17°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

21.02.2022 / 18:59 BiH - Josep Borrell

Ministri EU o BiH: Restriktivne mjere zadnja opcija

Ministri EU o BiH: Restriktivne mjere zadnja opcija
Foto: Screenshot

Situacija u Bosni i Hercegovini bila je jedna od tema današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Briselu.

Nakon sastanka medijima se obratio visoki predstavnik EU za sigurnost i vanjsku politiku Josep Borrell.

Spremni smo koristiti sve mjere

- Kada se radi o BiH, razgovarano je o tome kako očuvati suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo zemlje. U EU nema mjesta za podijeljenu BiH, i oni koji djeluju u tom pravcu potpuno su u krivu, jer svojim narodima ugrožavaju evropsku perspektivu - rekao je Borrell.

Naglašava da je pružena podrška šefu Delegacije EU, EUFOR-u i visokom predstavniku, ali i naporima u postizanju dogovora oko Izbornog zakona BiH.

- Pozivamo političke lidere da preuzmu odgovornost za očuvanje Ustava i osiguranje punog povratka u državne institucije i rješavanje otvorenih pitanja. Dogovor o Izbornom zakonu i ograničenoj ustavnoj reformi omogućilo bi funkcionalnost BiH. Spremni smo koristiti sve mjere koje situacija zatraži, to uključuje finansijsku podršku i restriktivne mjere. To će biti posljednja mjera. Ipak, pozivamo na dijalog kako bi se mogli održati izbori - poručio je Borrell.

EU pripremila jak odgovor na ruski napad

Na današnjem sastanku je, kako je naveo, bilo riječi i o ukrajinskoj krizi. Šefovi diplomatija EU osudili su okupljanje ruske vojske blizu Ukrajine, sve češće korištenje vatre i provokacije ruskih separatista u istočnom dijelu te zemlje.

- Izražavamo priznanje Ukrajini na suzdržavanju. Sa velikom zabrinutošću pratimo i razgovore ruskog Vijeća sigurnosti. Znamo da još nije donesena konačna odluka i pozivamo predsjednika Putina da poštuje međunarodno pravo i sporazume iz Minska i da ne prizna nezavisnost oblasti Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini - potcrtao je Borrell.

Međutim, ukoliko to Rusija ipak učini, kaže da će EU zauzeti jedinstven front.

- Očekujemo da nećemo to morati, ali ako oni to učine, reagirat ćemo ujedinjenim i snažnim frontom - jasan je Borrell.

Prema njegovim riječima, razmatra se i mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vijeća sigurnosti sa partnerima iz Ukrajine u Kijevu.

Borrell podsjeća da će se uskoro napuniti osam godina otkako je Rusija izvršila invaziju i nezakonitu aneksiju Krima.

- Pripremili smo jak odgovor EU. Ali to će se primijeniti i na Bjelorusiju, ukoliko se napad desi s njene teritorije ili uz njeno uključenje. Sad je na ruskim liderima da odluče kako žele da ih vidi međunarodna zajednica i historija - dodao je Borrell.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo