26.02.2022 / 22:00 Svijet - Agresija na Ukrajinu

UŽIVO: Politico: Preokret, Njemačka šalje oružje Ukrajini

UŽIVO: Politico: Preokret, Njemačka šalje oružje Ukrajini
Foto: Vijesti.ba

Treći je dan ruske invazije na Ukrajinu, vodi se teška bitka za Kijev, odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava kako u gradu tako i u okolici.

Najžešće borbe trenutno se vode u Vasilkivu, gradu 30 kilometara južno od Kijeva.

Tok današnjih događaja pratite uživo na našem portalu.

23:00

Estonija, Latvija i Litva zatvaraju svoj zračn prosto za ruske zrakoplove istodobno u ponoć sa subote na nedjelju zbog ruske agresije na U/krajinu. 

Zabranu će sve tri države provesti istodobno za zrakoplove kompanija kojima dozvola za rad izdaje Ruska Federacija. Zabrana će biti na snazi neodređeno vrijeme, objavilo je ministarstvo prometa u Vilniusu.

Izuzeća će vrijediti samo za hitna slijetanja i humanitarne letove. Baltičke zemlje takvom odlukom priružile su se inicijativi Poljske, a svoj zračni prostor za ruske zrakoplove već su zatvorile Poljska, Bugarska i Češka te Velika Britanija.

22:44

U Kijevu je stupio na snagu policijski sat u cijelom gradu koji će trajati do ponedjeljka ujutro.

Gradonačelnik Vitali Kličko je saopćio da će se svako ko bude viđen na ulicama smatrati ruskim diverzantom.

Zbog toga se stanovništvo večeras okupilo po kućama, skloništima, podrumima i stanicama metroa dok čekaju novi ruski napad.

22:05

Britanski premijer Boris Johnson večeras je razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Večeras sam razgovarao sa predsjednikom Zelenskim. Herojstvo predsjednika i njegovog naroda u odbrani svoje zemlje izaziva strahopoštovanje. Jasni smo - Rusija mora biti izolovana diplomatski i finansijski. Pozdravljam povećanu spremnost da se Rusija isključi iz SWIFT-a", poručio je Johnson.

21:11

"Njemačka je upravo objavila da će nam dostaviti protutenkovske raketne bacače i stingere. Samo tako, kancelaru Scholz", napisao je Zelenskij na Twitteru. "Antiratna koalicija na djelu".

20:47

Ukrajinci vratili Sumi

Iz ureda ukrajinskog predsjednika stiže informacija da je grad Sumi u potpunosti vraćen pod kontrolu ukrajinskih snaga.

20:24

Pentagon: Ruski vojni napredak sporiji od očekivanog

Ruska vojska u Ukrajini napreduje sporije nego što je Moskva očekivala, kazao je viši dužnosnik Pentagona.

"Suočeni su s više otpora nego što su očekivali", rekao je dužnosnik Pentagona na brifingu za novinare.

"Ruske snage ne napreduju onako brzo kako su pretpostavljali da hoće", dodao je.

Dobar pokazatelj toga činjenica je da još nisu osvojili nijedan veći grad, kazao je.

Izvor, međutim, napominje da Rusi u invaziji još nisu angažirali velik dio vojnika koji su razmjestili duž ukrajinske granice".

Američka vlada vjeruje da Rusija ima više od 150 tisuća vojnika oko Ukrajine.

20:09

Deset zemalja svijeta do sada je zabranilo ruskim aviokompanijama da lete njihovim zračnim prostorom.

Nakon Poljske koja je to prvo učinila, primjer su slijedili Velika Britanija, Litvanija, Latvija, Slovenija, Estonija, Rumunija, Bugarska i Češka. Uz Ukrajinu, ukupno 10 zemalja je uvelo ovu zabranu.



19:51

Vladimir Kličko poslao poruku za cijeli svijet: Prekinite ovaj rat, sutra će biti prekasno



18:50

Ruske trupe uništile su betonsku branu u Ukrajini, javlja Reuters.



Snage su uništile branu izgrađenu u ukrajinskoj regiji Herson 2014. kako bi prekinule dotok vode na Krim, citirala je novinska agencija RIA guvernera Krima Sergeja Aksjonova.

Ukrajina je prekinula opskrbu Krima svježom vodom pregradivši kanal koji je opskrbljivao 85 posto potreba poluotoka prije nego što je Moskva pripojila Krim.

Kanal iz sovjetskog doba izgrađen je za kanalizaciju vode iz rijeke Dnjepar u sušna područja regije Herson.

18:20

Ukrajinske oružane snage digle su u zrak sve željezničke pruge koje spajaju Rusiju i Ukrajinu, objavila je ukrajinska željeznica.

17:55

Ruski general: Dobili smo zapovijed za napad na svim područjima

Nakon jučerašnjih izjava Kijeva o spremnosti za pregovore, jedinice ruskih postrojbi obustavile su napade, ali nakon što je Kijev odbio pregovore, ruska vojska dobila je zapovijed da krene u ofenzivu na svim frontovima, rekao je službeni predstavnik ruskog Ministarstva obrane, general bojnik Igor Konašenkov, prenosi TASS.

17:50

Zelenski: Uspješno odbijamo neprijateljske napade

U ranijem obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da uspjevaju da odbiju neprijateljske napade.

“Ovo obraćanje mogu započeti dobrim vijestima. Izdržali smo i uspješno odbijamo neprijateljske napade. Borbe se vode u mnogim gradovima i područjima naše zemlje”, rekao je Zelenski.

“Kijev i ključni gradovi oko glavnog grada su pod kontrolom naše vojske”, dodao je Zelenski i rekao: “Okupatori su htjeli da blokiraju centar naše države i da ovde postave svoje marionete, kao u Donjecku. Prekršili smo njihov plan. Nisu dobili nikakvu prednost nad nama.”

On je tada također rekao da je narod Ukrajine već zaslužio i da ima pravo da bude član Evropske unije. Zelenski je također rekao da oružane snage Ukrajine čine sve kako bi zaustavili okupatore.

“Svaki Ukrajinac treba zapamtiti jednu stvar. Ako možete zaustaviti i uništiti okupatore, učinite to. Svi oni koji mogu da se vrate u Ukrajinu, vratite se da branite Ukrajinu.”

Apel je uputio i bivši svjetski bokserski šampion u teškoj kategoriji Vladimir Kličko koji je u subotu pozvao svijet da zaustavi sukob u njegovoj rodnoj Ukrajini i spriječi humanitarnu katastrofu.

Vladimir i njegov brat Vitalij, takođe bivši svetski šampion u teškoj kategoriji, a sada gradonačelnik Kijeva, obećali su da će se naoružavati protiv napadačkih ruskih snaga.

"Obraćam se cijelom svijetu da zaustavi ovaj rat koji je započela Rusija", rekao je on u video snimku objavljenom na internetu.

"Nema vremena za čekanje jer će to dovesti do humanitarne katastrofe. Morate djelovati sada da zaustavite rusku agresiju sa svim raspoloživim sredstvima. Za sat vremena, ili do sutra će biti prekasno."

On se ranije ovog mjeseca prijavio u rezervnu vojsku Ukrajine, rekavši tada da ga je ljubav prema svojoj zemlji natjerala da je brani.

17:15

Njemačka je ipak popustila i odlučila Ukrajini iz Nizozemske poslati 400 raketnih bacača (RPG). Prema navodima Politica, ovo bi moglo predstavljati veliki preokret.

Njemačka je do sada imala dugogodišnju praksu da nije dopuštala slanje smrtonosnog oružja, koje je kontrolirala ili izvorno prodala, u ratna područja. Estonija je htjela poslati oružje Ukrajini, ali budući da ga je Njemačka prodala Finskoj, od koje ga je Estonija kupila, Njemačka je imala pravo veta.

16:44

Hakirana stranica Kremlja i još nekoliko stranice ruske vlade

Kyiv Independent javio je da su srušene stranice Kremlja i zaista im se trenutno ne može pristupiti. Dodaju i da je ukrajinska telekomunikacijska agencija javila da je srušeno šest stranica ruske vlade. Anoynomousi, koji su najavili da kreću i cyber rat protiv Rusa, objavili su prije sat vremena da nastavljaju s napadima.

16:20

Britanske vojne snage stigle na istočne granice NATO saveza



"Pomorske, kopnene i zračne snage Velike Britanije stigle su da ojačaju NATO na istoku kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu", saopštili su ovo iz britanskog ministarstva odbrane.

Tenkovi i oklopna vozila stigla su u Estoniju iz Njemačke, a stižu dodatna oprema kao i još 1000 trupa, koje bi trebale stići narednih dana.

Također, u priopćenju stoji kako Typhoon borbeni avioni iz baza na Cipru patroliraju zračnim prostorom iznad Rumunjske i Poljske.

“Naše vojne snage još jednom su pozvane da služe našoj naciji i pozdravljam hrabrost i odjećaj dužnosti koje dijeli svo naše osoblje raspoređeno kako bi poduprijelo NATO”, rekao je ministar obrane Ben Wallace.

“Uz naše NATO saveznike, ovako planiramo zaustaviti rusku agresiju koja prijeti teritorijalnom suverenitetu država članica”, saopštili su.

15.00

Predsjednici Ukrajine i Turske Volodimir Zelenski i Recep Tayyip Erdogan razgovarali su danas telefonskim putem. Zelenski je objavio kako je Turska zabranila ulaz u Crno more ruskim ratnim brodovima.

“Zahvaljujem se svom prijatelju predsjedniku Turske Erdoganu i ljudima Turske na njihovoj snažnoj podršci. Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova kroz Crno more i značajna vojna i humanitarna podrška Ukrajini danas su iznimno važni. Narod Ukrajine to nikada neće zaboraviti”, naveo je Zelenski.

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako su Erdogan i Zelenski razgovarali o napadu Rusije na Ukrajinu i najnovijim zbivanjima na tom planu.

Erdogan je tokom razgovora izrazio saučešće građane Ukrajine koji su izgubili živote u ruskom napadu te poželio brz oporavak ranjenima.

Erdogan je poručio kako se trude da se primirje proglasi što je prije moguće kako Ukrajina ne bi trpjela daljnju štetu i kako bi se spriječio daljni gubitak života.

15.55

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je kako je velik broj ruskih padobranaca poginuo nakon što su ukrajinske snage oborile avion koji je prevozio ruske padobrance kod Kijeva.


15.57

Brat kijevskog gradonačelnika Vladimir Kličko objavio je video u kojemu je rekao da će sutra biti prekasno da se rat mora zaustaviti danas.




15.52

Szijjarto nudi Mađarsku kao mjesto za pregovore predsjednika Ukrajine i Rusije


Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto predložio je održavanje razgovora između ruskih i ukrajinskih čelnika u Budimpešti.

Rekao je to prije odlaska u New York na razgovore s vodstvom UN-a o ruskoj invaziji na Ukrajinu, javlja Ukrinform pozivajući se na Daily News Hungary.

- Mađarska se ovim prijedlogom nada da će pridonijeti obnovi mira za koji je zainteresirana - rekao je Szijjarto.

Na Facebooku je u petak kasno navečer izvijestio da se konzultirao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i šefom ureda ukrajinskog predsjednika Andrijem Jermakom kako bi im ponudio Budimpeštu kao sigurno mjesto za pregovore. Prema njegovim riječima, niti jedna strana ne isključuje takvu mogućnost.

- Rat je najgori scenarij koji oduzima ljudske živote - rekao je mađarski ministar, dodajući kako njegova zemlja želi prekinuti neprijateljstva što je prije moguće i postići mir.

Kako je objavljeno, 24. februara, ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je rat Ukrajini i pokrenuo invaziju velikih razmjera. Raketni udari pogodili su brojne ukrajinske gradove i vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine.

U Ukrajini je uvedeno vanredno stanje. Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je opću mobilizaciju.

Ukrajinski parlament poziva na priznavanje Putina kao ratnog zločinca

Vrhovna Rada Ukrajine pozvala je međunarodnu zajednicu da prizna Putina kao ratnog zločinca te da pojača sankcije ne samo protiv njega, nego i protiv Rusa koji su u potpunosti odgovorni za svoje vlasti, javlja Ukrinform.

Ukrajinski parlament je uvjeren da se nedavne akcije Ruske Federacije, koja nastavlja sveobuhvatni rat protiv Ukrajine, mogu smatrati samo međunarodnim terorizmom.

Apel su potpisali vodstvo Vrhovne Rade i predsjednici parlamentarnih stranaka, a obznanio ga je šef Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk.

Predsjednik Stefanchuk je također izjavio da regularne postrojbe Oružanih snaga Rusije i terorističke diverzantske skupine koje je Kremlj rasporedio u Ukrajini provode raketne napade i granatiraju civilna naselja i objekte, kao i kritičnu infrastrukturu u svim gradovima Ukrajine.

Naglasio je da je napad na stambeni blok u Kijevu u ulici Lobanovskii 6A sličan akcijama terorista Al Qaide koji su 2001. godine uništili trgovački centar Westgate u New Yorku.

Vrhovna Rada obraća se parlamentima i vladama širom svijeta.

- Ukrajina danas od vas očekuje podršku i pomoć. Imamo hrabrost i snagu Oružanih snaga Ukrajine i običnih Ukrajinaca da preživimo, ali nam je potrebna akcija svijeta - navodi se u saopćenju.

Vrhovna Rada poziva članice EU-a i NATO-a da danas odmah zatvore nebo nad Ukrajinom kako bi se zaustavili teroristički napadi ruskih okupacijskih snaga.


Ukrajina negirala da je odbila pregovarati s Putinom

Ukrajina je negirala da je odbila pregovore sa Rusijom, kako ju subotu tvrdi Kremlj.

Šef ureda ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao je da je to neistina i da je Rusija postavila "neprihvatljive uslove i ultimatumske zahtjeve".

U subotu je sekretar za štampu Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao da je Putin naredio zaustavljanje ruske ofanzive radi pregovora, ali ih je Ukrajina odbila, prenosi Guardian.

- Ukrajina, naravno, nije odbila pregovore. Ukrajina i predsjednik Zelenski kategorički se odriču bilo kakvih neprihvatljivih uslova ili ultimatumskih zahtjeva ruske strane - rekao je Podoljak.

 

Ukrajinski grad Mikolajv se priprema za odbranu od ruskih snaga


Grad Mikolajv se priprema za sveobuhvatnu odbranu, pošto su se neprijateljske snage i tenkovi probili iz pravca Kahovke.

- Dobili smo komandu 'sveobuhvatne odbrane'. Imamo informaciju da se 12 tenkova probilo iz pravca Kahovke, a neprijateljske snage ih prate - rekao je načelnik regionalne državne uprave Mikolaiv Vitalii Kim.

Prema njegovim riječima, u toku je potpuna mobilizacija kako bi se perimetar koji brani ukrajinska vojska obezbijedio svim potrebnim, javlja Ukrinform.

- Mislim da treba da napravimo barikade u samom gradu kako bismo spriječili ulazak vozila u određene četvrti. Imamo oko pet sati, važno je izdržati dok ne dođe noć. Uvjeren sam da svi zajedno možemo učiniti sve što je potrebno u roku od pet sati da odbranimo grad - rekao je Kim.

Prema njegovim riječima, niko ne bježi, a ukrajinska vojska spremna je za bitku za grad.

Fedorov traži od Muska da Ukrajini osigura stanice Starlink, satelitski pristup internetu


Zamjenik ukrajinskog premijera, ministar digitalne transformacije Mykhailo Fedorov zatražio je od poduzetnika i izumitelja Elona Muska da Ukrajini osigura Starlink stanice i pristup satelitskom internetu, javlja Ukrinform.

- Dragi Elone Musk. Dok vi pokušavate kolonizirati Mars, Rusija pokušava kolonizirati Ukrajinu. Dok vaše rakete uspješno slijeću iz svemira, ruske rakete napadaju ukrajinske vrtiće i bolnice. Trebamo podršku. Molim vas da Ukrajini date Starlink stanicama i pristup satelitskom internetu što je prije moguće - rekao je Fedorov.

Također je zamolio Maska da se okrene Rusiji, jer ga razumni Rusi poštuju. Ranije je Fedorov zatražio od YouTubea da blokira ruske propagandne medije.


Ruska flota najavljuje 'protuterorističku operaciju' u ukrajinskim vodama


Ruska mornarica zatvorila je područje u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora zbog, kako se tvrdi, protuterorističke operacije, javlja Ukrinform.

- Prisutnost brodova i plovila u tom području smatrat će se terorističkom prijetnjom - navodi se u saopćenju ruske mornarice.

Državna granična služba naglasila je da je to ukrajinska, a ne ruska obala u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora.

Kako je ranije objavljeno, tokom noći u subotu, 26. februara, neprijateljska bespilotna letjelica napala je brod ukrajinske marinske garde Hryhoriy Kuropiatnikov. Dron je kasnije oboren na prilazu Crnom moru, dok je brod nastavio ploviti neoštećen.

Ujutro su graničari odreda Izmail promatrali neprijateljske bespilotne letjelice kako lete na tom području. Bespilotne letjelice agresora izvršile su izviđanje nad obalom Crnog mora i rijeke Dunav s visine od oko 1 km.

Zelensky: Više od 100.000 ruskih okupatora u Ukrajini


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da se u Ukrajini nalazi više od 100.000 ruskih osvajača, javlja Ukrinform.

Zelensky je dodao da je razgovarao s premijerom Indije Narendrom Modijem.

- Razgovarao sam s indijskim premijerom Narendrom Modijem. Obaviješten je o toku ukrajinske odbrane od ruske agresije. Više od 100.000 osvajača je na našoj zemlji. Podmuklo pucaju na stambene objekte. Pozvao sam Indiju da nam pruži političku podršku u Vijeću sigurnosti UN-a. Zaustavite agresora zajedno - napisao je Zelenski na Twitteru.

Kako je objavljeno, 24. februara, predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je pokretanje specijalne operacije u Ukrajini. Nakon toga su ruski projektili pogodili niz ukrajinskih gradova, a napadnuti su i vojni objekti Oružanih snaga Ukrajine.

Ujutro 24. februara Vrhovna Rada odobrila je dekret predsjednika Volodimira Zelenskog o uvođenju vanrednog stanja u cijeloj Ukrajini.


Mađarska će podržati sve sankcije EU Rusiji


Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će podržati sve sankcije EU protiv Rusije i da neće blokirati nijednu od mjera protiv Rusije.

Govoreći o granici Ukrajine i Mađarske, rekao je da podržava mirovne napore, prenosi Guardian.

- Mađarska je jasno stavila do znanja da podržavamo sve sankcije, tako da nećemo ništa blokirati. Ono što premijeri Evropske unije budu u stanju da dogovore, mi to prihvatamo i podržavamo - rekao je on novinarima na engleskom, prenosi Reuters.

Ranije u subotu je rekao da se slaže da Rusija bude blokirana u prekograničnom sistemu plaćanja SWIFT. Orban se ranije smatrao Putinovim najbližim saveznikom među liderima zemalja članica Evropske unije.


Kuleba Ruskinjama: Vaša Vlada laže, ruski vojnici u Ukrajini dočekani oružjem, a ne cvijećem


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba zamolio je majke, supruge i kćeri ruskih vojnika da ih pozovu kući te je uputio zahtjev ruskim vlastima da prekinu osvajački rat protiv Ukrajine, javlja Ukrinform.

- Majke, žene, kćeri ruskih vojnika, odvedite svoje ljude kući. Došli su u stranu zemlju da ubijaju nevine ljude, da uništavaju naše domove. Vaša vlada laže. Narod Ukrajine ih dočeka oružjem, a ne cvijećem. Zahtijevajte da vaša vlada zaustavi osvajački rat, spasite svoje najmilije - napisao je Kuleba.

14.58

Društvena mreža Twitter nedostupna je u Rusiji.

Twitteru nije moguće pristupiti u mnogim gradovima, posebno u Moskvi, a pristup je prekinut danas u podnevnim satima.

Tokom dana, s vremena na vrijeme, dolazilo je do problema s pristupom Facebooku i Instagramu.

Ruska Federalna agencija za nadzor informacijskih tehnologija i masovnih medija (Roskomnadzor) objavila je jučer da je djelomično ograničila pristup stranici društvenih medija Facebook, prenosi Anadolija.

14.20

CNN je objavio snimku iz Rusije na kojoj se vidi iznimno moćn raketni sustav TOS-1. Ovaj bacač raketa nalazi se na kamionu i, kako piše CNN, ide prema Ukrajini.

14.19

Britanske snage stigle su u istočnu Evropu da ojačaju istočno krilo NATO-a.

Razmješteni su brodovi Kraljevske mornarice, trupe britanske vojske i lovci Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, javlja Guardian.

HMS Trent nalazi se u istočnom Mediteranu, prema saopćenju britanskog ministarstva odbrane (MoD), sa helikopterima i patrolnim avionima. HMS Diamond, razarač, pridružit će se iz Portsmoutha.

Tenkovi i oklopne jedinice Kraljevskog Velša stigle su u Estoniju iz Njemačke, a u narednih nekoliko dana stiže 1.000 vojnika. To znači da će se britansko prisustvo udvostručiti.

14.15

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u subotu kako je dosad u Hrvatsku ušlo desetak osoba iz Ukrajine te da Hrvatska ima kapacitete za smještaj izbjeglica.


14.03


Kremlj tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio zaustavljanje ofenzive u Ukrajini u petak, očekujući pregovore s Volodimirom Zelenskim, ali im je poručio da nastave kada se to nije dogodilo.

Glasnogovornik vlade Dmitrij Peskov rekao je da je operacija nastavljena u subotu poslijepodne nakon što je ukrajinsko vodstvo odbilo pregovarati, prenosi Reuters.


14.02

Nizozemska i Norveška odlučile su premjestiti u Poljsku svoje ambasade u Ukrajini zbog ruske invazije, pridružujući se tako sličnim odlukama nekih drugih evropskih zemalja, poput Švedske.


13.59

Bivši šahovski prvak Gari Kasparov, ruski disident i protivnik Vladimira Putina, pozvao je Zapad da "isključi Rusiju s financijskih tržišta" zbog invazije na Ukrajinu.

13.55

Ukrajinski ministar obrane tvrdi da Rusi mijenjaju taktiku. Kaže da su pogriješili i doživjeli neuspjeh.

Tvrdi da su njihovi napadi zaustavljeni te sada prelaze na sabotažu i padobranske desante.

13.50

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da je veći dio ruskih snaga koje napreduju u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu sada 30 kilometara od gradskog središta.

Velika Britanija, koja je prije osporila ruska izvješća da su ruske snage zauzele jugoistočni grad Melitopolj, rekla je da ukrajinska vojska nastavlja pružati otpor širom zemlje.

"Ruske snage nastavile su napredovati u Kijevu, a većina njihovih snaga sada je 30 kilometara od središta grada", objavilo je ministarstvo obrane na Twitteru.

"Rusija tek treba uspostaviti kontrolu nad zračnim prostorom nad Ukrajinom, što uvelike smanjuje učinkovitost ruskog ratnog zrakoplovstva. Ruske žrtve će vjerojatno biti teške i veće od onoga što očekuje ili priznaje Kremlj", navodi se.

13.50

Kijev je proglasio novi policijski sat.

Kako je objavio Kličko, trajat će od 17 sati do osam ujutro. Odluka kreće od danas.

“Svi civili koji će se naći na ulici tokom policijskog sata smatrat će se pripadnicima neprijateljskih sabotažnih i obavještajnih grupa”, objavio je kijevski gradonačelnik Vitali Kličko

Kijev je pod kontrolom ukrajinske vlade, a u središtu grada nema ruskih vojnika, rekao je Kličko.

Međutim, dodao je da “neprijatelj pokušava napredovati u grad”.

Do pet sati ujutro u Kijevu je zabilježeno 35 ranjenih, uključujući dvoje djece, rekao je Kličko.

Gradonačelnik je pozvao stanovništvo da potraži zaklon. “Ostanite u skloništima, jer neprijatelj napada iz zraka”, rekao je.


13.45
Ukrajinski vojni konvoj uništen je na putu za Kijev. Na licu mjesta našao se i reporter BBC-ja.

Riječ je, pišu, o obrambenom sustavu zemlja-zrak. Sustav je uništen na cesti tijekom noći.


13.40
Odluka o izbacivanju Rusije iz globalnog platnog sistema SWIFT bit će donesena u narednim danima, rekao je agenciji Reuters guverner jedne centralne banke koja djeluje unutar eurozone.


13.40
Reznikov: Više od 3.000 ruskih okupatora ubijeno od jutros, 200 zarobljeno

Za više od dva dana ruske invazije na Ukrajinu ubijeno je više od 3.000 neprijatelja, više od 200 ih je zarobljeno, javlja Ukrinform.

- Više od 55 sati otpora. Naši branioci su u potpunosti uništili planove neprijatelja. Od jutros je ubijeno više od 3.000 ruskih okupatora. Zarobljeno je više od 200 osvajača. Broj zarobljenika se povećava. Nisu očekivali takav odboj i predaju - rekao je ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov.

Reznikov je rekao i da je uništeno više stotina oklopnih vozila, uključujući više od 100 ruskih tenkova. Dodao je da je jučer sistemima Stinger oboreno sedam helikoptera.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je pokretanje specijalne operacije u Ukrajini. Nakon toga, ruski projektili su pogodili niz ukrajinskih gradova, a napadnuti su i vojni objekti Oružanih snaga Ukrajine.

Ujutro 24. februara, Vrhovna Rada je odobrila dekret predsjednika Volodimira Zelenskog o uvođenju vanrednog stanja u cijeloj Ukrajini.

13.40

Mađarska podržava isključenje Rusije iz SWIFT sistema

Mađarska je kazala da podržava isključenje Rusije iz sistema prekograničnih finansijskih plaćanja SWIFT, rekao je premijer Poljske.

Mateusz Morawiecki je rekao da je u subotu razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, gdje je potvrdio svoju podršku.

Ranije u subotu, Kipar se pridružio listi zemalja koje podržavaju taj potez. Smatralo se da bi se dobijanje Orbanove podrške moglo pokazati kao prepreka prijedlogu, koji ima za cilj da utiče na rusko poslovanje i ekonomiju, jer se on često doživljava kao najbliži saveznik Vladimira Putina u EU, podsjeća Guardian.

Orban je posjetio Putina početkom februara.


13.40
Rusija zabranila letove Bugarske, Poljske i Češke u znak odmazde

Rusija je zabranila aktivnosti aviokompanija iz Bugarske, Poljske i Češke u znak odmazde protiv slčnih mjera koje su te zemlje uvele.

Ruska uprava civilnog vazduhoplovstva saopćila je da će aviokompanijama biti zabranjeno da lete na i iznad njene teritorije, prenosi Reuters.

Ranije danas, Estonija je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione, pridruživši se svom baltičkom susjedu Latviji.

Premijerka Kaja Kallas pozvala je druge zemlje EU da slijede njihov primjer. Poljska, Velika Britanija, Češka Republika i Bugarska također su ograničili ruske aviokompanije.

Ranije ove sedmice Rusija je zabranila svim britanskim aviokompanijama pristup svom zračnom prostoru u znak odmazde zbog britanske zabrane letova avioprijevoznika Aeroflota.

 

13.33

David Lammy, ministar vanjskih poslova u sjeni, rekao je da ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrei Kelin treba biti protjeran.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss imala je sastanak s Kelinom u četvrtak nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Guardian.

Lammy je za Independent rekao da "ruski ambasador ponavlja laži Putinovog odmetničkog režima, koji vodi ilegalni rat protiv Ukrajine."

 

13.31
Ruske trupe granatiraju Černihiv iz raketnih sistema Grad


Ruske snage granatiraju Černihiv iz višecijevnih raketnih sistema Grad, izvijestila je to na Facebooku Novinska služba černjigovske regionalne vojno-civilne uprave, prenosi Ukrinform.

- Pažnja! Ruske trupe granatiraju grad iz Grada - stoji u saopćenju.

Prema riječima mještana, od jutra se u gradu vode ulične borbe, prozori na kućama su slomljeni od eksplozija.

Rano 26. februara, gradonačelnik Černihiva Vladislav Atrošenko pozvao je stanovnike da se pripreme za ulične borbe.

 

13.06

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u subotu još jednu video poruku na svom nalogu na društvenim mrežama u kojoj kaže da je njegova vojska tokom noći uspješno odbila neprijateljske napade.

Zelenski je u subotu rekao da je Kijev uspio odbiti ruske napade tokom noći i da je njegova vojska još drži pod kontrolom glavni grad.

Vodile su se ulične borbe dok su se ruske snage približavale gradu. Na Kijevo se nastavljaju i raketni udari, pri čemu je oštećen jedan neboder, javlja Fena.

Zelenski, koji je još u Kijevu, govorio je na ruskom i svoje komentare uputio ruskoj vojsci.

- Hiljade žrtava, stotine zatvorenika koji jednostavno ne mogu razumjeti zašto su poslani u Ukrajinu, poslani u Ukrajinu da umru, ubijaju druge. Što prije kažete svojim vlastima da se rat mora odmah zaustaviti, više vaših ljudi će ostati živo - rekao je on, prenosi CNBC.

13.05
Estonija zabranila ruskim avio-kompanijama ulazak u vazdušni prostor


Estonija je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione, pridruživši se svom baltičkom susjedu Latviji.

Njena premijerka Kaja Kallas pozvala je druge zemlje EU da slijede njihov primjer. Poljska, Velika Britanija, Češka Republika i Bugarska također su ograničili ruske aviokompanije.

 

13.05

Francuski zvaničnici zaplijenili ruski brod u La Mancheu


Francuska pomorska policija je rano ujutro u kanalu La Manche zaplijenila brod koji bi prema francuskim vlastima mogao pripadati ruskoj firmi osumnjičenoj za kršenje trgovinskih sankcija povezanih s ratom u Ukrajini.


- Ruski teretni brod dug 127 metara nazvan 'Baltički lider' koji je prevozio automobile presrela je francuska mornarica preko noći u Kanalu i ispratila ga do luke Boulogne-Sur-Mer u sjevernoj Francuskoj - rekao je fancuski zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

- Prebačen je u francusku luku na zahtjev francuske vlade jer se sumnja da pripada kompaniji koja je na meti sankcija EU protiv Moskve. Francuske granične snage trenutno istražuju teretni brod. Posada na brodu 'Baltic Leader' sarađuje sa francuskim vlastima - rekao je on, prenosi The Guardian.

Brod je prebačen rano u subotu. Ruska ambasada traži formalno objašnjenje.

12.59

Ukrajinska vojska porazila kolonu ruskih okupatora

Ukrajinska vojska porazila je kolonu ruskih okupatora u oblasti Herson između Radenska i Oleški.

Ukrajinska vojska porazila je kolonu ruskih okupatora u oblasti Herson između Radenska i Oleški.
Kako prenosi Ukrinform, to je na Telegramu objavio Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

- Potpuni poraz kolone ruskih okupatora između Radenska i Oleškog. Desetine leševa ruskih okupatora. Oni koji nisu uništeni pobjegli su u šumu. Potraga za njima je u toku - rekao je on.

Kako je ranije objavljeno, Vladimir Putin objavio je rat Ukrajini i pokrenuo invaziju velikih razmjera.

Rano ujutro 24. februara, Vrhovna Rada je odobrila dekret predsjednika Volodimira Zelenskog kojim se uvodi vanredno stanje u cijeloj Ukrajini.

 

12. 37

Međunarodni olimpijski odbor u petak je oštro osudio Putinovu invaziju na Ukrajinu, a gotovo sva ozbiljnija sportska događanja na tlu Rusije su odgođena. MOO je poslao i ovu poruku:

“Rusija i Bjelorusija se ne mogu boriti na sportskim natjecanjima pod svojom zastavom, a u slučaju osvajanja medalja neće slušati svoju himnu”

12.36

Novinarka iz Ukrajine Olga Tokariuk objavila je na Twitteru fotografiju bebe koja je rođena u skloništu tokom bombardovanja Kijeva

“Mia je rođena ove noći u stresnom okruženju bombardovanja Kijeva. Njena mama se osjeća sretno nakon tako izazovnog porođaja. Dok Putin ubija Ukrajince, apelujemo na majke Rusije i Bjelorusije da protestuju protiv ruskog rata u Ukrajini”, napisala je.

 

 

12.25
Rusi granatirali skladište u Kijevu, dvije osobe poginule


U Kijevu su dvije osobe poginule nakon što je neprijateljska granata pogodila blok skladišta u kijevskom okrugu Solomjanski

Ovo je saopćila Državna služba za vanredne situacije, prenosi Ukrinform pozivajući se na Telegramov kanal agencije.

U 10:18 sati po lokalnomm vremenu, požar u magacinskim prostorijama i garažama u okrugu Solomjanski, izazvan ruskim granatiranjem, spriječen je da se proširi na više od 700 kvadratnih metara od prvobitnog mjesta incidenta.

Prema preliminarnim izvještajima, dvije osobe su poginule u ruskom napadu.

U gašenju požara učestvovalo je dvadesetak radnika Hitne pomoći i pet specijalnih vozila.

12.21

Rusi prijete prekidom sporazuma o nuklearnom naoružanju i sankcijama


Visoki ruski zvaničnik upozorio je da bi Moskva mogla da reaguje na sankcije Zapada zbog njenog napada na Ukrajinu tako što će odustati od posljednjeg preostalog sporazuma o nuklearnom oružju i zamrznuti zapadnu imovinu.

Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti kojim predsjedava predsjednik Vladimir Putin, odbacio je niz sankcija koje su SAD, Evropska unija i drugi saveznici uveli Rusiji kao odraz zapadne "političke nemoći", javlja AP.

U komentarima objavljenim na njegovoj stranici na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, Medvedev je rekao da bi sankcije Moskvi mogle dobiti izgovor za potpunu reviziju njenih veza sa Zapadom, sugerirajući da bi Rusija mogla odustati od novog sporazuma START o kontroli nuklearnog naoružanja koji ograničava SAD i ruski nuklearni arsenali.

Medvedev je takođe ukazao na mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa zapadnim zemljama, rekavši da "nema posebne potrebe za održavanjem diplomatskih odnosa" i dodajući da "možemo da se gledamo kroz dvogled i nišan". On je ukazao na mogućnost zamrzavanja zapadne imovine u zemlji ako Zapad nastavi sa prijetnjama zamrzavanjem ruske imovine.


12.16

U regiji Lavov u blizini grada Brodija, ukrajinska vojska je odbila napad ruskih padobranaca.

Gradonačelnik Lavova Andriy Sadovyi objavio je vijest putem Facebooka, prenosi Ukrinform.

- Ruska vojska je u 9.00 sati ujutro pala padobranom iz tri helikoptera na područje Brodija. Tamo je blizu 60 ljudi. Naše trupe su odbile napad. Sada se povlače prema šumskom području kod Levjatina. Oružane snage odbijaju okupatore! Držimo situaciju pod kontrolom - napisao je gradonačelnik.

Kako je saopćeno iz Gradskog vijeća Brodija, sinoć su nad gradom nadlijetale neprijateljske bespilotne letjelice koje su vršile izviđanje.

- Mnogi ljudi su čuli ove zvukove i vidjeli bljesak. Ukrajinski avioni su prekrili nebo iznad Brodija, oboren je najmanje jedan dron - saopćilo je Gradsko vijeće.

11.28

Češka šalje vojnu pomoć Ukrajini

Vlada Češke Republike odobrila je plan za slanje dodatnog oružja Ukrajini.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da odmah šalje mitraljeze, jurišne puške i pištolje zajedno sa municijom u vrijednosti od 188 miliona čeških kruna (8,6 miliona dolara), javlja Associated Press.

Ministarstvo je saopćilo da će Česi prevesti oružje i dostaviti ga na mjesto koje odredi ukrajinska strana.

Češka je već pristala da donira Ukrajini oko 4.000 komada artiljerijskih granata u vrijednosti od 36,6 miliona čeških kruna (1,7 miliona dolara).

11. 24

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je objavio da će u Njemačkoj biti raspoređeno dodatnih 7.000 američkih vojnika naglasivši da će braniti "svaki dio NATO-ovog teritorija".


11.15

"Ustali smo i uspješno se borili protiv neprijateljskih napada. Borbe su u toku. U mnogim gradovima i područjima naše države. Ali znamo da štitimo, zemlju, državu, budućnost djece. Kijev i ključne gradove oko glavnog grada kontroliše naša vojska. Okupatori su htjeli da blokiraju centar naše države i ovdje stave svoje marionete, kao u Donjecku. Razbili smo njihovu ideju", poručio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski u novom videu.


10.58

Rusija će zaplijeniti novac stranaca u znak odmazde zbog sankcija

Rusija će odgovoriti na zaplijenu novca ruskih građana i kompanija u inostranstvu zaplijenom sredstava stranaca i stranih kompanija u Rusiji, citirala je u subotu novinska agencija RIA Dmitrija Medvedeva, zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti.

Moskva ne isključuje nacionalizaciju imovine kompanija registrovanih u Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji i drugim "neprijateljskim jurisdikcijama", rekao je Medvedev, prenosi Reuters.

U petak navečer, SAD i EU odlučile su uvesti sankcije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu kao odgovor na invaziju Ukrajine.

Pored toga, međunarodne sankcije pogodile su i brojna ruska poduzeća i banke koje posluju u inosranstvu.



10.53

Nizozemska šalje Ukrajini 200 raketa protuvazdušne odbrane

Nizozemska će Ukrajini isporučiti 200 raketa protiuvazdušne odbrane što je prije moguće, poručila je nizozemska vlada u pismu parlamentu u subotu.

Također je rečeno da će osoblje nizozemske ambasade premjestiti iz zapadnoukrajinskog grada Lavova u Jaroslav, preko granice u Poljskoj, zbog pogoršanja sigurnosti.

Na osnovu zahtjeva Ukrajine "Nizozemska će obezbijediti 200 raketa protiuvazdušne odbrane Stinger", navodi se u pismu, prenosi Reuters.

- Zajedno sa našim saveznicima, Ministarstvo odbrane ima za cilj da isporuku izvrši što je brže moguće - navodi vlada.

Rakete su dio opreme koju je Nizozemska već obećala ranije ovog mjeseca, uključujući puške, municiju, radarske sisteme i robote za otkrivanje mina.

10.50

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je lansiralo rakete tokom noći, ali da nije gađalo stanovnike, odnosno stambenu zgradu u Kijevu.


10.40

Premijer Ukrajine Denis Šmihal zatražio je da svijet reagira na poteze Rusije.

“Danas je ruski projektil pogodio stambenu zgradu u Kijevu. U protekla dva dana granatirane su bolnice, vrtići i sirotišta u ukrajinskim gradovima. Zahtijevamo od svijeta odlučan odgovor i izolaciju Rusije zbog njezinih kriminalnih djela. Zaustavite Rusiju”, poručio je ukrajinski premijer na Twitteru.


10.30

Britanski ministar oružanih snaga James Heappey rekao je da su se Britanija i još 25 zemalja složile da trebaju poslati pomoć Ukrajini.

On je za emisiju Today na BBC Radiju 4 rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo sada surađivati s tim zemljama na koordinaciji načina na koji se vojna pomoć dostavlja. Nije otkrio više detalja, prenosi Index.

Dodaje da će Kremlj sad razmišljati o ukrajinskom otporu te da postoji opasnost da pojačaju bombardiranje.


Foto: AP

10.25

Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Ljaško saopštio je da je u invaziji Rusije na Ukrajinu poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje djece.

Ljaško je na Facebooku napisao da je ranjeno 1.115 Ukrajinaca, od kojih 33 djece.


10.15

Ruske snage zauzele su u subotu grad Melitopol na jugoistoku Ukrajine, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax, dok je Moskva pokrenula koordinirane napade krstarećim projektilima i topništvom na nekoliko gradova, uključujući glavni grad Kijev, javlja Reuters.

10.10

Vitalij Kličko objavio je da podzemna željeznica u Kijevu nije u funckiji te da postaje metroa služe kao sklonište.

10.00

Na granici Slovačke i Ukrajine kolona je sa slovačke strane duga 6 kilometara, javlja N1, a na granični prijelaz stiže veliki broj izbjeglica.

09. 55

Predsjednik Ukrajine Vlodimir Zelenski saopštio je, poslije jutrošnjeg razgovora sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, da oružje i oprema ukrajinskih partnera stižu u Ukrajinu.

“Novi dan na diplomatskom frontu započeli smo razgovorom sa Emmanuelom Macronom. Stiže nam oružje i oprema naših partnera. Antiratna koalicija je aktivna”, napisao je Zelenski na Twitteru.


09.25

Div društvenih medija Facebook zabranio je ruskim državnim medijima prikazivanje oglasa i monetizaciju na platformi, bilo gdje u svijetu.

Facebook će također nastaviti primjenjivati ​​oznake za dodatne ruske državne medije, objavio je na Twitteru šef sigurnosne politike Nathaniel Gleicher.

"Pomno pratimo situaciju u Ukrajini i nastavit ćemo dijeliti korake koje poduzimamo da zaštitimo ljude na našoj platformi", rekao je.


09.20

Zelenski odbio ponudu SAD-a za evakuaciju

Sjedinjene Američke Države navodno su ponudile ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom evakuaciju iz Kijeva kako bi spriječile hvatanje ili njegovo ubistvo, ali je Zelenski odbio ovu ponudu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američka vlada spremna je pomoći Zelenskom da napusti Kijev kako bi izbjegao zarobljavanje ili otmicu od strane Rusije, objavio je američki "Washington Post" pozivajući se na američke i ukrajinske zvaničnike.

Međutim, Zelenski je odbio tu ponudu i izjavio da će ostati na čelu svoje zemlje.

Zelenski je jučer ujutro izjavio da je on lično prva meta Rusa, a druga meta njegova porodica. Zelenski je podvukao da će i dalje biti na svojoj dužnosti i braniti svoju zemlju.


09.15

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je pad ruskog kreditnog rejtinga, pri čemu je S&P snizio rejting Rusije na status "smeća", Moody's ga je stavio pod povećalo radi izglednog pada u tu kategoriju, dok su S&P i Fitch smanjili kreditni rejting Ukrajine.

S&P je snizio dugoročni kreditni rejting Rusije na 'BB+', s 'BBB-' i upozorio da bi rejting mogao i dalje padati, nakon analize makroekonomskih posljedica sankcija.

"Po našem mišljenju, do sada najavljene sankcije mogle bi imati značajne negativne učinke na sposobnost ruskog bankarskog sektora da djeluje kao financijski posrednik u međunarodnoj trgovini", kažu u S&P-u.


09.10

U teškim borbama tokom noći u Kijevu ranjeno 35 osoba, uključujući dvoje djece, tvrdi gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Prema zasad poznatim informacijama, u stambenoj zgradi koju je pogodio projektil nije bilo mrtvih.



09.00

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je memorandum u kojem traži da se Ukrajini osigura 600 miliona dolara hitne vojne pomoći.


08.55

Ruska agencija Interfax javlja da je ruska vojska zauzela grad Melitopolj u regiji Zaporožje na samom jugu zemlje.

Agencija dodaje da je grad tijekom noći napadnut raketama iz zraka i s brodova.

Interfax i Sputnik, koji je također objavio vijest, pozivaju se na rusko ministarstvo obrane.


08.50

Sergej Nikiforov, glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, saopštio je da su u toku pregovori Kijeva i Moskve o održavanju pregovaračkog procesa.

Nikiforov je demantovao izvještaje da je Ukrajina odbila rusku ponudu za mirovne pregovore.

Rekao je da ruski i ukrajinski zvaničnici trenutno razgovaraju o vremenu i mjestu održavanja razgovora.

“Prihvatili smo ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina. U ovom trenutku strane nastavljaju konsultacije o mjestu i vremenu pregovaračkog procesa”, objavio je Nikyforov.

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika je napomenuo da što prije počnu pregovori, veće su šanse za povratak normalnom životu.

Odgovor je uslijedio nakon što je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zaharova saopštila da su vlasti Ukrajine odbile ruski prijedlog za pregovore, javlja AJB.

8.45

Ukrajinska vojska objavila je da je više od 3500 ruskih vojnika koji su sudjelovali u invaziji ubijeno, a gotovo 200 zarobljeno. Dodaju da je Rusija do sada izgubila i 14 aviona, 8 helikoptera i 102 tenka.

Rusija za sada nije priznala nikakve žrtve.

08.25

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je civile u Kijevu da se borbe vode na ulicama.

U objavi na Facebooku ministarstvo piše:

"Na ulicama našeg grada vode se aktivne borbe. Molimo ostanite mirni i maksimalno oprezni!
Ako ste u skloništu, ne izlazite.
Ako ste kod kuće - ne prilazite prozorima, ne idite na balkone. Sakrijte se u zatvorenom prostoru, na primjer u kupaonici i pokrijte se nečim što će spriječiti ozljede od krhotina.
Ako čujete sirene - odmah idite do najbližeg skloništa!"

08.20

Velika Britanija je uvela sankcije Vladimiru Putinu i ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu zbog situacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanskog Forreign Officea.

Ograničenja podrazumevaju zamrzavanje imovine, ali u saopštenju nije naznačeno o kakvoj se imovini radi i da li ona postoji, prenio je Tanjug.

08.15

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbio je ponudu Washingtona da ga evakuira iz Ukrajine, pišu američki mediji. Zelenskij je poručio da je "borba ovdje" i da mu "treba streljivo, a ne prijevoz", izvijestio je Associated Press.

Zelenskij je objavio novi video.

Ljudima kaže da ne vjeruju lažima, da je on u Kijevu i da se neće predati.


08.10

Ukrajinski glavni grad svjedočio je nemilosrdnom bombardovanju ruskih zračnih snaga, koje su zasipale grad balističkim projektilima, javio je reporter Al Jazeere Andrew Simmons iz Kijeva.

„Ovdje u glavnom gradu, snaga konflikta dostigla je seizmički nivo“, rekao je.

„Tokom noći, svi su bili u nekoj vrsti skloništa. Većina je pod zemljom, neki u bilo kakvom skloništu do kojeg su mogli dići. Niko nije pristojno spavao“, dodao je.


08.05

Komanda ukrajinske vojske tvrdi da su zone oko gradova Sumi, Poltava i Mariupolj gađane iz zraka u petak, dok su sa Crnog mora na zemlju lansirani krstareći projektili.

Ruske i ukrajinske snage sukobile su se na ivici ukrajinskog glavnog grada Kijeva, a zvaničnici pozivaju građane da pomognu u odbrani grada pod najezdom ruskih snaga.


08.00

Gradonačelnica Vasilkiva, grada 35 kilometara južno od Kijeva, kaže da se vode žestoke borbe u središtu grada.

Natalija Balasinović je rekla da su borbe intenzivne i da ima puno ranjenih na ukrajinskoj strani.

"Potpuno smo okupirani", rekla je, prenosi Index.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo