prevlast nad cijelom teritorijom Ukrajine", rekao je u saopćenju general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Ukrajinski Kabinet ministara kaže da su ruske snage smanjile tempo svoje ofanzive na Ukrajinu.

"Ruski okupatori su smanjili tempo ofanzive, ali i dalje pokušavaju postići uspjeh u nekim oblastima u ofanzivi na Ukrajinu", objavio je Kabinet ministara.

09.10

Najbolji ukrajinski nogometaš svih vremena Andrij Ševčenko protestovao je na ulicama Londona protiv rata u Ukrajini.

Na ramenima je imao zastavu njegove zemlje.

"Ne ratu", "Zaustavite rat" i "Nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti", pisalo je na parolama koje su držala njegova djeca.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Andriy Shevchenko (@andriyshevchenko)

08.36

FIFA zabranila utakmice u Rusiji; Poljaci, Česi i Šveđani ne žele igrati

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) donijela je odluka da zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, na tlu Rusije neće biti međunarodnih nogometnih utakmica, a "Zbornaja" će svoje utakmice igrati na neutralnom terenu bez gledatelja.

FIFA je u svom priopćenju i zaprijetila Rusiji isključenjem ako se situacija brzo ne popravi.

Također, ruska nogometna vrsta neće smjeti koristiti ni rusku himnu ni rusku zastavu. Odluka je donesena jednoglasno, poručili su iz Zuricha.

Međutim, takva odluka nije zadovoljila Poljsku, Češku i Švedsku koje odbijaju igrati dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo protiv Rusije.

Poljski, švedski i češki savezi u nedjelju su najavile da sljedećeg mjeseca neće igrati dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo s Rusima, a predsjednik Francuskog nogometnog sveza Noel Le Graet poručio je kako bi Rusiju trebalo isključiti sa Svjetskog prvenstva.

FIFA je priopćila kako je upoznata s tim stavovima te da je otvorila dijalog s Poljacima, Česima i Šveđanima kako bi se pronašla „odgovarajuća i prihvatljiva rješenja”.


08.25

Zelenski: Naredna 24 sata ključna za ukrajinsku borbu protiv Rusije

Naredna 24 sata bit će ključna za Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Ovu informaciju objavila je ukrajinska novinska agencija Ukrinform, prenoseći objavu sa zvanične stranice britanske vlade.

- Predsjednik Zelenski je rekao da vjeruje da su naredna 24 sata ključni period za Ukrajinu - navodi se u izvještaju.

Zauzvrat, britanski premijer je rekao da će učiniti sve što može kako bi osigurao odbrambenu pomoć Velike Britanije i saveznika u Ukrajini.

Kako je prenio Ukrinform, u nedjelju navečer su predsjednik Volodimir Zelenski, premijer Boris Johnson i predsjednik Poljske Andrzej Duda razgovarali o trenutnoj sigurnosnoj situaciji i dogovorili daljnje zajedničke korake u borbi protiv Rusije.

08.20

Hrvatska ambasadorica u Ukrajini Anica Djamić u HTV-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" javila se iz skloništa u Kijevu.

- To je već četvrta noć u skloništima. Od sinoć do jutros četiri puta je oglašena uzbuna. Budući da dobivamo upozorenja kako postoji ozbiljna opasnost od napada, onda se građani pozivaju da ostanu u svojim kućama, a kada se oglase sirene silaze u skloništa. Skloništa su vrlo često obični podrumi, ali treba reći da je grad otvorio stanice metroa za potrebe skloništa, pa je ulaz u metro besplatan.


08.02

Bjelorusija će se uključiti u rusku invaziju

Ukrajinski obavještajci sugeriraju da "Bjelorusija pokazuje spremnost za direktno uključivanje u rusku invaziju", rekao je dužnosnik ukrajinske vlade za CNN.

Drugi izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je CNN-u da je, uz informacije ukrajinskih obavještajaca, i Bidenova administracija javila Kijevu da se Bjelorusija sprema na invaziju. Washington Post je objavio, pozivajući se na izjavu dužnosnika Bidenove administracije, da se Bjelorusija sprema poslati vojsku u Ukrajinu.

8.00

Dva najveća kanadska kablovska operatera zabranili emitiranje ruskog kanala Russia Today

Dva najveća kanadska kablovska operatera, Bell i Rogers, zabranili su emitiranje ruskog kanala Russia Today (RT), napisao je kanadski ministar kulture Pablo Rodríguez na svom Twitter računu.

- Pohvaljujem Bell što je uklonio RT. Rusija vodi rat u Ukrajini od 2014. i informacijski rat u cijelom svijetu. RT je propagandna ruka Putinovog režima koja širi dezinformacije. Ovdje mu nije mjesto. Imat ću više za reći vrlo uskoro - napisao je Rodriguez, prenosi Ukrinform.

Kasnije je dodao da će i druga kablovski operater Rogers također zabraniti emitiranje RT-a, zamijenivši ga emitiranjem ukrajinske zastave.

Rogers je potvrdio informaciju o prekidu emitiranja RT-a.

Podsjetimo, Litvanija je već zabranila emitiranje RT-a, a uskoro će takva zabrana biti uvedena i na nivou EU.

7.59
Meta: Lažni nalozi na društvenim mrežama usmjereni na dezinformisanje Ukrajinaca

Proruske grupe orkestriraju kampanje dezinformacija na društvenim mrežama, koristeći lažne profile ili hakovane naloge kako bi Ukrajinu prikazali kao slabog pijuna zapadne hipokrizije, saopćila je kompanija Meta u nedjelju

Tim za cyber sigurnost u tehnološkom gigantu, čije su vlasništvo Facebook i Instagram, navodi da je blokirao skup lažnih naloga povezanih s Rusijom kako bi naveli Ukrajince da čitaju vijesti koje sadrže dezinformacije o sukobu s Rusijom.

- Vodili su web stranice koje su se predstavljale kao nezavisni entiteti za vijesti i objavljivali su lažne vijesti na platformama društvenih medija uključujući Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Telegram, kao i ruske Odnoklassniki i VK - navodi se u blogu na stranici kompanije Meta.

U nekim slučajevima, "koristili su slike profila za koje vjerujemo da su generisane korištenjem tehnika umjetne inteligencije."

Mala grupa Facebook i Instagram naloga imala je za metu ljude u Ukrajini, koristeći postove kako bi pokušala navesti ljude da posjete web stranice koje sadrže lažne vijesti o nastojanjima zemlje da se odbrani od invazije Rusije.

Meta navodi da je povezala ovu grupu sa ljudima u Rusiji i Ukrajini, kao i medijskim organizacijama NewsFront i SouthFront na Krimu.

SAD su identifikovale NewsFront i SouthFront kao dezinformacione mreže koje dobijaju naređenja ruskih obavještajnih službi, prenosi AFP.

Ove organizacije su bile među više od deset subjekata koje je Washington sankcionisao zbog pokušaja utjecanja na američke predsjedničke izbore 2020. "po uputama rukovodstva ruske vlade".

Meta je zatvorio lažne račune i blokirao dijeljenje internet adresa web stranica odgovornih za širenje dezinformacija. Lažne tvrdnje koje su objavile stranice uključuju da je Zapad izdao Ukrajinu i da je Ukrajina propala država.

U međuvremenu, hakerska grupa pod nazivom Ghostwriter za koju se vjeruje da djeluje iz Rusije pojačala je djelovanje protiv vojnih ličnosti i novinara u Ukrajini posljednjih dana, tvrdi Metin sigurnosni tim.

Tipična taktika Ghostwritera je da cilja žrtve takozvanim "phishing" e-mailovima u pokušajima da ih obmani da kliknu na link kako bi im ukrali šifre koje koriste na nalozima.

Čini se da je cilj kompromitovanja Facebook naloga bio širenje lažnih vijesti, kao što je video na YouTubeu u kojem se lažno tvrdi da se ukrajinski vojnici predaju ruskim trupama, navodi Meta.

- Preduzeli smo korake da osiguramo račune za koje vjerujemo da su bili na meti ove prijetnje - rekao je čelnik sigurnosne politike Mete Nathaniel Gleicher.

- Također smo blokirali phishing domene koje su ovi hakeri koristili da navedu ljude u Ukrajini da ugroze njihove online račune - kazao je on.

Facebook je u petak ograničio mogućnost ruskih državnih medija da zarađuju na platformi društvenih medija pošto je invazija Moskve na susjednu Ukrajinu stigla na ulice glavnog grada Kijeva.

Gleicher je rekao da Meta zasad nije detektovala ukidanje Facebooka u Rusiji, uprkos tome što je ta zemlja zaprijetila da će uvesti restrikcije nakon što je odbila da prestane koristiti provjeru činjenica i natpise upozorenja sadržaja na objavama u državnim medijima.

Mreže društvenih medija postale su jedan od frontova ruske invazije na Ukrajinu, ali također omogućuju praćenje u realnom vremenu sukoba koji se brzo razvija i predstavlja najveću geopolitičku krizu u Evropi u posljednjih nekoliko decenija.


07:43
Ukrajinski ministar obrane: Rat je postao evropski


- Rat je postao evropski. Napokon je Europa to shvatila objavio je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov. Napisao je kako je snažno i uvjerenje kako će neprijatelj koji ubija žene, djecu i uništava mirne gradove biti kažnjen i da je ta kazna nužna.

07:35

Ursula von der Leyen u nedjelju je izrazila nedvosmislenu potporu Ukrajini da postane članicom Europske unije. Predsjednica EK to je izjavila u razgovoru za Euronews, nekoliko sati nakon što je 27-člana Unija odlučila po prvi put u svojoj povijesti isporučiti oružje zemlji u ratu.

- Doista, s vremenom, oni nam pripadaju. Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok, rekla je Von der Leyen za Euronews.

 

07:19
Rusko izaslanstvo otputovalo na ukrajinsko-bjelorusku granicu


Očekuje se da će mirovni pregovori između izaslanstava kijevske i moskovske vlade oko ruske invazije na Ukrajinu započeti u ponedjeljak ujutro, prema izvješćima Ukrayinske Pravde i ruske novinske agencije TASS. Rusko izaslanstvo već je napustilo bjeloruski glavni grad Minsk i otputovalo na ukrajinsko-bjelorusku granicu, u blizini rijeke Pripjat, gdje bi, prema izvješćima, trebao biti održan sastanak.

Ukrajina je pristala pokrenuti mirovne pregovore s Rusijom u nedjelju, čak i dok su bitke bjesnile u ključnim gradovima, a ruski predsjednik Vladimir Putin podigao spremnost nuklearnih snaga. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako u rezultate sastanka ne vjeruje, ali treba pokušati.


07:08
Projektil pogodio stambenu zgradu u Černjigivu

Ruska ofenziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima, priopćila je ukrajinska vojska. Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku. Također je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je stožer.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu. U međuvremenu, ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Černjigivu u blizini granice s Bjelorusijom.

Pojedinosti o vojnom razvoju događaja nisu se mogle neovisno provjeriti.

06:44
Kijev pod kontrolom branitelja

Ruska vojska i dalje ulaže napore kako bi probila obranu Kijieva ali u tome ne uspijeva. Situacija u glavnom gradu je pod kontrolom branitelja, prenosi ukrajinski medijski servis Suspilne.

06:33
Konvoj tenkova na putu za Kijev

Satelitske snimke izrađene u nedjelju pokazuju velik broj ruskih vojnika i tenkova kako se kreću u smjeru ukrajinskog glavnog grada Kijeva na udaljenosti od 64 kilometara, objavila je privatna američka tvrtka Maxar Technologies Inc.

Slike pokazuju stotine vojnih vozila koja se protežu i na više od pet kilometara. Konvoj se nalazio sjeveroistočno od ukrajinskog grada Ivankiva, a sadržavao je gorivo, logistiku i oklopna vozila, uključujući tenkove, borbena vozila pješaštva i samohodno topništvo

06:29
Uništen ruski vojni konvoj sjeverno od Krima

Ukrajinci su objavili snimku napada bespilotnom letjelicom na ruski vojni konvoj u regiji Herson, sjeverno od Krima. U invaziji, Rusi su dosad, tvrde Ukrajinci, izgubili više od 4300 vojnika, a uništeno je 146 tenkova, 27 aviona te 26 helikoptera i nekoliko velikih transportnih zrakoplova. No Rusi, čini se, nemaju namjeru prekinuti invaziju, javlja HRT.

- Tokom protekla 24 sata ruske oružane snage potpuno su blokirale gradove Herson i Berdiansk. Grad Geničesk i zračna baza Černobajevka, nedaleko od Hersona također su stavljeni pod kontrolu, kazao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo