12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

27.02.2022 / 16:56 Regija - Plenković objavio

Hrvatska šalje oružje Ukrajini: Zabrana letova ruskim avionima

Hrvatska šalje oružje Ukrajini: Zabrana letova ruskim avionima
Foto: Twitter

U Vladi Republike Hrvatske u toku su radni sastanci oko daljnjih aktivnosti Vlade vezano uz pomoć Ukrajini. Premijer Andrej Plenković održava konferenciju za medije u Banskim dvorima.

Plenković je kazao da je na sastancima od 12 sati Vlada bila u punom sastavu.

- Moramo se usprotiviti ovakvom ponašanju koje krši sigurnosne poretke u svijetu - rekao je i najavio vandrednu sjednicu Vlade za sutra.

Pripremljen paket mjera

Pripremljen je paket mjera, kazao je, i dodao kako se čuje s ambasadoricom u Ukrajini.

U Ukrajini je još između 35 i 50 hrvatskih građana, rekao je i dodao kako su u procesu evakuacije.

U procesu je donošenje odluke o Međuresornoj radnoj grupi koja će biti zadužena za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Proces će koordinirati MUP i Stožer civilne zaštite.

- Pomoći ćemo da se prihvati određeni broj izbjeglica u Hrvatsku - kazao je Plenković, te dodao kako se osniva i radna grupa u Ministarstvu zdravstva kako bi Hrvatska i s te strane imala adekvatne pripreme.

S obzirom na energetsku situaciju, donijet će se odluka o planu intervencija za zaštitu opskrbe plina, naveo je premijer i istaknuo kako u ovom trenutku opskrba plinom nije ugrožena niti za kućanstva niti za gospodarstvo.

- Vlada je donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Danas popodne će biti rasprava na tu temu i nakon toga vjerujem da će se donijeti odgovarajuće odluke na nivou EU. Mi ćemo sutra na Vladi donijeti zaključak na tu temu kao i odluku oko drugih restriktivnih mjera - rekao je.

Donijet će se odluke i o potpori Ukrajini, najviše u opremi.

Što se tiče isključivanja Rusije iz sistema SWIFT-a, kaže da se na tu temu vode rasprave i da će se danas postići konsenzus na nivou EU.

Plenković je izrazio solidarnost i žaljenje za žrtvama agresije. Uoči Vlade u ponedjeljak bit će i pripravni sastanci, najavio je.

Premijer kaže kako su sve odluke političkog karaktera, odgovor na sve što se događa.

Govorio je i o podršci Ukrajini u kandidaturi za EU.

Politika prijateljskih odnosa

- Mi smo potpisali s Ukrajinom bilateralnu deklaraciju podršci evropskoj perspektivi Ukrajine. To je bilo prije svega ovoga. Mi smo tamo bili u decembru s ogromnom delegacijom. Naša politika prema Ukrajini uvijek bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa.

Moramo pomagati u tom evropskom procesu koji je izuzetno važan. Smatramo da Ukrajina ima evropsku perpketivu i na tome radimo i pomažemo i u pogledu pristupnog procesa - naveo je.

Na pitanje hoće li Hrvatska slati oružje u Ukrajinu, Plenković kaže kako je Ministarstvo odbrane donijelo prijedlog o kojem će se raspraviti danas, a obavijestit će i predsjednika Milanovića. Javnost će o tome obavijestiti u ponedjeljak.

Nuklearno oružje u stanju pripravnosti, koliko je Putin ozbiljan, bilo je novinarsko pitanje.

- Smatramo da je eskalacija agresije pretjerana, nije bilo indicije da bi Ukrajina ugoržavala Rusiju. Vidimo samo vrlo hladnu, sračunatu i veliku agresiju na ukrajinski teritorij, pratimo informacije na nivou minuta i konsultirat ćemo se dalje s našim partnerima - kazao je Plenković.

Komentirao je hrvatske dobrovoljce koji se idu boriti u Ukrajinu. Kaže da nema detaljnih informacija o tome i da prate to iz medija.

- Svaki odlazak u Ukrajinu je akt pojedinaca i idu na osobnu odgovornost - rekao je.

Situacija radikalno promijenjena

Što se tiče izbjeglica, ne može se znati koliko će ih biti u Hrvatskoj. Zna se samo da je hrvatsku granicu prešlo 65 ljudi.

Radi se na prihvatnim centrima, kazao je i dodao kako su angažirani svi i da su dobili informacije da su mnogi subjekti u Hrvatskoj iskazali spremnost da prime izbjeglice. Mnogi su iz privatnog miljea.

- Sutra ćemo na sjednici Vlade izaći s cjelovitim paketom - najavio je, te odgovorio i na pitanje o diplomatskim odnosima Hrvatske i Rusije.

- Situacija je radikalno promijenjena. Sve što bi se moglo okvalificirati kao pokušaj da razgovaramo s Rusijom, kao i veće zemlje, nisu urodili plodom. Prema tome, nisu dobri - rekao je i dodao kako se invazija očito nastavlja.

- Hrvatska je tu na pravoj strani povijesti i humanosti - poručio je Plenković, prenosi Dnevnik.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo