4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

25.02.2022 / 07:55 Svijet - Drugi dan agresije

Kijev: Ukrajina i Rusija dogovaraju mjesto i vrijeme za pregovore

Kijev: Ukrajina i Rusija dogovaraju mjesto i vrijeme za pregovore
Foto: Agencije

Drugi je dan ruske agresije na Ukrajinu. Žestoke borbe traju od jučer. Ruske snage napadaju iz više smjerova. Prema podacima iz Ukrajine, poginulo je 137 njihovih vojnika i civila, 300 ranjeno, a ubijeno je i 50-ak ruskih vojnika. Rusi to demantuju.

Na našem portalu u nastavku pratite sve najnovije informacije sa ukrajinskih ratišta.

11.35

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su zauzeli Melitopol bez otpora Ukrajinaca, prenosi ruska agencija Tass. BBC piše kako ovo nije nezavisno potvrđena informacija, ali da je ukrajinski predsjednik ranije rekao da se oko grada vode teške borbe.

Melitopol je grad od oko 150 000 stanovnika na jugoistoku Ukrajine, blizu Krima i Azovskog mora.


22.55

Ukrajina i Rusija dogovaraju mjesto i vrijeme za razgovore, rekao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a javlja novinarka agencije Reuters na Twitteru.

- Kijev je spreman razgovarati o primirju i uspostavi mira, poručio je.

Ranije je State Department izrazio sumnju da Rusija želi diplomatski put, poručivši da Putin mora prvi zaustaviti napredovanje vojske i vratiti se na početne položaje.

Kremlj je ranije u petak objavio da je predložio Ukrajini pregovore u glavnom bjeloruskom gradu Minsku, ali naglasio i da Ukrajina trenutno ne daje odgovor, nakon što je zatražila da do sastanka dođe u Varšavi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je došlo do stanke u komunikaciji, jer su Ukrajinci uzeli „dugu stanku".

Tokom navedene stanke, ukrajinski su nacionalisti, kako kaže, rasporedili raketne sustave unutar gradskih četvrti velikih gradova.

Peskov nije pružio dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju, ali smatra da je to vrlo opasan razvoj događaja.

Ukrajinske vlasti još nisu dale komentar na izjavu glasnogovornika Kremlja.

Kremlj je ranije u petak objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman poslati izaslanstvo u bjeloruski glavni grad Minsk na pregovore s predstavnicima Ukrajine.

Peskov je za ruske novinske agencije rekao da je Rusija spremna poslati izaslanstvo koje će uključivati dužnosnike ministarstva vanjskih poslova i obrane.

Minsk je dopustio Rusiji da koristi bjeloruski teritorij za invaziju na Ukrajinu, piše Jutarnji.

Kremlj je sustavno odbijao pregovore s Ukrajinom unatoč opetovanim zahtjevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija prije pokretanja invazije u četvrtak.

Ukrajinski predsjednik rekao je nekoliko sati prije početka ruske invazije da je uzalud pokušavao stupiti u kontakt s Putinom.

 

Francuska nudi Ukrajini pomoć u vrijednosti od 300 miliona eura

Francuska će pružiti Ukrajini dodatnu pomoć od 300 miliona eura i osigurati potrebnu obrambenu opremu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako piše francuski dnevni list "Le Monde", predsjednik Francuske Emmanuel Macron najavio je u petak isporuku dodatnih 300 miliona eura pomoći Ukrajini, zajedno s vojnom opremom i obećao da će poduzeti korake u okviru NATO-a kako bi zaštitili baltičke i rumunske saveznike.

Prema pisanju tog lista, Francuska će također zamrznuti imovinu ruskih zvaničnika u zemlji.

Macron je, u poruci koju je uputio zastupnicima u Narodnoj skupštini Francuske, rekao da "ništa neće biti zanemareno po pitanju pomoći Kijevu".

"Pozdravljam hrabrost koju su pokazali ukrajinski narod i vlast u toj zemlji u pružanju otpora masovnoj vojnoj ofanzivi Rusije. Ništa nije bilo niti će biti zanemareno. Dugujemo im podršku i solidarnost", poručio je Francuski predsjednik.

Macron je također obećao da će Francuska učiniti svoj dio da pomogne ukrajinskom stanovništvu koje bježi iz zemlje.

UN procjenjuju da je više od 100.000 ljudi napustilo svoje domove i da su na putu da napuste zemlju od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini u četvrtak.

 

22.45
Zelenski i Biden razgovarali o sankcijama i pomoći Ukrajini


Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su danas telefonom o jačanju sankcija Rusiji, pomoći u odbrani Ukrajini i antiratnoj koaliciji.

- O jačanju sankcija, konkretnoj odbrani i antiratnoj koaliciji upravo sam razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Zahvalni smo SAD-u na snažnoj podrški Ukrajini - rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Razgovor dolazi nakon što je Zelenski, koji je još u Kijevu, održao govor tokom noći rekavši da je Ukrajina "sama u odbrani naše zemlje".



22.11

Evropska unija (EU) je u petak uvela sankcije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova te zemlje Sergeju Lavrovu, objavio je u petak visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Danas smo uvrstili predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Segeja Lavrova na listu sankcija", rekao je Josep Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU.

Borrell je objasnio da se lideri EU u četvrtak tokom vanrednog samita nisu mogli složiti oko ove tačke, ali su pregovori nastavljeni i ministri vanjskih poslova su konačno pristali na uvođenje sankcija u vidu zabrane putovanja i zamrzavanja imovine Putinu i Lavrovu.

Novi paket sankcija odnosi se i na Bjelorusiju zbog učešća te zemlje u vojnoj intervenciji u Ukrajini, a nameće ozbiljna ograničenja na finansije i viznu politiku.

EU je u srijedu usvojila prvi paket sankcija Rusiji zbog kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Mjere se, između ostalog, odnose na ministra odbrane Sergeja Šojgua, dva potpredsjednika vlade, visoke vojne zvaničnike i 351 člana Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta.


22.00

Prva javno priznata vojna pomoć stigla je u Ukrajinu nakon što je Rusija pokrenula invaziju na ovu zemlju.

Poljska je poslala konvoj sa municijom u Ukrajinu, rekao je ministar odbrane zemlje Mariusz Błaszczak.

“Konvoj municije koju poklanjamo Ukrajini već je stigao do naših susjeda. Stojimo uz Ukrajince i pokazujemo solidarnost protiv ruske agresije", naveo je on.


21.15 

Gradonačelnik Kijeva upozorava na "tešku" noć

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su ruske trupe 'vrlo blizu glavnog grada' i predvidio je 'tešku noć' za grad.

- Situacija sada prijeti Kijevu, bez pretjerivanja. Noć i jutro bit će teški - rekao je Kličko u obraćanju na svom Telegram kanalu u petak, javlja CNN.

On je ponovio da su ruske trupe vrlo blizu glavnog grada.

- Diverzantske skupine neutraliziraju vojsku i agencije za provođenje zakona u gradu. Mostovi su pod zaštitom i posebnom kontrolom u glavnom gradu. Patroliraju vojnici Oružanih snaga Ukrajine - rekao je.

Dodao je da bolnice u Kijevu rade u ratnom režimu i rekao je da su kontrolne tačke postavljene na glavnim ulazima u grad i u blizini strateških objekata u glavnom gradu.

- To radimo kako bismo zaštitili Kijev - rekao je, izrazivši zahvalnost građanima grada na njihovoj spremnosti da odbrane glavni grad i zemlju, zajedno s drugim jedinicama Oružanih snaga i agencijama za provođenje zakona.

21.00

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da vojni savez šalje dodatne jedinice u istočnu Europu te da će nastaviti slati oružje Ukrajini.

20.45

Hiljade Ukrajinaca bježe iz zemlje, ali muškarce na granici odvajaju od porodica jer je na snazi odluka o mobilizaciji za sve od 18 do 60 godina te oni ne smiju napustiti zemlju.

"Strašno je vidjeti te ljude kako gledaju dok njihove porodice odlaze od njih", rekao je jedan Britanac koji se iz Ukrajine vraća kući.


20.20

Kremlj je objavio da je predložio Ukrajini pregovore u glavnom bjeloruskom gradu Minsku, ali naglasio i da Ukrajina trenutno ne daje odgovor, nakon što je zatražila da do sastanka dođe u Varšavi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je došlo do stanke u komunikaciji jer su Ukrajinci uzeli „dugu stanku".

Tokom navedene stanke ukrajinski su nacionalisti, kako kaže, rasporedili raketne sustave unutar gradskih četvrti velikih gradova.

Peskov nije pružio dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju, ali smatra da je to vrlo opasan razvoj događaja.

Ukrajinske vlasti još nisu dale komentar na izjavu glasnogovornika Kremlja.

Kremlj je ranije u petak objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman poslati izaslanstvo u bjeloruski glavni grad Minsk na pregovore s predstavnicima Ukrajine.

Peskov je za ruske novinske agencije rekao da je Rusija spremna poslati izaslanstvo koje će uključivati dužnosnike ministarstva vanjskih poslova i obrane.

Minsk je dopustio Rusiji da koristi bjeloruski teritorij za invaziju na Ukrajinu.

Kremlj je sustavno odbijao pregovore s Ukrajinom unatoč opetovanim zahtjevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog prije pokretanja invazije u četvrtak.

Ukrajinski predsjednik rekao je nekoliko sati prije početka ruske invazije da je uzalud pokušavao stupiti u kontakt s Putinom, piše Index.


20.00

Čelnici NATO-a rekli su da će rasporediti dodatne snage na istoku Europe nakon invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Moskva ranije lagala o svojim namjerama.

"Nikoga ne smije zavarati baraža laži ruske vlade", reklo je 30 čelnika u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon virtualnog summita kojim je predsjedao glavni tajnik Jens Stoltenberg.

"Sada vršimo značajna dodatna obrambena raspoređivanja snaga u istočnom dijelu Saveza", stoji u priopćenju, u kojem se ne iznosi više pojedinosti o toj namjeri.

Rusija je u četvrtak ujutro započela s napadom na Ukrajinu, nakon što je dulje vrijeme na strah Zapada da će doći do invazije odgovarala da joj to nije namjera.

 

19.40

Ukrajinski predsjednik objavio je video s kijevskih ulica nakon glasina u ruskim medijima da je pobjegao iz grada.

"Svi smo još uvijek ovdje", rekao je okružen savjetnicima i premijerom.

"Štitimo našu nezavisnost, našu državu, i nastavit ćemo to činiti", dodao je Zelenskij.


17.19

Baerbock: EU će sankcionisati Putina i Lavrova

Evropska unija će sankcionisati ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, izjavila je u petak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

- Sada navodimo i predsjednika Republike Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Lavrova - rekla je Baerbock novinarima na putu u Vijeće za vanjske poslove EU u petak u Bruxellesu, javlja CNN.

- Oni su odgovorni za činjenicu da u Ukrajini ginu nevini ljudi, oni su odgovorni za to što se gazi međunarodni sisitem, a mi kao Evropljani to ne prihvaćamo – rekla je ona.

EU je u četvrtak najavila niz sankcija Rusiji za koje je šefica Evropske komisije Ursula Von der Leyen rekla da će povećati ruske troškove zaduživanja, povećati inflaciju i "postepeno narušiti rusku industrijsku bazu".

16.48
Turska ne može zaustaviti prolazak ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele na zahtjev Ukrajine


Turska ne može zaustaviti prolazak ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele koji vode do Crnog mora kao što je Ukrajina zatražila, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu u petak turskom listu Hurriyet, pozivajući se na klauzulu u Montreux konvenciji koja dopušta plovila da se vrate u svoju matičnu bazu.

Ukrajina je apelirala na Tursku da blokira prolaz ruskih ratnih brodova kroz tjesnac Dardanele i Bosfor. Çavuşoğlu je rekao da je Turska ograničena u svojoj sposobnosti da to učini.

- U slučaju rata u kojem Turska nije strana, postoje mjere koje se mogu poduzeti u odnosu na zemlje koje su strane u ratu - rekao je, prenosi CNN.

- Ako postoji zahtjev da se brodovi zaraćenih zemalja vrate u svoje baze, onda se to mora dopustiti - dodao je, misleći na Rusiju.

Rusija je imala svoju klauzulu uvedenu u Montreux konvenciju. Članci 19, 20 i 21 propisuju da ako brod zemlje koja se nalazi na Crnom moru želi proći sa zahtjevom da se vrati u svoju bazu, to je dopušteno, rekao je Çavuşoğlu.

Konvencija iz Montreuxa, potpisana 1936., daje Turskoj kontrolu nad prolaskom plovila kroz ta dva ključna tjesnaca. U vrijeme mira civilna plovila mogu slobodno prolaziti, iako postoje određena ograničenja za prolaz brodova koji ne pripadaju crnomorskim zemljama.

Crnomorske nacije - koje, uz Tursku, Rusiju i Ukrajinu - također uključuju Bugarsku, Gruziju i Rumuniju.


16.35

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se ukrajinskim vojnicima i pozvao ih da se okrenu protiv svoje vlade.

Rekao je da se Rusija na tlu Ukrajine bori protiv nacionalista, pozvavši ukrajinske oružane snage da se predaju. Preuzmite vlast u svoje ruke, čini se da će biti lakše sklopiti dogovor s vama nego s bandom narkomana i neonacista, poručio je.

- Mirne građane nećemo dirati, kazao je Putin.


___________________________________________________________________________________

15.36

Papa posjetio rusku ambasadu, izrazio zabrinutost zbog rata

Papa Franjo posjetio je rusku ambasadu pri Svetoj Stolici kako bi prenio svoju zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu, što je nezapamćeno odstupanje od protokola.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da je Papa proveo oko 30 minuta u ambasadi, koja je blizu Vatikana.

- Otišao je izraziti zabrinutost zbog rata - rekao je Bruni Reutersu.



15.32

Erdogan: NATO bi trebao biti odlučniji u pogledu Ukrajine

NATO bi trebao odlučnije djelovati u pogledu ruske invazije na Ukrajinu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima u Istanbulu.

Erdogan je slično kritizirao Europsku uniju zbog nedjelovanja i neuspjeha da "pokaže ozbiljan, određen stav".

Zapadne sile "samo daju mnogo savjeta Ukrajini", rekao je Erdogan i dodao da to "ne priliči ni prijateljstvu ni solidarnosti". Erdogan je istaknuo da se "savjetima nikamo ne može stići". "Kad se pogledaju poduzeti koraci, nema poduzetih koraka", rekao je.

Erdogan je također u svojoj reakciji izbjegao korištenje riječi poput "osuditi" ili "invazija" kako bi opisao ono što se događa, a umjesto toga je rekao da je napad Moskve "neprihvatljiv".

Summit čelnika NATO-a u petak "ne bi se trebao pretvoriti u festival osuđivanja". Umjesto toga, Ankara očekuje da vidi koji se koraci mogu poduzeti da se sukob riješi, dodao je Erdogan, prenosi Index.hr.


15.29

EU će zamrznuti imovinu koju Putin i Lavrov imaju u Evropi

EU planira treći krug sankcija Moskvi, rekao je dužnosnik Unije nekoliko minuta nakon što je ukrajinski predsjednik zamolio za brže i snažnije sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Nove sankcije uključuju i zamrzavanje imovine koju ruski predsjednik Vladimir Putin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov imaju u Europi, javlja BBC.

EU se pridružuje SAD-u u uvođenju sankcija koje će Rusiji ograničiti pristup ključnim tehnologijama i financiranju.

Sankcije će također biti usmjerene na rusku elitu i otežati diplomatima putovanje, ali čelnici Europske unije odlučili su ne ograničavati uvoz ruske energije ili - nakon prigovora Njemačke i Italije - odsjeći Rusiju od SWIFT-a.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire je rekao da uklanjanje Rusije iz SWIFT-a ostaje opcija, ali samo kao posljednje sredstvo, javlja Reuters.

Nizozemski i luksemburški premijeri Mark Rutte i Xavier Bettel rekli su da su dogovorene mjere vrlo značajne te da su snažno pogodile Rusiju. Putin je učinio sve što je mogao da podijeli Europu, rekao je Rutte, ali uspio je samo suprotno.

Bettel je rekao da je najemotivniji trenutak summita Europske unije bio kada se Zelenskij obratio sali na daljinu. "Rekao nam je da ne zna hoće li moći razgovarati s nama drugi put pa je teško. Moramo znati koliko je ozbiljna situacija u Ukrajini", rekao je.


15.24

Ukrajinsko ministarstvo: Rusija izgubila više od 1.000 ljudi

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da je Rusija dosad izgubila više od 1.000 ljudi.

Dodaju da je to najveći gubitak u ruskoj historiji u nekom sukobu koji je Rusija započela.



15.14

Od početka invazije ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinca

Ministar oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva James Heappey rekao je zastupnicima u Donjem domu da je od početka jučerašnje invazije ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinca, uključujući 57 civila.

Značajno je skočio broj stradalih civila.

Heappey je također rekao da se vojnici Ujedinjenog Kraljevstva šalju u NATO saveznicu Estoniju ranije nego što je planirano - i da je ukupno 1.000 vojnika u pripravnosti kako bi pomogli susjednim zemljama oko izbjeglica.



15.11

Rusi su zauzeli aerodrom Hostomel, tvrde ruske vlasti

Rusko ministarstvo odbrane kažu da su ruske snage zauzele aerodrom Hostomel kod Kijeva.

Kako kažu ukrajinske vlasti, Rusi su na aerodrom poslali 200 helikoptera te vojsku.

Oko 200 ruskih helikoptera sudjelovalo je u operaciji napada na zračnu luku, koja je poznata i kao zračna luka Antonov, priopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo tvrdi da je ubijeno 200 vojnika iz ukrajinskih specijalnih jedinica, dodajući da ruskih gubitaka nije bilo, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.


15.06

U Kijevu spremaju Molotovljeve koktele, čekaju ruske tenkove

Molotovljevi kokteli spremaju se u Kijevu dok ruske snage napreduju prema centru grada.

Spremno je nekoliko kašeta punih Molotovljevih koktela, vidi se na slici koju je objavio ukrajinski novinar Illia Ponomarenko na Twitteru.

"Molotovljevi kokteli u Kijevu. Čekaju ruske tenkove", napisao je.

Ministarstvo je jutros pozvalo stanovnike da pripreme Molotovljeve koktele i da im dojavljuju ako primijete ruske snage ili vojnu opremu.

Stanovnike koji ne žele sudjelovati u ubrani Ministarstvo je pozvalo da ne napuštaju domove.



15.00

Više od 29.000 Ukrajinaca stiglo u Poljsku

Poljska granična straža saopćila je u petak da je više od 29.000 Ukrajinaca ušlo u Poljsku preko granice.

- Poljska se priprema za “najgori scenarij” zbog rata u Ukrajini i spremna je da pruži materijalnu pomoć onima koji dođu - izjavio je Wojciech Andrusiewicz, portparol ministarstva zdravstva za Poljsku novinsku agenciju, nakon što je Rusija objavila “specijalnu vojnu operaciju” u regiji Donbass.

- Osam prihvatnih centara uspostavljeno je za raseljene Ukrajince u poljskoj istočnoj pokrajini Podkarpackie koja graniči s Ukrajinom - saopćio je zamjenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Pawel Szefernaker.

Ukrajincima koji pristižu u Poljsku bit će pruženi hrana, medicinska pomoć i pravovremena informacija.

Poljska također priprema medicinski voz koji bi prevozio u bolnice ranjene Ukrajince.

- U pripravnosti je 120 bolnica za prihvat pacijenata - izjavio je ministar zdravstva Adam Niedzielski u intervjuu za website Wirtualna Polska.

Također je izjavio da je to ministarstvo uvelo plan vakcinacije ukrajinskih državljana protiv COVID-19, dodajući da će ljudi koji pređu poljsku granicu s Ukrajinom biti izuzeti od karantina i predočavanja negativnog testa na COVID-19, uzimajući u obzir situaciju, prenosi Xinhua.


14.08

Putin: Rusija spremna za razgovore s Ukrajinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom kineskom kolegi Si Đinping (Xi Jinpingu) u telefonskom razgovoru u petak da je Rusija spremna na razgovore na visokom nivou s Ukrajinom, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kina je odbila da nazove rusku akciju u Ukrajini "invazijom" ili da kritikuje Moskvu uprkos pojačanim napadima ruske vojske, prenosi Reuters.

Putin je rekao Đipingu da su Sjedinjene Države i NATO dugo ignorisali legitimne sigurnosne brige Rusije, u više navrata odbacivali svoje obaveze i nastavili da šire vojno raspoređivanje na istok, dovodeći u pitanje stratešku krajnju liniju Rusije, navodi se u saopćenju na stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova.

- Rusija je voljna da vodi pregovore na visokom nivou sa Ukrajinom - rekao je Putin.

Kina je više puta pozivala da se kriza riješi dijalogom.

- Kina podržava Rusiju i Ukrajinu u rješavanju ovog pitanja putem pregovora, rekao je Đinping Putinu - navodi ministarstvo.

Si je također pozvao sve strane da napuste hladnoratovski mentalitet, poštuju legitimne sigurnosne brige svih zemalja i formiraju uravnotežen, efikasan i održiv evropski sigurnosni mehanizam kroz pregovore, navodi se u saopćenju.

Ranije je ukrajinski predsjednik Zelinski pozvao Rusiju da se vrate za pregovarački sto.


14.06

Gazprom planira povećati isporuke plina u Evropu preko Ukrajine

Ruski Gazprom objavio je da je rezervirao znatno veće kapacitete za transport plina cjevovodom preko teritorija Ukrajine u Europu, dan nakon napada Rusije na susjednu zemlju koji je potaknuo brojne zemlje da Moskvi zaprijete sankcijama.

"Gazprom redovno isporučuje ruski plin za tranzit kroz područje Ukrajine u skladu sa zahtjevima europskih potrošača", navode u kompaniji prema izvješću agencije Interfax.

To bi značilo da bi danas isporučili 103.8 milijuna prostornih metara plina, izračunala je agencija dpa.

Pozivajući se na podatke ukrajinskog operatera plinskog transportnog sustava, objavili su da su danas u ukrajinskom cjevovodu rezervirali kapacitete za transport gotovo 100 milijuna kubika plina, za 20 posto više nego u četvrtak.

Tranzit ruskog plina raste od ponedjeljka, kada je bio na razini od oko 50 milijuna kubika. To je više od polovice Gazpromovih ugovornih obveza prema europskim naručiteljima.


13.50

Lavrov: Moskva spremna da razgovara s Kijevom kada ukrajinska vojska položi oružje

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Moskva biti spremna da održi razgovore s Kijevom, ali tek onda kada ukrajinska vojska položi oružje.

Također je izjavio kako Rusija ne želi da “neonacisti” vladaju Ukrajinom.


13.47

Zelenski poziva Putina na pregovore

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da sjednu za pregovarački sto kako bi zaustavili ratna razaranja i ubistva. Apel je poslao u svom današnjem obraćanju, javlja Ukrinform.

- Želim se još jednom obratiti predsjedniku Ruske Federacije. Borbe se vode diljem Ukrajine. Sjednimo za pregovarački sto da zaustavimo smrt ljudi - rekao je Zelenski.



13.44

Finska donirala 50 miliona dolara pomoći Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski razgovarao je s predsjednikom Finske Saulijem Niinistöom o pitanju suprotstavljanja agresoru i zahvalio mu na dodjeli 50 miliona dolara pomoći, javlja Ukrinform.

- Razgovaralo se sa Saulijem Niinistöom u borbi protiv agresora. Obaviješteni su o našoj obrani i podmuklom granatiranju Kijeva. Zahvalni smo Finskoj što je dodijelila 50 miliona dolara pomoći. To je učinkovit doprinos antiratnoj koaliciji. Nastavljamo raditi. Moramo povećati sankcije i obrambenu potporu Ukrajini - objavio je Zelenski na Twitteru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je 24. februara rat Ukrajini i pokrenuo invaziju velikih razmjera. Izvedeni su raketni udari na niz ukrajinskih gradova, a napadnuti su i vojni objekti Oružanih snaga Ukrajine.

Prema podacima Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine, na teritoriju Ukrajine raspoređeno je više od 60 bataljonskih taktičkih grupa ruskih vojnika. Glavna svrha njihova djelovanja je blokiranje Kijeva i stvaranje kopnenog koridora do Krima.

Predsjednik Volodimir Zelenski najavio je opću mobilizaciju u Ukrajini.

Jutros su ukrajinske oružane snage srušile ruske avione u neposrednoj blizini Kijeva.

 

13.21

Rusko oklopno vozilo pregazilo automobil u pokretu

Društvenim mrežama širi se snimak ruskog tenka kako gazi automobil koji se kretao iz suprotnog smjera.

Ne zaustavljajući se, borbeno vozilo je nakon gaženja nastavilo svoj put dalje.

Drugi snimak pokazuje kako grupa muškaraca pokušava izvaditi muškarca iz pregaženog vozila, koji je u tom trenutku još uvijek živ.

Upozoravamo Vas da su snimci uznemirujućeg sadržaja.



12.52

U regiji Černihiv uništeno 20 ruskih tenkova

Ukrajinske jedinice Operativnog zapovjedništva 'Sjever' uništile su oko 20 neprijateljskih tenkova na smjeru Mena u regiji Černihi, objavile su Kopnene snage Oružanih snaga Ukrajine na Facebooku, javlja Ukinform.

Također, jedinica "Sjever" uništila je kolonu neprijateljskih vozila koja se kretala od Ripkyja do Černihiva. Uništeno je oko 10-15 jedinica opreme.

- Černihiv drži liniju i uništava neprijatelj. Vjerujte u Oružane snage i podržite ih – navodi se u saopćenju.

Kako je objavljeno, ruski sistemi Grad danas su uništeni u blizini Harkova.

12.49

Ministar odbrane Ukrajine: Partneri će nam osigurati dodatno oružje

Ukrajinski partneri pružit će dodatno oružje zemlji, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov na svom Facebook profilu, javlja Ukrinform.

- Veliki dio noći sam u razgovoru s kolegama ministrima obrane iz zemalja koje nas stalno podržavaju. Reakcija svijeta je sve jasnija. Uskoro ćemo od naših partnera dobiti dodatna pojačanja u vidu modernog oružja i drugih resursa. Već smo uspio osujetiti planove ruskih okupatora. Sada je važno uništiti tamu laži koju je stvorio Kremlj. I to će biti kraj serijskog ubice i silovatelja koji napada svoje komšije - napisao je Reznikov.

Rusija je 24. februara pokrenula zračne napade na Ukrajinu i započela rat. Vrhovna Rada odobrila je dekret predsjednika Volodimira Zelenskog o uvođenju vanrednog stanja u cijeloj Ukrajini.

 

12.24

Shamdasani: 25 civila ubijeno, broj vjerovatno i veći 

Glasnogovornica Ureda za ljudska prava UN-a Ravina Shamdasani rekla je da ima izvještaje o najmanje 127 civilnih žrtava u Ukrajini.

Kako je navela, od tog broja 25 je ubijenih i 102 ranjena.

Uzrok civilnim žrtavama su granatiranje i zračni napadi.

Rekla je da je vjerovatno riječ i o većoj cifri.

 

12.10

Ukrajina regrutuje i starije od 60 godina

Ranije je objavljeno da je Ukrajina ljude pozvala na mobilizaciju "bez obzira na dob".

Mnogi su odmah pomislili kako pritom Ukrajinci misle na regrutaciju maloljetnika.

No, sad su se ukrajinske vlasti ispravile i kažu kako su mislili na starije od 60 godina.

Objavio je to ministar odbrane Oleksij Reznikov.

- Odlučio sam da uključimo starije od 60, ako su mentalno i fizički spremni - rekao je.


12.07

Angela Merkel oštro osudila napad na Ukrajinu

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila ruski napad na Ukrajinu i dala punu podršku aktualnom kancelaru Olafu Scholzu u njegovim nastojanjima da zaustavi akciju Vladimira Putina.

"Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja ju najoštrije osuđujem", rekla je Merkel. Kazala je kako u ovom trenutku suosjeća s ukrajinskim narodom i njegovim vodstvom.

"Moje misli i solidarnost u ovim groznim trenucima su s ukrajinskim narodom i vladom predsjednika Volodimira Zelenskija", rekla je bivša njemačka kancelarka.

Izrazila je punu podršku naporima vlade njezinog nasljednika Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) da zajednički s Europskom unijom, SAD-om, partnerima u grupi G7 i NATO-u pruže otpor napadu predsjednika Putina, prenosi Hina.

"Sa zabrinutošću pratim razvoj događaja", rekla je Merkel. On je dodala kako ovaj put, za razliku od 2014. kada je, u vrijeme dok je ona bila kancelarka, Putin okupirao Krim, ovaj napad pogađa čitavu Ukrajinu.

Merkel se u prošlosti zalagala za održavanje dijaloga s Moskvom te je isto tako podržavala gospodarski projekt plinovoda Sjeverni tok 2. Od odlaska u mirovinu početkom prosinca Merkel izbjegava izjašnjavati se o aktualnim temama.

 

11.30

Lavrov: Niko ne planira okupirati Ukrajinu, želimo je osloboditi

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na press konferenciji rekao da "niko ne planira okupirati Ukrajinu", javlja ruska novinska agencija Interfax.

Rekao je i kako "žele osloboditi Ukrajinu od opresije".

Dodao je kako Rusija "i dalje ne priznaje trenutnu ukrajinsku vladu kao demokratsku".

 

11.24

Izbacivanje Rusije iz SWIFT-a je posljednje sredstvo

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire rekao je da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sistema plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom.

Sjedinjene Države i Evropska unija odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Međutim, to bi se pitanje moglo kasnije razmotriti, kazao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.

"SWIFT je posljednje sredstvo, ali je jedna od opcija koja ostaje na stolu", rekao je Le Maire novinarima uoči sastanka u Parizu sa svojim kolegama iz zemalja eurozone.

Uoči istog sastanka, njemački ministar financija Christian Lindner rekao je da su "sve opcije na stolu" uz one koje su već dogovorene.

"Prve sankcije su nametnute Rusiji. One štete ruskom narodu i ozbiljno će blokirati rusku ekonomiju", rekao je, prenosi Index.hr.


11.04

The Guardian: Rusi zauzeli grad Sumy

Britanski The Guardian javlja kako je njihovom novinaru mještanin rekao da su ruske snage zauzele Sumy, grad na sjeveroistoku Ukrajine.


10.51

Ukrajinski zvaničnik: Rusi napali 33 civilna objekta u proteklih 24 sata

Ruske vojne snage napale su desetke civilnih ciljeva, saopćio je zvaničnik ukrajinskog ministarstva unutrašjih poslova u petak.

- Rusi tvrde da ne napadaju civilne objekte, ali su 33 civilne mete pogođene tokom proteklih 24 sata – izjavio je zvaničnik Vadim Denisenko za Reuters.

Ruski vojnici primakli su se prijestolnici Kijevu nakon što su rapidno napredovali na više frontova na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine otkako je invazija pokrenuta u četvrtak.

Ukrajinski zvaničnici saopćili su da su ruski operativci već u prijestolnici, tražeći od građana da se suprotstave napadačima s molotovljevim koktelima.


10.46

Pucnjava blizu vlade u Kijevu

Agencija Associated Press javlja kako se čuje pucnjava blizu četvrti Kijeva u kojoj se nalazi vlada.


10.36

Ukrajinska vojska: Svi se prijavite, bez obzira na godine

Ukrajinske odbrambene snage upravo su ponovo tweetovale, pozivajući sve civile da se pridruže bez obzira na njihovu dob.

Vjerovatno pritom misle i na maloljetnike, navodi BBC.

Izjava koja se pripisuje komandantu trupa Juriju Galuškinu glasi:

"Danas Ukrajini treba sve. Sve procedure za pristupanje su pojednostavljene. Ponesite samo pasoš i identifikacijski broj. Nema dobnih ograničenja".


10.30

Ruska oklopna vozila u Kijevu

Ruske snage ušle su u glavni grad Ukrajine.

Kako javljaju ukrajinske vlasti, Rusi su ušli u četvrt Obolon.

Tu se trenutno vode borbe. Na ulicama su oklopna vozila.




10.19

Ukrajina: Rusija izgubila više od 30 tenkova, 130 oklopnih vozila, sedam aviona

Valerii Zaluzhnyi, vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, objavio je da su gubici Rusije u prvom danu napada na Ukrajinu procijenjeni na više od 30 tenkova, oko 130 oklopnih vozila, sedam aviona i šest helikoptera.

Navodeći da su gubici Rusije protiv njegove zemlje u prvom danu procijenjeni na više od 30 tenkova, oko 130 oklopnih vozila, sedam aviona i šest helikoptera, Zaluzhnyi je naveo da je ukrajinska vojska nastavila borbu u Harkovu, Hersonu, Sumi, Ahtirku i Siversku.

 

10.07

Ulične borbe u ukrajinskom gradu Sumi

Ukrajinska vojska objavila je snimak, kako kaže, ulične borbe između ukrajinskih branitelja u gradu Sumi na sjeveroistoku zemlje i ruskih napadača, javlja Nadina Maličbegović, reporterka Al Jazeere.

Snimak prikazuje eksplozije i plamen koji izbija oko crkve na gradskom trgu, dok se u pozadini čuje pucnjava iz vatrenog oružja. Ovo je jedan od prvih ozbiljnih uličnih borbi koje su snimljene od početka ruske invazije.

Prema snimcima koje je verificirao The New York Times, borbe se odvijaju u blizini kompleksa koji obuhvata vojnu akademiju za ukrajinske graničare.

Sumi, s populacijom od približno 260.000 ljudi, je regionalni glavni grad koji se nalazi 30-ak kilometara od ruske granice.

 

9.54

Ruske trupe ulaze u Kijev, traju žestoke borbe na ulicama

Lokalni mediji javljaju da ruske snage ulaze u Kijev i da se vode borbe na ulicama.

Kako javljaju ukrajinske vlasti, Rusi su ušli u četvrt Obolon. Tamo se trenutno vode borbe.

Ukrajinska vlast pozvala je ljude da ostanu u domovima te da pripreme Molotovljeve koktele. Ovaj kvart nalazi se 10 kilometara od centra Kijeva.

Ukrajinska vojska objavila je da su oružane snage angažirane u borbama u predgrađu glavnog grada Kijeva u Dymeru i Ivankivu gdje su uočili veliki broj ruskih oklopnih vozila.

U objavi na službenoj stranici ukrajinskih oružanih snaga navodi se da su ukrajinske snage ,,nastavile pružati otpor ruskim snagama sjeverozapadno od glavnog grada."

Dodaje se još da su vojnici uništili most na granici rijeke Teteriv kako bi spriječili daljnje napredovanje ruskih snaga.

Kratki rafali iz malokalibarskog oružja čuju se trenutno u Kijevu. Nemoguće je znati šta to znači precizno, ali se šuška da ruski diverzanti već djeluju unutar grada.

 

9.52

Putin prijeti nuklearnim oružjem u sukobu sa Zapadom

Prošlo je mnogo vremena otkako je svjetski vođa tako otvoreno uputio prijetnju nuklearnim oružjem, ruski predsjednik Vladimir Putin je to upravo učinio, upozoravajući u govoru da ima oružje na raspolaganju ako se iko usudi vojnim sredstvima pokušati zaustaviti rusko preuzimanje Ukrajine.

Kako javlja Associated Press (AP) prijetnja možda nema utemeljenje, ali je primijećena. Takvom izjavom zapalio je vizije košmarnog ishoda u kojem bi Putinove ambicije u Ukrajini mogle dovesti do nuklearnog rata.

- Što se tiče vojnih poslova, čak i nakon raspada SSSR-a i gubitka značajnog dijela njegovih sposobnosti, današnja Rusija ostaje jedna od najmoćnijih nuklearnih država - kazao je Putin u obraćanju prije invazije rano u četvrtak.


9.44

Britanski ministar odbrane: Rusija dosad izgubila više od 450 vojnika

Prema procjenama britanske obavještajne službe, Rusija je dosad izgubila više od 450 vojnika, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Tvrdi da Rusija planira napasti cijelu Ukrajinu. No, kaže da ruska vojska nije uspjela izvršiti zadane ciljeve prvog dana svoje invazije.

- Suprotno ruskim tvrdnjama, i zapravo viziji predsjednika Putina da će Ukrajinci nekako biti oslobođeni i da će pohrliti za njegovu veliku stvar, on je potpuno pogriješio. Ruska vojska prvog dana nije uspjela isporučiti glavni cilj - kazao je Wallace, prenosi Reuters.

Dodao je i kako je procjena da je Rusija izgubila više od 450 vojnika.


9.33

Mnogi Ukrajinci potražili zaklon u Poljskoj

Prema procjenama visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, više od 100.000 Ukrajinaca izbjeglo je u susjedne zemlje.

Poljska, zapadna susjeda Ukrajine, postavila je prihvatne centre uz granicu.

Više od tisuću Ukrajinaca stiglo je vlakom u poljski grad Przemysl, rekli su gradski dužnosnici.

Poljska je suspendirala mjeru obavezne karantene ili negativnog testa na COVID-19 za ljude koji dolaze iz Ukrajine.

U Poljskoj inače živi brojna ukrajinska zajednica, navodi BBC - procjenjuje se da u zemlji živi između jednog i dva milijuna Ukrajinaca.


9.29

Johnson uporedio Putina sa Slobodanom Miloševićem

Premijer Velike Britanije Boris Johnson reagovao je na rusku invaziju u Ukrajini, uvodeći "najveći set sankcija" koje je, kako kaže, ikada uvela britanska vlada.

Johnson je sankcijama ciljao na pojedince, a na meti se našao i bivši Putinov zet. Britanski premijer je tokom svog obraćanja rekao da je Vladimir Putin vratio rat u Evropu.

Prilikom govora u Parlamentu, Johnson je uporedio Putina sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem.

- Jedna od najfascinantnijih stvari koje Putin radi je to koliko postoji bliska paralela između njegovih poteza i poteza Slobodana Miloševića. Potpuno iste gluposti koje se prodaju o "mističnoj" uniji Kosova i Beograda, Kijeva i Moskve, potpuno ista agresija i sjetite se da je Slobodan Milošević preminuo na suđenju - rekao je Johnson.

On je rekao i da postoji mogućnost da Rusija napadne neku NATO članicu i da bi u tom slučaju njegova zemlja došla u odbranu NATO savezniku. Poručio je kako će Putin biti osuđen u očima svijeta i historije, te da nikad neće moći oprati krv Ukrajine s ruku.

Inače, Velika Britanija ranije je uvela sankcije protiv tri oligarha bliskih Kremlju i pet ruskih banaka, kao odgovor na rusko priznavanje separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini.

Downing Street je potvrdio da će još pet oligarha koji su posebno bliski Kremlju biti sankcionisani, uključujući nekadašnjeg najmlađeg milijardera u Rusiji i bivšeg supruga kćerke Vladimira Putina Kirila Šamalova, predsjednika i generalnog direktora PSB banke Petra Fradkova, zamjenika predsjednika VTB banke Denisa Bortnikova, generalnog direktora United Aircraft Corporation Iuri Sliusara i generalnog direktora Novikombank Georgieva Elena Aleksandrovna.

 

9.19

Ukrajinska dužnosnica: Rusi obukli ukrajinske uniforme

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je da je ruska vojska zaplijenila dva automobila ukrajinskih oružanih snaga, te da su potom obukli ukrajinske uniforme i odvezli se u centar Kijeva iz Obolona.


9.06

State Department: Zelenski je glavna meta ruske agresije

Američki State Department objavio je u petak da vjeruje kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski "glavna meta ruske agresije".

“Predsjednik Zelenski predstavlja, čak utjelovljuje, demokratske težnje i ambicije Ukrajine i ukrajinskog naroda. Očekivano je da će biti glavnom metom ruske agresije”, kazao je za CNN glasnogovornik Ned Price.

Dodao je i da nadležna tijela SAD-a već tjednima govore da su se ruski agenti infiltrirali u Ukrajinu te da “djeluju unutar države”.

Zelenski je u Kijevu ponovio komentare SAD-a.

“Imamo informaciju da sam neprijatelju glavna meta ja, a potom moja obitelj”, rekao je u videoporuci. Naveo je i da su se pojavila lažna izvješća da je napustio Kijev.

“Ostajem u glavnom gradu sa svojim ljudima”, kazao je, te dodao da ne smije reći gdje se tačno nalazi, prenosi Hina.


8.59

Pentagon šalje 7.000 vojnika u Njemačku

Pentagon će poslati približno 7.000 dodatnih vojnika u Njemačku kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu, saopćio je sinoć neimenovani visoki američki zvaničnik, prenosi AP.

Cilj novog raspoređivanja, koje će se desiti u narednim danima, jeste da se „umire NATO saveznike, odvrati ruski napad i podrže potrebe u regiji“, dodao je taj zvaničnik.

„Riječ je o borbenom timu oklopljene brigade sa pripadajućim kapacitetima“, naveo je zvaničnik, te kako će vojnici krenuti u narednih nekoliko dana, prenosi Al Jazeera.


8.57

U Kijevu se 10.000 građana odazvalo vojnom pozivu na mobilizaciju

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov ranije je pozvao sve građane koji su u stanju rukovati oružjem da se pridruže teritorijalnoj odbrani.

Sinoć je objavljeno da se pozivu odazvalo 10.000 građana Kijeva, javila je Al Jazeera Balkans.


8.49

Protesti širom svijeta za mir u Ukrajini

Demonstranti su jučer izašli na javne trgove i ispred ruskih ambasada u gradovima od Tokija do Tel Aviva i Njujorka da osude invaziju na Ukrajinu, dok je više od hiljadu onih koji su pokušali da učine isto u Rusiji uhapšeno.

Najraniji poznati protest dogodio se ispred ruske ambasade u Vašingtonu u četvrtak oko 6 sati, samo tri sata nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da je započeo svoju vojnu operaciju.

Lokalni izvještaji pokazuju kako desetine demonstranata u glavnom gradu SAD-a mašu ukrajinskim zastavama i uzvikuju "Stop ruskoj agresiji!"

U Londonu, stotine demonstranata, od kojih su mnogi Ukrajinci, a neki uplakani, okupilo se ispred Dauning Strita, doma premijera, pozivajući Britaniju da učini više.

- Treba nam pomoć, treba nam neko da nas podrži - rekao je jedan.

- Ukrajina je premala, a pritisak prevelik.



U Parizu je jedan demonstrant rekao Reutersu: "Osjećam da smo u veoma opasnom trenutku za cijeli svijet." Mnogi demonstranti su imali transparente s Putinovim likom, a na nekima je pisalo da je Putin moderni Hitler.

U Madridu, Oscarom nagrađen španski glumac Javier Bardem, nominovan za još jednu nagradu Oscar ove godine, pridružio se stotinak demonstranata ispred ruske ambasade.

- To je invazija... To krši temeljno pravo Ukrajine na teritorijalni suverenitet, međunarodno pravo i mnoge druge stvari - rekao je Bardem.

U švicarskoj prijestonici Bernu se okupilo stotine ljudi s ukrajinskim zastavama u rukama. Oni su uzvikivali "Mir za Ukrajinu", a slični protesti su održani i u Grčkoj.


8.42

Ukrajinski borbeni avion oboren iznad Kijeva

Suhoj Su-27, ukrajinski borbeni avion, oboren je rano jutros iznad glavnog grada Kijeva, izjavio je zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Jevgenij Jenjin.

Fotografije koje su objavile ukrajinske snage za hitne slučajeve na Twitteru pokazuju požar u dvokatnici nakon što su na nju pali komadići aviona. Nije potvrđeno da li se radi o ostacima aviona Su-27.

Područje požara se precizira. Informacije o žrtvama i povrijeđenima se razjašnjavaju, saopćila je Državna služba Ukrajine za vanredne situacije.


8.37

Ukrajinske trupe digle u zrak most u Ivankovu, spriječili napredovanje Rusa

Ukrajinsko ministarstvo odbrane javlja kako su ukrajinske trupe digle u zrak most preko rijeke Teteriv u Ivankovu, koji se nalazi oko 50 kilometara sjeverno od Kijeva.

Na taj potez se odlučilo, navodi se, u nastojanju da se spriječi napredovanje ruske vojske prema ukrajinskoj prijestonici.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je saopćilo da je rusko napredovanje zaustavljeno.

 

8.34

Ukrajinsko ministarstvo odbrane: Ubijeno je 800 ruskih vojnika

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njihove oružane snage ubile oko 800 ruskih vojnika u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

Nije odmah jasno da li je ministarstvo mislilo samo na broj ubijenih.

- Neprijateljski gubici također uključuju sedam aviona, šest helikoptera, 130 borbenih oklopnih vozila i preko 30 tenkova - objavili su.

 

8.22

Dio stanovnika Kijeva se od zračnih napada skriva u skloništima, stanicama podzemne željeznice i podrumima zgrada.




7.51

Zelenski pozvao istočnoeuropske članice NATO-a na pomoć

Zelenski je pozvao istočnoeuropske članice NATO-a na pomoć u obrani, javlja Reuters.

Zelenski je u video-obraćanju rekao da će Rusija prije ili poslije morati razgovarati s njima o prekidu invazije, te da će gubici Rusije biti manji što prije taj razgovor počne.

Pozdravio je i prosvjede ruskih građana.

Zelenski je također rekao kako je Ukrajina ostala sama u obrani svoje države.

- Tko je spreman boriti se uz nas? Ne vidim nikoga. Tko je spreman dati Ukrajini jamstvo članstva u NATO-u? Svi se boje, rekao je Zelenski.

Rekao je i da Rusija uklanjanjem čelnika države želi politički uništiti Ukrajinu.

- Neprijatelj me označio kao metu broj jedan, a moju obitelj kao metu broj dva, rekao je Zelenski.


7.43

Kuleba usporedio napade s nacističkima

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba jutros je raketne napade na Kijev nazvao strašnima te ih usporedio s napadima nacističke Njemačke na grad 1941. godine.

- Ukrajina je porazila to zlo i porazit će i ovo. Zaustavite Putina. Izolirajte Rusiju. Prerežite sve veze. Izbacite Rusiju iz svega, dodao je Kuleba.


6.40

Zelenski: Rusija je s raketnim napadima nastavila u četiri sata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija nastavila s raketnim napadima u petak, u četiri sata ujutro, ali i da su ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca, objavio je Reuters.

U televizijskom govoru Zelenski je izjavio da su ruski udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.

U četiri sata ujutro sirene su se oglasile i u ukrajinskom gradu Lavovu.

BBC je prenio vijest ukrajinskih internetskih novina "Ukrayinska Pravda " koje su izvijestile da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Američko veleposlanstvo u Kijevu istovremeno je pozvalo sve američke građane u Ukrajini da hitno napuste tu državu i to bilo kojom vrstom prijevoza.


5.54

Nove eksplozije u Kijevu

CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule još najmanje tri eksplozije u Kijevu.

Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom dijelu grada. Nešto više od sat vremena prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem Twittera da je započeo napad na Kijev.

Geraščenko je napisao da se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije, objavio je Geraščenko.

Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta.


5.13

Granična postaja u Zaporožju pogođena raketom, u Kijevu srušen avion

Granična postaja u ukrajinskoj regiji Zaporožje pogođena je reketom, a pritom je bilo i ljudskih žrtava, objavio je Reuters.

Uz ubijene graničare ima i nekoliko ranjenih. Ta regija, navodi se, nema kopnenu granicu s Rusijom, ali se nalazi na obali Azovskog mora. Napad se dogodio u 4.25 sati po lokalnom vremenu.

Istovremeno je objavljeno i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Stambena zgrada navodno ima devet katova. To je za Reuters izjavio savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

Dužnosnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da se zrakoplov srušio u kijevskoj četvrti Darnytskyi.


3.46

Pet sankcija EU Rusiji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je, putem Twittera, pet sankcija koje Europska unija uvodi Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Podsjetimo, prva sankcija cilja na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke, dok je drugi cilj sankcija tamošnjem energetskom sektoru, iznimno bitnom sektoru za normalno funkcioniranje ruske države.

Sljedeća se sankcija odnosi na zabranu prodaje zrakoplova i opreme ruskim zračnim prijevoznicima, a Rusima će biti i ograničen pristup ključnim tehnologijama, poput poluvodiča.

Na kraju, povlašten pristup EU više neće imati ruski diplomati i poslovni ljudi.


2.50

Rusi vjerojatno nisu ostvarili zacrtane vojne ciljeve tijekom prvog dana rata

Britanske obavještajne službe objavile su da Rusi vjerojatno nisu ostvarili zacrtane vojne ciljeve tijekom prvog dana rata protiv Ukrajine.

Službe, doduše, pretpostavljaju da je ruska vojska zauzele nuklearnu elektranu u Černobilu. Černobil se, naime, nalazi na najkraćem pravcu od Bjelorusije do Kijeva i zato je uz logičnu liniju napada ruskih snaga.

Zauzimanjem Černobila, kažu zapadni analitičari, Rusija se jednostavno koristi najkraćim pravcem za dolazak do ukrajinskog glavnog grada.

"Černobil nema nikakvu vojnu važnost", ali je na najkraćoj ruti od Bjelorusije do Kijeva, potvrdio je ranije bivši načelnik američkog združenog stožera Jack Keane.

U izvješću spomenutih obavještajnih službi stoji i da Rusija najvjerojatnije nije postigla zadane ciljeve za prvi dan ratovanja, a razlog za to pronašli su u dobrom otporu ukrajinske vojske duž cijele linije fronte.


2.16

Samo u jednom danu najbogatiji Rusi izgubili 39 milijardi dolara

Već prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu najbogatiji Rusi izgubili su oko 39 milijardi dolara, izračunao je Bloomberg.

Najviše je, 6,2 milijarde dolara, izgubio predsjednik Uprave Lukoila Vagit Alekperov, dok su dionice Lukoila pale za oko 33 posto.

Predsjednik Uprave Severstala Aleksej Mordašov izgubio je 4.2 milijarde dolara, a predsjednik Norilsk Nickela Vladimir Potanin tri milijarde dolara.

Prema istom izvoru, ruski referentni burzovni indeks MOEX Russia zabilježio je pad od 33 posto, što je peti najgori pad u povijesti burze.


1.53

Kinesko veleposlanstvo organizira čartere za bijeg Kineza iz Ukrajine

Kinesko veleposlanstvo u Ukrajini pozvalo je kineske državljane da se mogu registrirati za čarter letove kako bi napustili tu zemlju.

U obavijesti objavljenoj na službenim "WeChat" stranicama veleposlanstva stoji da će registracije biti otvorene do 27. veljače.

U Ukrajini boravi oko 6.000 Kineza, naveo je glasnogovornik veleposlanstva.

Ranije ovoga tjedna veleposlanstvo Kine poručilo je svojim državljanima da ne idu u nestabilna područja, ali nisu spominjali napuštanje zemlje.


1.07

Rusi stežu obruč oko Kijeva

Ruska vojska ima potpuno zračnu premoć u Ukrajini i steže obruč oko Kijeva s namjerom da obezglavi ukrajinsku vladu i postavi marionetsku, kazao je američki vojni izvor.

Ruski vojnici iz smjera Bjelorusije brzo napreduju prema jugu i stežu obruč oko Kijeva, rekao je dužnosnik Pentagona.

- Vjerujemo da žele svrgnuti vladu i instalirati svoju, što bi objasnilo takvo napredovanje prema Kijevu, dodao je.

- Ukrajinska protuzračna obrana je neutralizirana i Ukrajinci nemaju zračnih snaga za obranu.

Ruska zračna premoć je potpuna, rekao je izvor.

- Rusi će u idućih nekoliko sati pokušati nagomilati snage oko glavnog grada i njegova će obrana ovisiti o kopnenim snagama i narodnom otporu.

Ruska vojska mogla bi biti oko Kijeva za koji dan, ako već ne i u petak ujutro, sudeći po brzini napredovanja, kazao je.

- Nema mnogo vremena. Mnogo toga će ovisiti o ukrajinskom otporu.


00.44

Amerikanci nametnuli sankcije Sberbanki i Bjelorusiji

Američka vlada nametnula je sankcije i najvećoj ruskoj banci Sberbanku, objavilo je ministarstvo financija. Američke institucije moraju zatvoriti svoje račune u Sberbanku u roku od 30 dana.

Sberbanka, u većinskom državnom vlasništvu najveći je kreditor ruske ekonomije i banka s najviše štednih uloga.

Američki predsjednik Joe Biden ranije je objavio mjere protiv druge najveće ruske banke VTB-a. To znači da je sada 80 posto imovine ruskih banaka podložno sankcijama.

Sjedinjene Države nametnule su sankcije i Bjelorusiji, koja je upletena u invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo financija usmjerilo je mjere prema 24 bjeloruska pojedinca i organizacije. Sankcije su usmjerene na obrambeni sektor i banke koje imaju posebno bliske odnose s Moskvom. Sankcije ciljaju prema otprilike petini bjeloruskog financijskog sektora.

Nove sankcije Rusiji rano u petak najavili su Japan i Novi Zeland.

Čelnici država članica Europske unije složili su se u četvrtak navečer oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

 

00.08

Zelenski potpisao opću mobilizaciju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je sinoć odluku o općoj mobilizaciji, javila je agencija Interfax Ukraine.

Mobilizacija će biti provedena u roku od 90 dana od objave odluke.

Već je ranije objavljeno da muškarcima od 18 do 60 godina neće biti dopušteno da napuste zemlju.

Zelenski je u sinoć objavio i da je 137 Ukrajinaca poginulo prvog dana ruske invazije. Kazao je i da se njegova zemlja nastavlja boriti, ali i da na Evropu pada nova željezna zavjesa.

"Nadam se da će Ukrajina ostati s njezine zapadne strane", rekao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo