12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C

23.02.2022 / 18:37 Politika - O zaključcima HNS-a

Čović: Možda idemo ka teritorijalnoj reorganizaciji BiH

Čović: Možda idemo ka teritorijalnoj reorganizaciji BiH
Foto: Twitter

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao za hrvatski RTL da najavljeni pregovori o reformi Izbornog zakona BiH nisu održani jer je isti dan održana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo i da zbog toga se nisu mogli svi akteri odazvati.

- To smo prihvatili kao normalno i ja sam uvjeren da je to pravi razlog te da u narednih nekoliko dana moramo opet sjesti i razgovarati, jer smo došli vrlo blizu, ali za razgovor treba dvoje. Otvorili smo vrata za razgovor i našim zaključcima na izvanrednom Saboru, a i kroz našu svakodnevnu komunikaciju. Očekujem ovih dana da se kolege jave, da sjednemo i nastavimo razgovarati - rekao je Čović.

Pogoršanje odnosa Bošnjaka i Hrvata

Ukoliko ne dođe do dogovora Čović smatra da će se dodatno pogoršati odnosi Bošnjaka i Hrvata.

- Imat ćemo sigurno složenije političke prilike nego što ih imamo danas u BiH. Jačanje nepovjerenja, prije svega u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata, to treba što prije na neki način zaustaviti, jer mislim da smo otišli predaleko i da su odnosi na samom dnu. Radit ćemo sve, ali ne kao našu slabost. Znamo što hoćemo kroz te razgovore - poručio je Čović.

Govorio je i spornom sedmom zaključku HNS-a, koji su mnogi protumačili kao osnivanje trećeg entiteta.

- Sedmi zaključak je ukazivao da idemo možda ka institucionalno-teritorijalnog reorganizaciji BiH, ali u skladu sa Ustavom - kazao je.

Evropa je zabrinuta za BiH

Rekao je da Ustav BiH jasno definira odnose entiteta i vjeruje kako postoji prostor za prijedloge HNS-a, a da se pritom poštuje i Ustav BiH.

- S Dodikom nisam razgovarao o ovome. Razgovaram sa Briselom i očekujem da bi uskoro mogao biti nastavak razgovora. Evropa je s razlogom zabrinuta za BiH. Možda će sad događanja iz Ukrajine malo pokriti ovu našu krizu, ali ne treba ih povezivati. Moramo graditi normalan život zbog čitavog ambijenta, jer smo kroz historiju bili izvor mnogih žarišta. Evropa mora s pažnjom pratiti događanja ovdje i jačati komunikaciju da riješimo pitanje Izbornog zakona, ograničenih izmjena Ustava - naveo je.

Kazao je da bez izmjena Izbornog zakona nema uslova za raspisivanje izbora.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo